Конституцію Ісландії напишуть користувачі соціальних мереж?

— 17 червня 2011, 11:34

Ісландія проводить цікавий експеримент. Проект головного закону країни не просто винесено на загальний розгляд, ісландська влада пішла далі і закликала громадян взяти участь у розробці конституції.

Для цього були створені спеціальна група в Facebook, аккаунт на Twitter, а також канал на YouTube і сторінка на фотохостингу Flickr. Саме на цих соціальних майданчиках, а не на спеціально запущеному сайті, жителі Ісландії, а також всі бажаючі можуть залишати свої коментарі та побажання щодо проекту нової конституції країни, повідомляє Вести.ru.

І хоча досвід Ісландії вже названо першою спробою використовувати модель краудсорсінгу, коли група незв'язаних між собою людей спільно працює над вирішенням однієї проблеми, автори проекту вважають це не зовсім вірним.

"Просто для роз'яснення. Етап, на якому ми зараз знаходимося, краще назвати вправою у відкритій демократії і прозорості, а не краудсорсінгом", - наголошується на сторінці проекту в мережі Facebook.

Для участі в проекті було відібрано спочатку 950 громадян країни, з яких потім було вибрано 25 осіб. Саме ця команда і займається зараз взаємодією з інтернет-користувачами в соцмережах. Побажання коментаторів, безумовно, будуть враховуватися, але це не означає, що ті чи інші статті конституції будуть написані повністю під диктовку мережевої громадськості країни.

Реклама:

Головне сьогодні