Тест

Людина найщасливіша, коли вона вдома - вчені

У когось домівка може асоціюватися з рутиною, але британські науковці нарешті мають підтвердження старого прислів'я - "дім там, де серце".

Те, що люди вдома почуваються найщасливішими, вчені довели, просто проаналізувавши дані з використання мобільних телефонів, повідомляє The Daily Mail.

Емоції та поведінка людини в той час, коли вона говорить по телефону, можуть стати ключем до кращого розуміння людської психології, зазначають експерти.

Під час дослідження, результати якого були представлені на конференції Ubiquitous Computing в Данії, науковцями оцінювався той вплив, що здійснює на людину її оточення, час доби та стосунки з іншими людьми.

Місцезнаходження людини має "істотний вплив на її стан душі", переконалися вчені.

Групі добровольців на 10 днів роздали телефони Nokia 6210 Navigator. Протягом цього часу піддослідні також мали записувати у щоденнику свої емоції.

Аби розшифрувати емоційний стан учасників, дослідники використали функцію розпізнавання мовлення. Місцезнаходження людини визначалося за допомогою GPS. Завдяки ж технології Bluetooth спостерігачі дізнавалися, з ким саме спілкуються піддослідні.

Виявилося, що майже половина респондентів найбільш щасливими почуваються саме вдома. Водночас 54% учасників експерименту відзначили наявність "сумних" емоцій під час свого перебування на робочому місці.

"Мобільні телефони є потужним інструментом для здійснення досліджень людської поведінки, ми можемо робити це безпечно та непомітно... та коли вони перебувають у найбільш природному середовищі", - каже очільниця дослідження, представниця Комп'ютерної лабораторії Кембриджського університету Сесілія Масколо.

Доктор Масколо підкреслила, що приватність учасників експерименту була й буде збережена.