Подорожі кінодекораціями Європи. Фото

Нещодавно в Англії з'явився новий термін - set-jetting – подорож декораціями.

Кіноманів тягне на місця "бойових дій", щоб на власні очі переконатися в їхньому існуванні або уявити себе героями улюбленого кіно. Колишні кіномайданчики можна знайти практично в будь-якій європейській столиці.

"Код да Вінчі", Париж і Шотландія.

Для шанувальників Дена Брауна, зокрема "Коду да Вінчі", у Парижі організовано спеціальну екскурсію.

Починається вона в Луврі, де і відбувалася більша частина зйомок. Група легко отримала дозвіл (не дивно, враховуючи, що музей отримував 30 тис. євро за кожен знімальний день), але він поширювався лише на вівторки і нічний час, коли музей було закрито для відвідувачів.

Церква Нотр-дам-де-Лорет

У фільмі зняли копію картини "Мона Ліза", адже музей заборонив використовувати світлові прилади поряд з оригіналом. Також зйомки проводилися біля церкви Нотр-дам-де-Лорет (Notre-Dame de-Lorette) і Сен-Сюльпіс (Saint-Sulpice), на Вандомській площі і в готелі Ritz, де за сюжетом фільму зупинявся головний герой Роберт Ленгдон.

Зйомки фільму проходили також у Шотландії. Прекрасна середньовічна каплиця XV століття Росслін (Rosslyn) після виходу фільму стала користуватися величезною популярністю у туристів.

"Ангели і демони", Рим

Ватикан засудив книгу і фільм "Код да Вінчі", що не завадило йому дати дозвіл на зйомки в Римі продовження історії "Ангели і демони". Але все було не так просто.

Знімальній групі весь час "ненавмисно" заважали і забороняли знімати певні місця. Але все-таки можна побачити у фільмі П'яццу дель Пополо, П'яццу Навона, вулиці Риму і замок Святого Ангела (Castel Sant'Angelo) із знаменитим мостом. Кожну статую ангела на мосту довелося підсвічувати, щоб можна було побачити їх в нічний час.

Castel Sant'Angelo із знаменитим мостом

Натовпи туристів і просто перехожі юрмилися навколо знімальних майданчиків, але гуркіт послужив тільки на користь атмосфері фільму, адже за сюжетом глядач повинен бути в напрузі - все-таки у Ватикані закладено бомбу ...

Фонтан Чотирьох Рік, де відбувається одна з ключових сцен, був на реконструкції під час зйомок. Тому довелося відтворювати його вже в павільйоні Лос-Анджелеса, так само як і площу Святого Петра.

"Гаррі Поттер", Великобританія

Всім відома "поттеріада" знімалася у Великобританії. Велична і середньовічна, вона якомога краще показала чарівний світ Джоан Ролінг. Основні зйомки проходили в Оксфордському університеті.

Головний зал коледжу Крайстчерч (Christchurch), найбільш аристократичного в Оксфорді, заснованого ще в 1525-ому році, перевтілився у Великий зал Хогвартса. Відому бібліотеку знімали в Бодліанській бібліотеці герцога Хамфрі, а лікарняне крило - у школі богослов'я.

Крайстчерч

Прототипом зовнішнього вигляду школи чарівництва і магії став замок Елнвік (Alnwick), розташований на півдні Шотландії. Вже понад 700 років ним володіють герцоги Нортумберлендські. Звичайно, творцям довелося підкоригувати дещо за допомогою комп'ютерної графіки, щоб замок виглядав ще масивніше.

Кафедральний собор Глостера став коридорами замку і ще одним прототипом школи. Його готична архітектура досі вважається однією з кращих в світі. Закладений в XI столітті, він став місцем коронації та поховання деяких англійських королів.

Інші сцени були зняті в Готленді, графство Йоркшир, в селі Лекок і норманському соборі в Даремі. Вокзал King `s Cross, з якого Гаррі Поттер шість разів виїжджав навчатися, дійсно існує в Лондоні, тільки зйомки відбувалися між 4-ою та 5-ою платформою, а не 9-ою і 10-ою.

