Подорожчали європейські курорти

— 22 липня 2011, 11:59

У порівнянні з минулим роком, європейські курорти відчутно подорожчали.

Про це свідчать дані дослідження компанії Post Office, яка порівняла вартість стандартного туристичного набору з 10-ти пунктів, включаючи сонцезахисний крем, пляжний рушник і вечерю у ресторані на 13-ти європейських курортах, пише Еuromag.ru.

Так, відпочинок на іспанському курорті Коста-дель-Соль став коштувати дорожче на 41%, а в Алгарве (Португалія) - на 39%. Як зазначають у британській асоціації ABTA, підвищення цін пов'язане з подіями в Північній Африці.

За даними асоціації, за останній рік продажі турів в Іспанію та Португалію серед британців збільшилися на 11 і 9% відповідно. Популярністю користуються навіть поїздки до Греції, охоплену акціями протесту і страйками.

Утім, багато британців зовсім відмовилися від відпочинку в Європі - якщо раніше провести два тижні влітку в Старому Світі для них було нормою то зараз четверо з десяти британців відмовляються проводити канікули на континенті через їхню дорожнечу.

За останні чотири роки в Європі відчутно зросла вартість навіть, здавалося б, буденних товарів. В Італії, товари, які зазвичай купують туристи, подорожчали в середньому на 80%. Так, Вечеря з трьох страв із пляшкою домашнього вина на двох стала коштувати майже вдвічі більше. У 2007-ому році за неї треба було заплатити 36 євро, а зараз вона коштуватиме 60 євро. Пачка цигарок подорожчала більш ніж на 1 євро - з 3,3 до 4,6 євро.

Але найбільше цигарки подорожчали в Туреччині і Франції. Тепер замість 2,6 євро пачка цигарок у Туреччині коштує 3,2 євро, у Франції - 5,9 євро замість 4,8.

Подорожчали також товари та послуги, які майже всі туристи так чи інакше купують під час поїздки. Приміром, у Туреччині та у Франції, мінімум на 1 євро подорожчала банка кока-коли. У Туреччині напій став коштувати 2,3 євро замість 1,3 (77%), у Франції - 2,9 євро замість 2,4 (21%).

Подорожчання торкнулося і кави. У Франції напій виріс у ціні з 1,9 до 2,5 євро (32%), а в Туреччині з 1,06 до 2,3 євро (117%). В Іспанії за чашечку кави туристу доведеться заплатити тепер на 33% більше - 1,19 замість 0,9 євро.

Разом з кавою виросли в ціні й інші напої. Так, ціна пива у португальському барі тепер складає 1,5 євро замість 1,2, а середня вартість вечері на двох в цій країні зросла на дві третини і складає тепер 40 євро. Похід у ресторан у Франції коштуватиме від 63 євро і вище.

Утім, поряд із подорожчанням товарів, збільшилася і сума, яку туристи планують витратити на відпочинок. Цього року за літню відпустку більшість європейців мають намір віддати на чверть більше, ніж торік. При цьому велика частина потенційних туристів (45%) упевнені, що витрати на відпочинок ростуть через інфляцію, третина (31%) - що через вартість готелів і майже стільки ж (29%) вважають, що в усьому винні постачальники авіапалива.

Нагадаємо, найбільше витрачають на відпочинок французи - їх бюджет на відпочинок становить 1577 євро. Скромнішу відпустку проводять британці - в середньому вони витрачають 999 євро, ірландці (796 євро) та італійці (682 євро).

Реклама:

Головне сьогодні