Кількість українських туристів в Ізраїлі збільшилась в 4 рази

— 26 квітня 2011, 11:41

Після скасування віз у лютому цього року Ізраїль відвідали в чотири рази більше українських туристів. Офіційний Єрусалим каже про новий імпульс розвитку туризму і сподівається щороку приймати у себе до двохсот тисяч українців, повідомляє Радіо Свобода.

В Ізраїлі мешкає понад 400 тисяч українців. У багатьох із них в Україні залишилися родичі та друзі. Взаємні відвідини здебільшого здійснюють цілими родинами, тому скасування віз дає в першу чергу серйозну економію сімейному бюджету. Адже за ізраїльську візу українцям раніше доводилося платити близько сотні доларів, ізраїльтянам за візу українську - 85.

За інформацією Міністерства туризму Ізраїлю, минулого року цю близькосхідну країну відвідали сто тисяч українців, вже за рік тут очікують вдвічі більше туристів із України, розповів Радіо Свобода депутат ізраїльського кнесету Зєев Елькін.

"Очікування, що збільшення буде не на 10-20 відсотків, а в кілька разів, як показує наш досвід із Росією. Але зарано ще підбивати підсумки цих двох місяців, оскільки вони не показові. Коли знімається віза, завжди є якийсь наплив спочатку. Підсумки треба підбивати за рік", - сказав депутат.

Залучення туристів завжди потребує додаткових інвестицій в інфраструктуру. Утім, це виправдовує себе збільшенням надходжень до бюджету. Тому ізраїльська влада, за словами Зєева Елькіна, всіляко підтримує розвиток готельного бізнесу та музейної справи, не шкодує грошей на нові дороги та туристичні об'єкти.

Сьогодні Україну й Ізраїль сполучають авіарейси, які здійснюються тричі на день. Через збільшення пасажиропотоку на ринку з'явились нові авіаперевізники. Це сприяло зниженню вартості авіаквитків, зауважив Президент українського єврейського комітету, народний депутат Олександр Фельдман.

"Тих рейсів, які додатково включені, сьогодні також замало. У мене багато знайомих у медичних центрах, всі кажуть про те, що людей стало значно більше. Приїжджають не лише багаті люди, які і раніше могли приїжджати з візами і давно вже знають Ізраїль. Приїжджають люди прості, які потребують допомоги", - каже Фельдман.

Аби збільшити потік туристів та прочан, ізраїльська влада обіцяє посилити просвітницьку роботу серед українців. В першу чергу, враховуючи постійні близькосхідні конфлікти, тут переконують гостей у цілковитій безпеці: Єрусалим посідає перше місце в світі за кількістю поліцейських, аеропорт "Бен Гуріон" у Тель-Авіві охороняють як з землі, так і з повітря.

Між тим, уже після скасування віз у лютому в сотні українських туристів виникли проблеми з прикордонниками Ізраїлю. Українців повернули додому через відсутність в них документів, що підтверджують платоспроможність та наявність родинних, ділових або дружніх зв'язків із громадянами Ізраїлю.

Тоді ж вітчизняне МЗС оприлюднило перелік документів, необхідних українцям для поїздки в Ізраїль.

Реклама:

Головне сьогодні