"Турист", Венеція

Фільм "Турист" показав нам нову Венецію - небезпечну, зухвалу, але все ж романтичну. Мерія міста з радістю погодилася на проведення зйомок. Знімальну групу можна було бачити і на площі Сан-Марко, і біля музеїв Пеггі Гуггенхайм і природної історії, біля Арсеналу і в інших мальовничих місцях Венеції.

За сюжетом кінострічки, готельний номер, в якому живуть герої Анджеліни Джолі і Джонні Деппа, знаходиться в Danieli, п'ятизірковому шикарному готелі, який приймав у свій час Хемінгуея, але насправді група знімала там тільки деякі сцени на першому поверсі. Сам номер був створений в Palazzo Pisani Moretta на Гранд-каналі. Чому? Щоб був вихід на традиційний чудовий венеціанський балкон, де знімали сцену романтичного поцілунку героїв.

Palazzo Pisani Moretta

Інтер'єри бальної зали були створені в Scuola Grande della Misericordia, італійській школі, заснованої в 1308-ому році. Кілька тижнів група декорувала величезну залу і надавала їй потрібний лоск. Довелося навіть побудувати мезонін і балкон.

"Вікі Крістіна Барселона", Каталонія

Наступна зупинка - Барселона і фільм Вуді Аллена "Вікі Крістіна Барселона". Міська влада і уряд Каталонії виділили півтора мільйона євро на зйомки іменитому режисеру, чим викликали обурення мешканців міста. Адже є безліч іспанських режисерів, гідних таких заохочень, але влада вирішила, що Вуді Аллен зможе краще "розрекламувати" місто для туристів.

Режисер не став "оригінальничати" і показав всі найпопулярніші визначні пам'ятки, які багато в чому представлені архітектурою Гауді. Це незавершена Саграда Фаміліа (Sagrada Familia), будинок Міла (Casa Mila), або, як його ще називають, Ла Педрера (La Pedrera), вулиця Ла Рамбла, парк розваг на горі Тібідабо (організований ще в 1901 році), госпіталь Сант- Пау (Sant Pau).

Знайомство головних героїв відбувається в кафе "Чотири коти" (Els Quatre Gats). Дуже богемне місце в Готичному кварталі. Багато сцен знято в парку Гуель (Guell), творінні Гауді і улюбленому туристами місці. Там відбувається зустріч Вікі і Хуана Антоніо перед мозаїчним фонтанчиком-саламандрою, біля якого завжди повно охочих сфотографуватися і загадати бажання.

Парк Гуель

У фільмі можна помилуватися на Барселону з гори Монжуїк і Тібідабо, а також побачити невідомого Гауді - садиба Гуеля з кованим драконом на воротах, зараз належить Барселонському університету. У фільмі відображені і невеликі містечка на північному узбережжі - Ов'єдо і Авіла.

Для Вуді Аллена цей фільм став освідченням місту в коханні, а сам режисер казав, що така історія могла відбутися тільки в Барселоні або Парижі. До речі, цього року режисер відправився на зйомки до Риму, а наступним містом для зйомок значиться Мюнхен.

Список європейських кіномайданчиків можна продовжувати ще довго: Прага та її "Хроніки Нарнії", передмістя Риму і тихі села з "Американця", Готичний квартал Барселони, перевтілений у вулиці Парижа, в "Парфумері", сага про Борна, що знімалася в Берліні, Мадриді і Туріні, а також новий фільм "Північ у Парижі", назва якого говорить сама за себе.

Всі ці фільми змушують нас подивитися на кращі міста Європи з іншого боку або оживити прекрасні спогади, пов'язані з ними.

За матеріалами Еuromag.ru.

Фото з Flickr (by kestrel49, betive, Libyan Soup, leyla.b)

Реклама:

Головне сьогодні