Німецькі судді захистили геїв-пенсіонерів

— 23 жовтня 2009, 19:03

Конституційний суд країни визнав протиправною законодавчу дискримінацію геїв і лесбіянок, які живуть в одностатевих шлюбах, повідомляє Німецька хвиля.

Судді ухвалили, що на одностатеві шлюби мають повною мірою поширюватися норми закону про пенсійне забезпечення державних службовців.

У конкретному випадку, який розглядався Конституційним судом, йшлося про невиплату одному з партнерів законної доплати до пенсії. Адже після смерті одного з подружжя, другий за законом отримує доплату до пенсії.

Утім попри те, що "життєві партнерства" гомосексуалістів у Німеччині загалом прирівняні до звичайних шлюбів, держава відмовлялася застосовувати до цієї категорії громадян низку соціальних норм.

Своїм рішенням суд у Карлсруе визнав неконституційними положення про виплату пенсій, ухвалені Федеральним і земельним об'єднанням соціального забезпечення.

Ця установа відповідає за пенсії і соціальні виплати держслужбовців - членами її страхового товариства є майже два мільйони німців.

Асоціація громадських організацій геїв і лесбіянок Німеччини назвала вирок Конституційного суду "проривом".

"Оскільки супутники життя в одностатевому партнерстві так само мають дбати один про одного, як і гетеросексуальні подружжя, вони заслуговують на рівноправне ставлення", - йдеться у заяві Асоціації.

Доплати до пенсії після смерті одного з подружжя базуються насамперед на зафіксованому в Основному законі обов'язку держави захищати сім'ї, особливо якщо йдеться про соціальний захист дітей, які залишилися після смерті годувальника.

Утім, аргументують судді, законодавчі норми поширюються і на бездітні сім'ї. Тому немає жодних підстав дискримінувати одностатеві партнерства.

"Образ "шлюбу як інституту забезпечення дітей", коли чоловік працює, а жінка займається вихованням нащадків, вже не відповідає суспільній дійсності", - зауважили у своїй заяві судді Конституційного суду.

Реклама:

Головне сьогодні