Тест

Весільні прикмети і забобони

Незабобонних людей в Україні майже немає. Але якщо ви й не вірите у весільні прикмети, ознайомитися з ними все одно цікаво.

"Українська правда. Життя" зібрала весільні прикмети, як старі, так і ті, що з'явилися останнім часом.

Деякі прикмети українці запозичують закордоном і адаптують до наших реалій. Приміром, автор знає кількох дівчат, які на весілля дотримувались поширеної на Заході прикмети про "старе, нове, позичене і блакитне".

Однак не беріть забобони близько до серця. Адже своє щастя творите особисто ви, а не прикмети.

Не беріть забобони близько до серця. Фото boggy22/Depositphotos

Найвдалішим часом для одруження вважається осінь.

За народними повір'ями вибір місяця одруження багато в чому визначає долю майбутньої сім'ї. Так святкувати весілля у:

  • січні – рано овдовіти,
  • лютому – жити в злагоді,
  • березні – жити на чужині,
  • квітні – задовольнятися непостійним щастям,
  • травні – до поневірянь і хвилювань,
  • червні – до щасливого подружнього життя,
  • липні – до злетів і падінь,
  • серпні – до кохання і дружби у стосунках,
  • вересні – до тихого і спокійного шлюбу,
  • жовтні – до важкого життя,
  • листопаді – до заможного життя,
  • грудні – до зміцнення кохання з роками.

Якщо весілля на Масницю справляти – буде в домі завжди статок і веселощі. А одружуватись 13 числа – погана прикмета.

Необхідно також уважно поставитись до вибору дня тижня для одруження:

  • понеділок обіцяє подружжю міцне здоров'я,
  • вівторок – багатство,
  • середа – щастя,
  • четвер – втрати,
  • п'ятниця – труднощі,
  • субота – невдачу,
  • неділя – Боже благословення.

Краще одружуватись пополудні, такі шлюби вважаються вдалішими і тривалішими.

Гарною прикметою в день весілля є дощ.

Якщо ж дме сильний вітер – життя молодих буде вітряним.

Сніжна погода – до заможного благополучного життя.

А якщо ви бажаєте в день одруження ясну сонячну погоду, запрошуйте на весілля котів: своїх і тих, яких зустрінете.

Запрошуйте на весілля котів. Фото Utja205/Depositphotos

Щоб шлюб був вдалим, молодята не повинні бачити один одного зранку в день весілля. Бажано також, щоб наречений не бачив сукні своєї обраниці до дня одруження.

Перед вінчанням наречена має трохи поплакати. Краще, якщо ті сльози будуть від наставних слів батьків, а не через якісь проблеми.

Обручки мають бути круглі та гладкі, без різьблення, насічок і каменів, щоб і життя складалося гладко.

Масивні весільні обручки – до багатства, статків.

Одружуватись з батьківськими обручками – повторити їхню долю.

Нікому не можна давати міряти обручки ні до, ні після весілля. А от ненароком доторкнутися до обручок молодих на весіллі – до святкування власного.

Якщо, надягаючи обручку, впустити її – бути зраді. Після весілля обручку краще якомога рідше знімати.

В день весілля наречена має одягти на себе щось нове, щось старе, щось позичене і щось блакитне (бодай зробити пару прихованих стібків синьою ниткою – від зурочень).

Сукня нареченої має бути суцільною, а не корсетом зі спідницею, щоб не було у дівчини розділеного життя.

Спідня білизна – тільки білою.

Взуття – неодмінно із закритим носиком і п'ятою, і без шнурівок.

Не варто виходити заміж у зеленій сукні. Зате старе взуття на нареченій принесе вдачу в сімейному житті.

Намагайтеся не порвати весільну сукню впродовж свята, а якщо вже таке сталося, не зашивайте її. Після весілля сукню не можна продавати, бо "продаси" своє щастя.

Щоб нареченій добре жилося у шлюбі, сережки їй надягає щаслива заміжня подруга. Не можна одягати перли на весілля – це до сліз нареченої. Ніяких прикрас на руках не повинно бути.

Щоб молоді не потребували грошей, наречений в день весілля має покласти в правий черевик монету.

Обом молодятам потрібно закріпити на одязі англійську шпильку голівкою донизу від вроків. Нареченій – на поділ сукні, нареченому – під бутоньєрку.

До моменту укладання шлюбу молода не повинна бачити себе у дзеркалі в повному вбранні. Наприклад, можна подивитися на себе без рукавичок чи сумочки.

Молода не повинна бачити себе у дзеркалі в повному вбранні. Фото MaxFrost/Depositphotos

Щоб не відвели коханого, наречена не повинна дозволяти подрузі ставати попереду себе перед дзеркалом. Це ж стосується і жениха.

Якщо молодий вступив у калюжу перед будинком молодої – жити їй з п'яницею.

Букет нареченого наречена не повинна випускати з рук протягом всього дня. В особливих випадках його можна дати потримати нареченому чи матері. Лише за весільним столом дозволяється поставити його перед собою, а ввечері слід забрати до спальні. Вважається: випустиш букет, і щастя може злетіти як птах.

Перед відправленням з дому наречена, охоча, щоб її сестри скоріше вийшли заміж, повинна злегка потягнути за скатертину на столі.

