Тест

Помер Юрій Іллєнко - оператор "Тіней забутих предків"

Юрій Іллєнко народився в 1936 році в місті Черкаси. Роботу в кіно розпочав з операторської роботи у фільмі Якова Сегеля "Прощайте, голуби" (1960), повідомляє "Телекритика".

Світову славу Юрію Іллєнку принесла операторська робота у фільмі Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" (1964).

Один із найкращих фільмів Іллєнка, над яким він працював в якості режисера, - "Білий птах з чорною ознакою" (1971) здобув головний приз на Московському кінофестивалі.

З Сергієм Параджановим. Фото з сайту "Сегодня"

Стрічка вирізняється українським національним колоритом, видовищністю, мальовничістю, поетичною піднесеністю.

Іллєнка вважають лідером школи українського поетичного кіно. Серед інших помітних робіт майстра: "Свято печеної картоплі", "Лісова пісня. Мавка" (приз всесоюзного кінофестивалю), "Легенда про княгиню Ольгу", "Лебедине озеро. Зона".

[L]

Юрій Іллєнко - лауреат державної премії України імені Тараса Шевченка (1991), його робота отримала нагороду Канського кінофестивалю у номінації "Приз ФІПРЕССІ" у 1990 році.

Як режисер, працював над такими фільмами, як "Білий птах з чорною ознакою", "Свято печеної картоплі", "Лісова пісня. Мавка", "Легенда про княгиню Ольгу", "Лебедине озеро. Зона".

Крім того, Юрій Іллєнко відомий як сценарист та актор. Він є автором лібрето балетів "Прометей", "Ольга", роману-сценарію "Агасфер. Хроніка другого пришестя Христа" (1994). Був Академіком академії мистецтв України та виступив автором монографії "Парадигма кіно".

Юрій Іллєнко завідував кафедрою кінорежисури в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого. Останній фільм, який він зняв в якості режисера та оператора - "Молитва за гетьмана Мазепу" (2001).

Прощання планується в київському Будинку вчителя на вулиці Володимирській, панахида - у Володимирському соборі. Дата і година поки невідомі.