Десять найказковіших замків Європи

Нойшвайнштайн, де доживав свої останні роки божевільний монарх Людвіг ІІ, Пуболь, де знайшла вічний спокій муза Сальвадора Далі, моторошний замок Корвін, де ув'язнили кривавого володаря Влада Цепеша - усі вони увійшли до десятки найказковіших замків Європи, що її представляє туристичний портал Lonely Planet.

У такому місці, лише переступивши поріг, кожен зможе відчути себе Попелюшкою чи прекрасним принцем.

Чеський Pražský hrad, Празький замок можна вважати цілим, обнесеним муром містом - із собором, палацами, вулицями та будинками. Амбітні правителі поступово додавали деталей до оригінальних укріплень ІХ-го сторіччя, домішуючи тим самим романського та готичного стилю, бароко та ренесансу.

Найкраще дивитися на замок ззовні. Коли літнього вечора потроху тьмяніє сонячне світло, або коли сніжинки влітають у світло вуличних вогнів - у світі є мало краєвидів, що можуть із цим зрівнятися.

Лише наблизившись до шотландського замку Ейлен Донан, розташованому на острові Лох Дуйх, ви немовби почуєте примарний спів волинок. У 1719-му році замок був зруйнований англійською армією. Його відбудували на початку ХХ-го сторіччя. В Ейлен Донан знято чимало кінострічок. Туристів він приймає лише з березня по жовтень.

Замок Ноешванштайн, Баварія, Німеччина, був зведений за наказом короля Людвіга ІІ. "Божевільний" монарх марив музикою Вагнера та будував казково пишні замки. Найвідомішим із них став Ноешванштайн - у ньому бракує, здається, лише злого чаклуна та красуні, ув'язненої в вежі.

Аби під'їхати до замку наче справжній принц чи принцеса, в ближньому селищі Хогеншвагау можна винайняти кінний екіпаж.

Замок Пуболь у Каталонії був дивовижним навіть іще до того, як у 1968-му році його придбав та змінив для своєї дружини Гали Сальвадор Далі. В тамтешньому підземному склепі вона й спочиває під охороною опудала жирафа.

Легенда про короля Артура, який витяг із каменя меч тісно переплетена з замком Тінтагель, що в Корнуолі, Англія. Здається, саме про цю історію думав і граф Корнуол, коли в 1233-му році звелів його збудувати. Навіть вереск чайок над цими руїнами сьогодні лунає дещо містично.

У португальському місті Сінтра збереглося декілька старовинних замків - палац Маврів, Монсеррат, маєток Кінта да Регалейра. Проте справжньою Перлиною є палац Пена, в якому домінують ісламський стиль та мануелін (пізній португальський готичний стиль).

Той, хто блукатиме горами в південно-західній частині Франції, побачить старовинні фортеці, а подекуди лише їхні зубчасті руїни. Château de Peyrepertuse, замок Пейрепертюз ніколи не був тим місцем, звідки натхненні лицарі вирушали на битву зі злом - Альбігойський хрестовий похід у ХІІІ-му сторіччі приніс смерть десяткам тисяч єретиків.

Сьогодні грізний замок розважає туристів соколиним полюванням та поєдинками в середньовічному стилі.

Певно наймоторошнішим замком Європи можна вважати румунський замок Корвін, розташований у "дракулівській" частині Трансільванії. Подейкують, сам Влад Цепеш свого часу побував тут у ролі бранця.

Єдиною причиною, чому тут більше не живуть вампіри - їх усіх поїли вервольфи, припускає видання.

Палац Егесків знаходиться в країні, де й досі живуть обожнювані народом королі та принци з принцесами - в Данії. Вписаний у ландшафт та оточений садами, він приховує справжній скарб - один із найказковіших лялькових будиночків планети - замок Титанії. Це маленьке диво на початку ХІХ-го сторіччя побудували на замовлення дівчинки, що забажала поселити в ньому чарівних фей, які жили в її садку.

Польський замок Мальброк вважають одним із найбільших готичних замків Європи. У 1309-му році він став столицею тевтонців (тоді він звався Марієнбург). Монастир із часом розрісся до величезної фортеці з міцними мурами, вежами, арсеналом та палацом для Великих магістрів ордену. Втім, усе це не вберегло Мальброк від завоювання спершу поляками, а тоді прусською армією. Практично зруйнований під час Другої світової війни замок згодом відновили й перетворили на музей.

Фото з Flickr (Adam.Michael.Photography, nonmipare, DeepBlue101, Caitfoto, Fundació Dalí, JUMBOROIS, xhachair, Ene Ionut, topcastles.com), wn.com

Реклама:

Головне сьогодні