Як живуть найменший і найбільший українці. Фото

Найвища людина світу українець Леонід Стадник не хоче слави. Хоч він на цілих 10 сантиметрів вищий, ніж теперішній володар титулу "найвища людина світу" турок Султан Коссен, українець відмовився від повторного офіційного вимірювання представниками "Книги рекордів Гіннеса".

"Якби цей титул додав мені здоров'я чи лишніх років життя, я б погодився на обмірювання. Але трапилось навпаки: я лише втратив нервові клітини", - пояснював свою відмову Стадник.

Тепер український велетень живе з мамою і мріє прожити тихе і спокійне життя: "Саджати дерева, обробляти землю. Більше мені нічого не треба. Я не голий, не босий - і добре."

Робота на землі і спокійне життя - це те, що робить найвищу людину України щасливою
Та йому доводиться замовляти увесь одяг у майстра (навіть шкарпетки), обережно сідати на звичайні стільці - бо ті швидко під ним ламаються. Зрештою, навіть спеціальна машина, яку у 2008 році Стаднику подарував президент, стоїть уся заметена снігом - через поганий зір велетень не може водити авто і не має водійських прав.

Як зізнається ветеринар за освітою Стадник, якби він раптом прокинувся і був звичайного зросту, то після стрибків від радості пішов би здавати на права.

Спеціальне авто, яке майже 2 роки тому Стаднику подарував Віктор Ющенко, стоїть у дворі, але скористатись ним українець не може: у нього поганий зір і немає водійських прав
У найменшої українки теж багато проблем через свій зріс. Віра Назаренко, яка заввишки 120 сантиметрів, після смерті чоловіка (до речі, звичайного росту) живе одна.

Вона зізнається, що іноді їй буває важко та маленька українка не сумує. Не підрізає ніжки стільців у власному домі, вишиває ікони і готує обіди для своїх племінників.

Газета "Сегодня" поставила найменшій і найбільшій людині України кілька однакових питань.

За що ви любите свій зріст, і які незручності він приносить?

Леонід Стадник: Зручно гілки обрізати, але проблем більше: взуття не на мене, одяг тісний, стелі в будинку під мій зріст не розраховані. Живу радощами: теля з'явиться, відремонтую щось - ось і щастя.

Віра Назаренко: Чоловіки мене і зараз лялечкою називають. Але в юності, бувало, дерлися в тролейбус, а мене скидали вниз головою. Але я ніколи не сумую. Навіщо песимізм, він нічого не дає в житті!

Чоловіки називають Віру Назаренко "лялечкою". Найменшу українку планують включити у книгу рекордів України

Скільки борщу ви можете з'їсти за один раз?

Леонід Стадник: Їм я трохи, а взимку в мене взагалі апетиту немає. Мама постійно говорить: "Поїж, поїж". А що стосується порції, то вона, звичайно, більше, ніж для звичайних людей.

Віра Назаренко: Готую у великій каструлі. А якщо до мене гості прийдуть? У мене ж багато родичів. Що, я їм дві ложки в тарілку покладу? Сама ж з'їдаю половинку миски.

Які речі у вашому будинку зроблені спеціально під зріст?

Леонід Стадник: Велосипед, який мені подарували, зламався. Машина, яку президент вручив, у дворі стоїть, майже всю замело снігом, у мене прав немає (зір поганий). Ось що служить мені довго - стілець, збитий з товстих брусків. Він хоч і виглядає просто, зате не ламається піді мною, як звичайні меблі.

Віра Назаренко: Нічого особливого немає. Довго вибираю речі, до меблів півтора роки придивлялись, але знайшла зі зручними ящиками - невисокими. Ліжко в мене стандартне.

[VR]Віра Назаренко

Зріст: 120 см
Груди, талія, стегна: 40-26-40
Вік: 72 роки[/VR]Я вважаю, що нІчого в будинку дитячий садок влаштовувати. І підпилювати ніжки стільців не хочу, адже вони після мене ще й іншим людям послужать.

Яку вагу ви можете підняти?

Леонід Стадник: Я не з тих людей, що силою хваляться, ніякі рекорди встановлювати не хочу! Якщо по господарству щось треба ... Можу однією рукою мішок з картоплею вагою 50 кг нести.

Віра Назаренко: Навантажую сумку вагою два кілограми. А так, і п'ять літрів води можу донести. Якщо треба більше - беру "кравчучку". Чого мені соромитися? Такою і вищі люди користуються.

З якою швидкістю ви ходите?

38-річний Леонід Стадник 257 сантиметрів заввишки, його вага - 200 кілограмів.

Леонід Стадник: Кроки у мене справді широкі, але ходжу я повільно, а куди поспішати? Якщо треба йти сходами, то ставлю ногу не вздовж сходинок - інакше ступня зісковзує.

Віра Назаренко: До себе на чотирнадцятий поверх іноді доводиться без ліфта підніматися - часто ламається. Через кожні п'ять поверхів відпочиваю, але за п'ять хвилин доходжу до квартири.

Де ви купуєте собі речі?

Леонід Стадник: Шию тільки у майстра. Ось скоро доведеться знову шкарпетки собі замовляти.

Віра Назаренко: На ринку все є. Тільки, щоб по ціні підійшло.

Що б ви зробили, якби прокинулися зі звичайним ростом?

Леонід Стадник: Пострибав би від радості! А потім би пішов здавати на права.

Віра Назаренко: Пішла б в магазин і купила собі багато красивого одягу.

[L]Про що б ви поговорили один з одним, якщо б зустрілися?

Леонід Стадник: Люди залишаються людьми незалежно від того, великі вони чи маленькі. І розмови у нас були б звичайні - погода, вибори.

Віра Назаренко: Я б дізналася, як справи у його господарстві, про життя поговорила б, але про проблеми дізнаватися не стала б, навіщо людині ятрити душу?

Фото газети "Сегодня" і прес-служби президента

Реклама:

Головне сьогодні