Топ-15 найкрасивіших станцій метро світу

Туристичне видання Bootsnall зарахувало київську станцію метрополітену Золоті ворота до найкрасивіших у світі. Іще до Топ-15 потрапили станції московського та санкт-петербурзького метро, а ще дві тайванські, дві канадські та одна британська.

Кожна станція метро щодня пропускає через себе юрмища пасажирів. Але крім свого головного призначення, вона також може бути залою для мистецьких та архітектурних експозицій, представляти культурні скарби свого міста чи країни.

Потрапивши на стару станцію метро, пасажири немовби здійснюють подорож назад у часі. Нещодавно збудовані чи реконструйовані станції уособлюють тріумф найновіших технологій.

Топ-15 найкрутіших та найкрасивіших станцій метро представляє сайт bootsnall.com.

Станцію Champ-de-Mars у Монреалі, Канада, було відкрито в 1966-му році. Найкрасивіше тут у сонячний день, коли світло б’є крізь вітражі роботи художника-автоматиста Марселя Феррона.

Станція Бульвар Формоза, Гаосюн, Тайвань, відома найбільшою в світі публічною інсталяцією "Купол світла" художника Нарциссуса Кугліата.

Площа куполу становить 660 квадратних метрів. Малюнки з кольорового скла розповідають історію людського життя в чотирьох темах – вода, земля, світло та вогонь.

T-Centralen, Стокольм, Швеція. "Т" – це скорочення від "tunnelbana", що шведською означає "метро". Ця станція – серце стокгольмського метро, вона об’єднує три його лінії. Ідея оформлення секції, через яку проходить Синя лінія метро, в білому й синьому кольорах, у 1950-х роках спала на думку художницям Вірі Нільссон та Сірі Деркерт. Їхній приклад надихнув інших, і тепер на 90 станціях метрополітену шведської столиці представлено роботи 140 митців.

Станцію Центральний парк, Гаосюн, Тайвань, спроектував британський архітектор Річард Роджерс. Основним її кольором є пурпуровий, на газонах із травичкою розставлені вітрячки в вигляді соняшників.

Станцію Bayview, Торонто, Канада, було відкрито в 2002-му році. Художниця Панія Кларк Еспіналь прикрасила її серією з 24 малюнків From Here Right Now. Зображення – песика, сходи, метелика, чашку кави можна побачити лише з певної точки, якщо ж змінити кут зору – побачите незрозумілу абстракцію.

Bockenheimer Warte Station, Франкфурт, Німеччина, має дуже незвичний вхід, у вигляді потяга, який наче вистрибує з-під землі.

Bund Sightseeing Tunnel, Шанхай, Китай. Офіційно – не метро, це тунель, що проходить під річкою Пу. Доки пасажири їдуть, їх супроводжує музика, а на стінах з’являються спалахи світла й картинки, вимахують руками велетенські ляльки.

Станцію Слов’янський бульвар, Москва, Росія, було відкрито в 2008-му році. Чавун, вигнуті ліхтарі – все це трохи нагадує Париж.

Станція Кеннінгтон, Лондон, Велика Британія, уперше відчинилася 18-го грудня 1890-го року, й до сьогодні зберегла чимало від свого оригінального дизайну. Перший "капремонт" їй знадобився лише за 80 років.

Changi Airport Mass Rapid Transition, Сингапур, слугує пішохідним переходом між терміналами 2 і 3, а ще веде до виставкового центру Singapore Expo. 35-метрові скляні атріуми, розташовані в кінцях станції, впускають максимум денного світла й створюють відчуття легкості та прозорості.

Золоті ворота, Київ – цю станцію Сирецько-Печерської лінії було відкрито під Новий 1989-й рік, а свою назву вона отримала від розташованої поряд історичної споруди. В оформленні були використані білий мармур та мозаїка, з якої, зокрема, викладено портрети князів Київської Русі.

Станцію Olaias, Лісабон, Португалія, проектували таким чином, щоби вона зв’язала центральну частину міста з зоною Міжнародного ярмарку Expo ’98. Станцію вирізняє сучасний дизайн та яскраві кольори.

Лінії метро у Пхеньяні, Північна Корея, прокладені на глибині 110 метрів – аби, в разі потреби, функціонувати як бомбосховище. Станції носять "революційні" назви, як то Pulgunbyol (Червона зірка), Yonggwang (Слава), Chonru (Товариш).

До Топ-15 найкутіших увійшла станція Puhung (Перебудова). Її окрасою є мозаїчна картина "Великий керманич Кім Ір Сен серед робітників".

Станція Федеральний трикутник, Вашингтон, США, об’єднує Синю та Помаранчеву лінії метрополітену, в майбутньому – також Срібну.

Кіровський завод, Санкт-Петербург – на цій станції можна побачити статую Леніна, звертає увагу видання. Петербурзький метрополітен сьогодні є найглибшим у світі.

Фото з сайту Вootsnall.com

Реклама:

Головне сьогодні