Українських студентів покинули напризволяще у горах під Францією

Увечері 21 липня журналісти Радіо Свобода в чергове зв'язалися з потерпілими. Вони повідомили, що жодної допомоги досі так і не отримали, всупереч численним обіцянкам турфірми. Тим часом термін віз у мандрівників спливає.

Після звернення журналістів у ситуацію втрутилося Міністерство закордонних справ України.

"Турфірма повідомила нам, що автобус сьогодні буде відремонтовано, і він вирушить у бік Праги. В автобусі є достатньо продуктів та води", - сказав у середу по обіді заступник директора департаменту інформаційної політики МЗС Сергій Саєнко.

Про автобус зі студентами вже знають у посольстві України у Швейцарії, а депортація після закінчення терміну віз їм не загрожує, запевнив представник МЗС.

"За візовими правилами, якщо вони прямують у бік України, після завершення дії візи до них не буде жодних претензій від європейських країн", - заявив Сергій Саєнко.

Тим часом на дзвінки власник автобуса Володимир Сасін не відповідає, його син Віктор, який зараз опікується турфірмою, від коментарів відмовляється.

У приймальні турфірми раніше в середу запевняли, що найближчим часом автобус відремонтують і він рушить за маршрутом.

"Ми з журналістами не хочемо спілкуватися. По-друге, поломку вже усувають, автобус сьогодні виїде", - сказала секретар туристичної фірми.

Двоповерховий автобус однієї з турфірм, зареєстрованих у Львові, зламався 20 липня на гірській дорозі поблизу французько-швейцарського кордону.

Його пасажири, студенти, які брали участь у мандрівці по храмах Європи, з того часу не отримали жодної допомоги ані від власника автобуса, ані від українського уряду, повідомив зранку в середу координатор поїздки, священик Української греко-католицької церкви Орест Гевак.

"По дорозі до Берна в нас ламається автобус. З турфірми обіцяли, що приїдуть ремонтники із запчастиною. Спочатку обіцяли приїхати вчора - ми чекали цілу ніч, тепер обіцяють сьогодні. Проблема ще в тому, що ми в горах, і до того ж тут вкрай погано зі зв'язком", - розповів він.

Орест Гевак додав, що за умовами оренди автобуса фірма мала одразу ж винайняти для замовників новий.

Натомість директор фірми Володимир Сасін пообіцяв відправити на місце фахівців для ремонту автобуса, але відмовився надати кошти, достатні, щоб студенти ночували в готелі, а не в автобусі, каже Орест Гевак.

Євген Солонина, Радіо Свобода

Реклама:

Головне сьогодні