Закохавшись, ми втрачаємо двох близьких друзів

— 17 вересня 2010, 10:00

Закохавшись, ми втрачаємо двох близьких друзів. Такі висновки вчених Оксфордського університету, які цитує Бі-Бі-Сі.

Ймовірно, ви й раніше знали, що палкі почуття можуть залишити вам мало часу для інших, але тепер наука підтвердила це цифрами.

Дослідники Оксфордського університету попросили людей розповісти про їхні дружні відносини і, як змінилося число друзів під час чергового роману.

В цьому дослідженні команда дослідила 540 учасників у віці 18 років і старше.

Вони виявили, що ядро, в якому було близько п'яти осіб, зменшувалось на 2, як тільки новий коханець починав домінувати в повсякденному житті.

"Люди, які знаходяться в романтичних стосунках, - замість звичних 5 осіб згадували тільки 4", зазначив Робін Данбар, професор еволюційної антропології в Оксфорді.

"А враховуючи те, що один з них є нова людина, яка прийшла в твоє життя, це означає, що від неї відмовилось двоє інших", додав вчений.

До речі, професор Данбар також займався дослідженням соціальних мереж, зокрема скільки друзів може бути в людини.

За його висновками, максимальна кількість друзів - 150. На сайті соціальної мережі Facebook, наприклад, люди, як правило, мають 120-130 друзів.

Це число може бути розділене на більш дрібні групи.

Це люди, яких ми бачимо, принаймні раз на тиждень, люди, до яких ми йдемо в моменти кризи. Наступний прошарок - люди, яких ми бачимо приблизно раз на місяць - " групи співчуття . Все це люди, за якими, якщо вони померли б завтра, ми будемо сумувати.

Вчені зазначили, що в період закоханості людина не може приділяти колишню увагу головній групі друзів.

"Вашу увагу повністю зосереджено на романтичному партнері, і ви просто не можете бачити інших людей, з якими у вас багато спільного, і тому відносини з деякими з них погіршуються, і людина випадає в шар нижче", - каже Данбар.

Реклама:

Головне сьогодні