Секрети Стоунхенджа просвітять лазером

— 11 березня 2011, 13:50

Вчені сподіваються розглянути в лазерних променях всі поверхні кам'яних брил цієї доісторичної споруди на півдні Англії. Велика їх частина не видима неозброєним оком, оскільки покрита лишайником, пише ВВС.

Раніше були виявлені висічені на них стародавні зображення, у тому числі знаменитий "кинджал".

"Камені Стоунхенджа можуть розповісти захоплюючі історії про минуле, потрібно лише пильно поглянути на їх" обличчя ", - пояснив дослідник фонду" Англійська спадщина "Дейв Бетчелор.

Його група вивчатиме як стародавнє мистецтво на камені, так і більш сучасні "графіті", яким теж налічуються сотні років.

Так, у XVII столітті на одному з монолітів з'явився напис Wren. Вважається, що її залишив архітектор Сер Крістофер Рен, творець лондонського собору Святого Павла. Неподалік знаходився сімейний будинок Ренова, де Крістофер провів чимало часу.

У ході нинішнього сканування Стоунхенджа буде зроблена найточніша до цих пір цифрова модель знаменитої споруди. Його розміри і найменші нерівності будуть виміряні з точністю до 0,5 мм.

Попередній повний "портрет" Стоунхенджа було зроблено в 1993 році шляхом фотографування. Виявлені їм деталі не були дрібніше 2 см.

"Нове дослідження дозволить зібрати набагато більше інформації про пам'ятник та довколишньому ландшафті", - сказав голова відділу геодезичної зйомки "Англійського спадщини" Пол Брайан.

Фонд запропонував побудувати біля Стоунхенджа новий центр для відвідувачів і закрити частину шосе, що проходить зараз в кількох метрах від цього комплексу.

Британський уряд припинив минулого року фінансування цього проекту з метою економії бюджетних коштів, проте на нього обіцяно виділити гроші з національної лотереї.

Дослідження Стоунхенджа за допомогою лазерного сканування вже почалося, його планують завершити до кінця березня.

Реклама:

Головне сьогодні