10 речей, які здивували в Туреччині

Тут найдорожчий у світі бензин, місцями не росте трава, тут знаходиться одне із див світу та можна віднайти блакитнооких блондинів. Мова йде про Туреччину.

1.Найдорощий у світі бензин.

Я перевірив і усвідомив "цікаву правду". 95-й бензин дійсно коштує 3,89-3,98 доларів за літр, інші марки і солярка - на такому ж рівні.. Головною причиною вважають високе мито, що стягується державою за нафтопродукти.

Податки на бензин становлять приблизно 70% від його вартості. На вулицях велика кількість моторолерів, мопедів, велосипедів. Проте це не заважає поромам зупинятись біля берегів Туреччини.

2.В Кушадаси не росте трава.

На Егейському узбережжі турки їдять пісне м'ясо і дуже мало. Кліматичні умови такі, що там практично не росте трава, відповідно немає де пастися вівцям і коровам.

Місцеві жителі в більшості вегетаріанці. Блюда готуються з овочів і фруктів: баклажани, зелений перець, цибуля, часник, бобові, помідори, горіхи, особливі сорти фісташок, мигдаль, фундук і волоські горіхи, приправи й прянощі.

3.В Туреччині немає моря.

Навчання співробітників, проведення масштабних презентацій, церемонії і ювілеї.

Сервіс тільки найвищого рівня. Багатий вибір конференц-залів різного типу і розміру, комплектація сучасною мультимедійною апаратурою і офісним устаткуванням у поєднанні з прекрасним екскурсійно-розважальними і спортивно-оздоровчими програмами - це дуже корисно. Є все . Їдеш туди на корпоранив чи івент - забудь про море. Дуже часто на море просто не має часу.

4. Гарантія труби - 2000 років.

Вода накопичувалася в цистернах, які часто також будувалися з обпаленої цеглини і йшла далі по свинцевих або глиняних трубах. Вони виготовлялися з обпаленої глини і ущільнювалися вапняним розчином.

Прокладалися також підземні стічні труби з теракоти для дощової води, з яких збереглися лише небагато зразків. Залишки подібних споруджень римського часу залишились в Ефесі. Деякі конструкції існують вже як 2000 років!

5. "Піти на ліво" в бібліотеці.

На протилежній стороні вулиці від бібліотеки, розташовувалась споруда публічного дому, до якої з бібліотеки вів підземний хід. Чоловіки міста таким чином обманювали своїх дружин, говорячи, що ідуть читати книги.

На тротуарі, що веде до публічного дому, збереглась одна з найперших в світі реклам, на якій одна із жриць кохання запрошує до себе в гості. В ті часи це була почесна професія. Реклама містить зображення голови дівчини, поряд з яким розташовано відбиток лівої ступні, що вказує шлях. Звідти пішов відомий вислів: "Піти на ліво".

6. Одне з семи див світу.

Артеміда - дочка Зевса, шанована як богиня тваринного й рослинного світу. Богиня мисливства, лісів і гір; її шанували також як богиню родючості і породіль.

Тому не дивно що на місцях де побудований їй Храм кажуть: "Запхай палку в землю, полий водою і виросте дерево"

7. Парламент - театр.

Одеон - напівкругла споруда, що нагадує амфітеатр. Розташована на схилі горба. Була зведена Публієм Ведієм Антонієм, який задумав одеон як місце засідання міського Сенату.

Первинна крита споруда, розрахована приблизно на 1500 місць, використовувалася по черзі: то для засідань Сенату, то для театральних видовищ.

8. "Гроші не пахнуть".

Першоджерелом цього вислову є розмова римського імператора Веспасіана з сином Тітом з приводу запровадження податку на міські туалети. Коли син почав дорікати батькові за це, батько підніс до його носа перші гроші, що надійшли від податку, і спитав, чи пахнуть вони.

Син відповів , що ні, і імператор вигукнув: "А вони ж - від сечі!".

9. Чи бувають турки блакитноокими блондинами?

Між Грецією і Туреччиною обмін (переселення) робився за релігійною, а не етнічною ознакою, що суттєво помітно. Так, грекомовні мусульмани, у своїй масі недавні християни, вимушені були покинути територію Греції.

Що з цього вийшло видно на фото.

10. Стіна бажань.

Діва Марія поселилась в Ефесі, де вона і закінчила свої роки. В даний час, в цій місцевості (за 7 км від міста ) знаходиться невелика церква, яка є місцем паломництва християн. Мусульмани в цих краях також з глибоким шануванням відносяться до неї як святині.

Також збереглись і джерела, воду з яких вважають цілющими. Біля нього розташована стіна бажань, де кожен може загадати бажання, закріпивши вузлик з любої матерії на спеціально встановлених решітках.

Усі фото автора

Реклама:

Головне сьогодні