Українці щасливі, але незадоволені

За даними останніх досліджень, 62% українців вважають себе щасливими - цей показник дорівнює російському та європейському, але є нижчим за середній рівень для більшості країн світу.

Водночас українці є однією з найменш задоволених своїм життям націй у світі. Над усе ми незадоволені своїм фінансовим становищем та здоров'ям, тоді як більшою мірою, ніж інші країни, задоволені своїм соціальним життям та відносинами з дітьми.

Про це свідчать результати дослідження "Roper Reports®Worldwide Country Overview: Ukraine 2009", яке компанія GfK Ukraine здійснила в першому півріччі 2009 року.

Українці більшою мірою є щасливими, аніж задоволеними життям: 62% респондентів вважають себе щасливими (так само вважають 63% мешканців країн ЄС та 60% росіян) і тільки 49% задоволені своїм життям (проти 61% мешканців країн ЄС та 55% росіян).

При цьому, "рівень щастя" українців все ж є нижчим, аніж загалом у світі (71%). Найщасливішою нацією є бразильці (88%), найменш щасливими є корейці (46%).

Країна

% респондентів, які згодні чи скоріше згодні із твердженням "Загалом я вважаю себе щасливою людиною" (оцінки 6 та 7 за семибальною шкалою)

Бразилія

88

Аргентина

86

Південна Африка

85

Індія

85

Мексика

80

Китай

78

Таїланд

77

Туреччина

71

Світ загалом

71

США

71

Канада

70

Польща

69

Австралія

68

Іспанія

67

Німеччина

66

Індонезія

66

Великобританія

64

ЄС загалом

63

Тайвань

63

Єгипет

63

Україна

62

Швеція

61

Росія

60

Франція

60

Італія

60

Чехія

52

Японія

50

Корея

46

Рівень задоволеності життям в Україні є одним з найнижчих в світі. За цим показником Україні поступаються лише Корея та Японія, де лише трохи більше третини населення є задоволеними своїм життя.

В Україні та Росії більше інших країн задоволені своїми стосунками з оточуючими та менше - фінансовим становищем

Українці значно менше за мешканців інших країн задоволені своїм фінансовим становищем (25% проти 43% мешканців країн ЄС та 32% росіян). Також лише половина опитаних задоволені можливостями, які надаються їм в житті, та здоров'ям.

Щодо відносин з різними людьми, то українці значно більше, ніж інші нації, задоволені своїм спілкуванням з друзями та знайомими (84% проти 68% у ЄС та 37% у Росії).

Також українці більше за сусідів задоволені своїми відносинами з дітьми (69% проти 52% у ЄС та 63% в Росії). Проте лише 61% українців задоволені своїми стосунками із дружиною/чоловіком.

У ЄС рівень щастя та задоволення життям зростає з віком, а в Україні та Росії спадає

Рівень задоволеності своїм життям та відчуття щастя в Україні зменшується з віком. Найбільш задоволеною життям та найщасливішою є молодь у віці 15-19 років (65% та 76% відповідно).

З іншого кінця цього рейтингу - похилі люди у віці старше 60 років: лише третина українців цієї вікової групи задоволена своїм життям та лише половина вважає себе щасливою. В ЄС спостерігається протилежна тенденція: із віком люди відчувають себе більш задоволеними та щасливими.

Пенсіонери в Україні та Росії значно відрізняються від європейських пенсіонерів. У Європі люди похилого віку значно багатші від молоді, тоді як їхні українські та російські однолітки через розвал СРСР не накопичили заощаджень та не встигли пристосуватися до нових економічних та соціальних умов.

Тому старше покоління в Україні та Росії є найбіднішим прошарком суспільства, найбільш незахищеним та нещасливим.

Українські жінки щасливіші від чоловіків до шлюбу, стають нещаснішими у шлюбі, і знову щасливішають після народження дітей

Неодружені молоді жінки відчувають себе щасливішими, ніж неодружені молоді чоловіки (65% проти 50%).

Проте у шлюбі українські жінки стають нещаснішими порівняно з чоловіками: лише 46% молодих заміжніх жінок без дітей вважають себе щасливими (проти 54% чоловіків), та з народженням дітей українські жінки знову щасливішають (63% проти 53% новоспечених татусів).

GfK Roper Reports®Worldwide - це міжнародне дослідження цінностей та стилів життя, що з 1997 року проводиться у понад 25 країнах та репрезентує близько 1,1 мільярда споживачів п'яти континентів.

В Україні подібне дослідження проводилося у 2007 та 2009 роках. Цього року вибірка опитування склала 1000 респондентів.

Визначити, чи стали українці щасливішими або менш щасливими, не вдалося. У компанії GfK "Українській правді. Життя" пояснили, що в анкетах 2007 року питань про щастя, на жаль, не було.

Отож відзначити хоч якусь динаміку у відчутті українцями щастя поки що неможливо - але це тільки до наступного дослідження.

Реклама:

Головне сьогодні