"Електронні діти" проти вагітності підлітків

— 5 серпня 2009, 11:37

Таку спеціальну електоронну ляльку випустили в США. Вона важить зо три кілограми і має довжину 53 сантимерти (середня довжина новонародженого), повідомляє "Німецька хвиля".

Лялька-імітатор не лише виглядає, як немовля. Вона, себто вмонтований в неї комп'ютер, поводиться точнісінько так, як це роблять немовлята. Електронних малюків можна запрограмувати на три ступені складності: легкі в догляді діти, середні й складні випадки.

"У цих комп'ютерах збережені такі процеси, які переживають за день справжні немовлята. Тобто, вони кричать, бо голодні, їх треба переповивати, давати їм можливість відригнути, час від часу вони просто не хочуть злазити з рук. І всі ці забаганки малюків підліткам треба виконувати", - розповідає керівник Соціальної служби католицьких жінок Сабіне Гаймес. Її організації вже пару років використовує таких ляльок для "батьківської практики".

На додаток, той, хто керує практикою, може через спеціальний прилад керувати електронним бебі, тобто час від часу ставити підліткам, які беруть участь у цій батьківській практиці, складні завдання.

Загалом же, як на тілі ляльки, так і на всіх аксесуарах (пляшечці з молоком, памперсах тощо) є електронні датчики, які сполучені з комп'ютером всередині електронної дитини. Тобто, все що підлітки роблять або не роблять з вибагливим малюком, точно реєструється.

Якщо хтось дуже погано поводиться з бебі-імітатором, то він вимикається через аварійну систему. Щоправда, коли про нього дуже добре дбають, це не відбивається на загальних результатах.

"Це досить проблематичний момент в цих ляльках. Адже насправді, якщо добре піклуватися про дитину, то вона менше плаче. А електронного малюка це, звісно, поблажливішим не робить. Він просто запрограмований на ті чи інші процеси. До того ж, у нього немає жодної міміки" - каже Сабіне Гаймес.

Одна така лялька-імітатор коштує близько 800 євро. Серед них є на вибір дівчатка й хлопчики, різний колір шкіри. Є здорові ляльки, а є й такі, які імітують дітей, народжених від людей з алкогольною та наркотичною залежністю. Останні є набагато менші й тонші за звичайних й тремтять усім тілом і кричать на дуже високих тональностях.

14-річна школярка Аліна, яка взялась випробувати на собі, як це, бути мамою, розуміє, що їй важко буде не зважати на електронне немовля.

"Воно кричить як раз тільки 30 секунд, а комп'ютер вже записує, що ми погано дбаємо про бебі. Мені не хочеться, щоб у кінцевому звіті вийшло, що я його постійно залишала кричати. Тому я його практично не випускаю з рук", - розповідає Аліна.

Батьківська практика

Такі хай-тек-ляльки - невід'ємна частина так званої батьківської практики, яку ось уже два роки поспіль проводить у школах Крефельда Соціальна служба католицьких жінок.

Під час такої практики підлітки мають змогу дізнатися, що означає перебирати на себе відповідальність за новонародженого.

"Після такої практики діти спершу просто спантеличені. Тобто, сповна зрозуміли, що це означає - мати немовля. З того часу, як ми запровадили цю практику, в нас практично не було небажаних вагітностей. Хоча раніше такі випадки траплялися" - розповідає Бріґітте Мунх, вчителька школярки Аліни.

Своєрідна "міні-декретна відпустка" триває для школярів з четверга до неділі. Так, щоб вони знали, як це воно - після безсонної ночі йти знову працювати, розповідає Сабіне Гай мес.

"Крім того, важливий досвід, від чого їм доведеться відмовлятися на вихідних. Тобто, щоб діти зрозуміли, що попередній стиль життя вже більше не повториться з дитиною", - каже Гаймес.

Всі ці ляльки можуть показати, яке це складне завдання - піклуватися про немовля. На щастя, попри деякі застереження, такі радикальні практики не відбивають у підлітків на майбутнє бажання мати дітей.

Але вони показують їм, що означає небажана вагітність у дуже ранньому віці.

Реклама:

Головне сьогодні