При виході з дому бажано, щоб обличчя нареченої було прикрите вуаллю від злого ока. Вуаль може відкинути наречений у церкві чи у РАГСі. Дорогу молодій парі стелять килимами, щоб їм м'яко йшлося по життю.

Після того, як наречена відправилася з дому на вінчання чи реєстрацію, потрібно помити в домі підлогу, щоб молодій було легше увійти до будинку чоловіка. Краще це зробити її матері.

Не можна їхати до церкви чи РАГСу прямою дорогою, треба обирати складні шляхи, щоб заплутати нечисту силу. Необхідно уникати по дорозі кладовищ.

Гучні сигнали автомобіля також відлякують злих духів.

Не можна озиратися!

Якщо перед РАГСом молодята з'їдять одну шоколадку на двох – життя буде солодким.

Для попередження можливого чарівництва під час проходження до вінця мати нареченої або інша близька родичка кладе до кишені молодої голівку часнику.

Хто з молодят першим стане на рушник – той і буде головою сім'ї. Після того, як наречені обмінялись обручками, порожню коробочку чи подушечку з-під кілець має забирати незаміжня подруга або друг.

Вінчальні свічки молодята мають задути одночасно на довге спільне життя. Той з майбутнього подружжя довше проживе, у кого під час вінчання свічка залишиться довшою.

Погано, якщо під час вінчання свічка гасне.

Після виходу з церкви потрібно якнайдовше мовчати. Хто перший заговорить – той і буде довіку підкорюватись своїй половинці. Після вінчання молодим потрібно подивитись в одне дзеркало до дружнього і щасливого життя.

При виході з церкви чи РАГСу потрібно обсипати молодих рисом на життя в достатку, монетами – на заможність, пшеницею – на плодючість, цукерками – на солодке життя.

При виході з церкви чи РАГСу потрібно обсипати молодих. Фото halfpoint/Depositphotos

Щоб не сваритися в шлюбі, молоді розбивають тарілку і разом переступають через уламки.

Обов'язково розбийте перший келих з-під шампанського на щастя.

Ніхто не повинен проходити між нареченим і нареченою, тому молоді мають весь час триматися разом. Щоб їхній союз був непорушним!

Не можна також переходити дорогу молодятам під час весільної процесії. Необхідно стежити, щоб ніхто із гостей і сторонніх не поправляв одяг на молодятах. Погана прикмета – гуляти до поїздки в РАГС.

Коли молодят зустрічають хлібом-сіллю, хто відірве більший шматок і з'їсть, той і буде в домі господарем.

Не можна святкувати весілля на позичені гроші, бо пара все життя буде бідною.

На весілля не дарують набори ножів і виделок, щоб не було чвар у родині.

Молодих за столом треба посадити на шубу чи кожуха, вивернутого нагору вовною, щоб жили багато. З тієї ж причини до чарок молодят кладуть по монеті, їх необхідно зберігати вдома під скатертиною. Чоловікові і дружині не можна їсти з однієї ложки на весіллі, щоб потім не бути незадоволеними один одним.

Танцювати на весільному банкеті молодята повинні тільки разом та інколи з батьками. Батьки після танцю зі своїми дітьми повинні знову з'єднати їх, підвівши один до одного.

Танцювати на весільному банкеті молодята повинні тільки разом. Фото prostooleh/Depositphotos

Якщо раптом наречений ненавмисно наступить на ногу нареченій, то протягом всього року він прощатиме дружині всю її провину. А у випадку, якщо жених сяде ненавмисно на поділ одягу нареченої, то вона неодмінно захворіє цього року.

Так само молодому заборонялося піднімати яку-небудь річ, упущену молодою. Спрадавна існувала думка, що такий чоловік робить своїм необережним рухом уклін дружині, тим самим підкоряючись їй. Ще говорили, що майбутній чоловік в цьому випадку проживе недовго.

Якщо в день весілля ламається підбор взуття, сімейне життя "шкутильгатиме".

Охочим зловити букет нареченої необхідно запропонувати заздалегідь заготований "фальшивий", схожий на букет нареченої. Та дівчина, яка його впіймає, наступною вийде заміж.

Після весілля наречена повинна обов'язково зберегти фату. Нею в майбутньому можна накривати хвору дитину для швидшого одужання.

[L]Весільний торт розрізає наречена, наречений підтримує ніж. Шматок торта з основним малюнком молодий кладе на тарілку своїй дружині, наступний шматок вже наречена підносить чоловікові. Цей обряд до злагоди і взаємодопомоги.

Готуючи молодятам ліжко в першу шлюбну ніч (це має робити близька заміжня родичка), подушки складають так, щоб стикалися розрізи наволочок.

Хто переступить поріг спільного будинку першим, той і буде господарем. Тому краще, якщо наречений перенесе свою молоду дружину через поріг на руках.

Та навіть зігравши весілля "по-науці", не можна ручатися, що молоді житимуть як у казці. То ж не лякайтеся, якщо пропустите якусь прикмету, адже найголовніша умова для щасливого шлюбу – одружитися з коханою і дорогою вам людиною.

І ще: працюйте над власним щастям особисто, а будь-які негаразди не списуйте на прикмети.

Оксана Негода, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Символіка весільного рушника

Весільний рушник власними руками

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.