Під заборону СЕС у Криму потрапили нові пляжі

— 8 червня 2011, 10:52

Крим продовжує підтримувати не надто гарну репутацію: минулого літа під заборону СЕС потрапили пляжі Рибальського, Малоріченського, Сонячногірського (Велика Алушта), Ялти, Севастополя і Судака, а в цьому сезоні епідеміологам не подобається стан акваторії Керчі і Миколаївки. Причина забруднення: скинуті в море каналізаційні стоки, які провокують вірусні епідемії, пише Сегодня.

Утім, для купання все таки є чисті місця. "На "відмінно" працюють очисні споруди в Форосі, Алушті, Ялті, Євпаторії та Саках. А от проблеми можуть виникнути в Судаку, Орджонікідзе і Малому Маяку, - розповів заступник міністра ЖКГ в Криму Енвер Салієв. - У Керчі ситуація не така критична, як її висвітлюють ЗМІ. Якщо там не відбудеться ніяких надзвичайних подій, очисні споруди впораються".

Також є надія на порятунок курортного сезону в Миколаївці. "Якщо місцева влада встигне домовитися з власниками, то викидів неочищених стоків не буде", - зазначила головний епідеміолог Криму Наталя Пеньковська.

А ось конфлікт з очисними спорудами в Малореченському і Сонячногірському так і не встигли вирішити вчасно. "Нещодавно очисні споруди забрали із приватних рук і передали у власність Малоріченської сільради, - каже мер Алушти Станіслав Колот. - Їх не встигли відремонтувати до початку сезону".

Боротися із забрудненням моря тут вирішили способом, який навряд чи сподобається курортникам: воду в селищах будуть давати по годинах, щоб не навантажувати каналізацію.

А ось у сусідньому Рибальському море буде чисте - там новий насос. Інакше в Ялті, де минулого року пляжні зони декількох елітних готелів були забруднені двома річечками Водоспадної (Учан-Су) і Швидкої (Дерекойка) - туди ялтинці скидали каналізаційні стоки. Ця загроза для ялтинських пляжів реальна і в сезоні 2011-го року.

Не вдалося вирішити проблему популярного пляжу в Севастополі - на мисі Кришталевий. "Там до цих пір не завершено будівництво, яка забруднює море, тому цього літа на Кришталевому купатися не дозволимо", - пояснив лікар севастопольської СЕС Володимир Смирнов.

"На чистоту морської води впливають не тільки стоки, - пояснює головний санітарний лікар Криму Наталя Пеньковська. - Відхилення від норми бувають у другій половині літа, коли підвищується температура води і кількість відпочиваючих". Наразі море чисте по всьому узбережжю, але як тільки вода досягне 25°С, з'явиться ризик розвитку хвороботворних бактерій.

Всім, хто піклується про своє здоров'я, Наталя Пеньковська радить: "Краще відпочивати в тих районах, де мало курортників, наприклад, Роздольненському і Чорноморському, не купатися під час і після шторму і в жодному разі не ковтати морську воду".

А ось дайвери впевнені: вода чистіше й прозоріше там, де скельний берег, не їздять авто, не ходять люди і не течуть ріки. "У Криму таких місць - три, - розповіла дайвер Наталія Тамбульнікова. - Це миси Тарханкут, Опук і Чауда".

Реклама:

Головне сьогодні