Тест

Самотність вбиває – американські вчені

Згідно з результатами дослідження, проведеного в рамках програми підтримки сім'ї, наявність друзів та сусідів здатна удвічі збільшити ваші шанси прожити довге й здорове життя, повідомляє The Daily Mail.

Американські науковці стверджують, що брак соціальної підтримки варто було б включити до переліку факторів ризику передчасної смерті.

Результати дослідження, в якому взяли участь більше 300 тисяч осіб, свідчать про те, що соціальна ізоляція є настільки ж шкідливою для здоров'я, як і викурювання 15 цигарок на день або алкоголізм.

Самотність так само негативно позначається на вашому самопочутті, як і відсутність фізичних вправ - та є вдвічі шкідливішою за ожиріння.

Родина та друзі мають найпозитивніший вплив на здоров'я людини, даючи, коли потрібно, "заспокійливий доторк" та допомагаючи віднайти сенс життя, запевняє очільниця дослідження доктор Джуліанна Гольт-Люнстад.

"Коли хтось пов'язаний з групою та відчуває відповідальність за інших людей, це відчуття цілеспрямованості та сенсу втілюється у тому, аби краще дбати про себе та менше ризикувати", - каже дослідниця.

Науковці розглянули дані попередніх 148 досліджень, що стосувались людських соціальних мереж та відслідковували стан здоров'я піддослідних у середньому за 7,5 років.

Дані відображали не те, чи перебуває людина у "позитивних" чи "негативних" стосунках - а просто кількість осіб, з якими вона регулярно контактує.

"Дані просто демонструють, чи були вони (піддослідні) інтегровані у соціальну мережу", - зазначає Гольт-Люнстад.

Автори дослідження вважають, що користь для здоров'я від позитивної дружби може бути ще сильнішою.

"Цей ефект стосується не лише осіб старшого віку. Стосунки забезпечують рівень захищеності у будь-якому віці", - стверджує доктор Тімоті Сміт.

"Думка, що брак соціальних стосунків є фактором ризику смерті, не є широко визнаним організаціями охорони здоров'я та суспільством", - зауважив речник журналу PLoS Medicine, де були опубліковані результати дослідження.

Між тим попередні дослідження довели, що холостяки мають більше шансів померти передчасно. А торік науковці з Університету Юти заявили, що жінки значно гостріше за чоловіків переживають напругу в шлюбі, а також є більш вразливими до факторів ризику виникнення серцевих хвороб.