Вбито автора поеми "Бабин Яр"

— 15 липня 2009, 16:29

У Києву прямо власній у квартирі було вбито відомого поета, автора поеми "Бабій Яр" та сотні антирадянських пісень, 72-річного Юрія Каплана, повідомляє "Сегодня" з посиланням на прес-службу Київської міліції.

Першою на сполох забила сусідка письменника, коли не змогла додзвонитися у його квартиру. Жінка вирішила провідати Каплана і зранку подзвонила йому в двері. Однак сусід не відкривав. Хоча мав у цей час бути вдома.

Крім того, сам звук дзвінка видався жінці доволі дивним - дуже голосним. Справа в тому, що у Юрія Каплана подвійні двері, і за словами сусідки, звук зазвичай приглушений.

Через 40 хвилин жінка викликала родичів поета. А коли ті приїхали і відкрили двері, то на них чекала страшна картина: у великій калюжі крові, весь у синцях та гематомах лежав мертвий Каплан.

Після того, як місце злочину оглянули правоохоронці, було виявлено, що вбивство сталося лише кілька годин тому.

Тож, вже за деякий час міліції вдалося затримати підозрюваного. Ним виявився чоловік дівчинки, з якою жив Каплан.

Правоохоронці припускають, що хлопець через ревнощі вистежив свою дружину, яка декілька разів йшла від нього до письменника. Потім підозрюваний дочекався, поки Каплан залишиться у квартирі сам, проник до нього і вбив.

Якщо версія підтвердиться, то вбивці інкримінують 115 ст. КК України.

Дівчина, через яку, можливо, й сталося вбивство, також дає покази міліції.

Юрій Каплан був відомим поетом радянських часів. У 60-х він мав серйозні проблеми з КДБ через свої висловлювання та вірші. Каплана відмовлялися друкувати у газетах та журналах.

Однак самвидавні листівки та брошури з його віршами та поемами таємно передавалися з рук до рук. І лише у часи перебудови його реабілітували і знову почали друкувати.

До речі, у 1990-х роках Каплана було обрано секретарем Союзу письменників України. Та вже у 2000-х поет посварився з колегами і створив незалежну асоціацію літераторів та почав підтримувати молодих поетів та письменників.

Реклама:

Головне сьогодні