Суд заборонив туристичні подорожі в Чорнобиль

— 25 листопада 2011, 12:18

Відповідне рішення прийняв окружний адміністративний суд міста Києва, повідомляє Інтерфакс з посиланням на відділ зв'язків зі ЗМІ Генеральної прокуратури.

Суд визнав протиправним наказ МНС, який дозволяв українцям та іноземцям відвідування зони відчуження Чорнобильської АЕС через туристичні агентства.

"Зазначений позов був пред'явлений ще в червні поточного року у зв'язку з відхиленням МНС Україна протесту Генеральної прокуратури України на зазначений Порядок. Судом визнано обґрунтованою позицію прокуратури про порушення вимог закону при його затвердженні міністерством", - наголошується в повідомленні.

Крім того, в Генпрокуратурі відзначають, що даний порядок відвідування зони відчуження, затверджений наказом МНС 159 від 18 лютого 2011 року, не був погоджений з Міністерством внутрішніх справ України, підрозділи якого забезпечують контрольно-пропускний режим при в'їзді та виїзді із зони.

А це є порушенням вимог положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року.

"Крім того, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 20.12.2000 Порядком видачі спеціальних дозволів на здійснення окремих видів діяльності на території зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення, такого виду діяльності не передбачено", - наголошується в повідомленні відомства.

МНС своїм наказом від 18 лютого затвердив порядок відвідування громадянами України, іноземними делегаціями та іноземцями зони відчуження і зони обов'язкового відселення через туроператорів.

МНС стверджує, що цей порядок був узгоджений з МОЗ України, Державною інспекцією ядерного регулювання, СБУ та МЗС. Мін’юст перевірив цей порядок на відповідність чинному законодавству України, і за результатами експертизи було прийнято рішення про державну реєстрацію даного акту.

Однак Генеральна прокуратура України 10 травня внесла протест на порядок як такий, що, на її думку, не відповідає чинному законодавству України.

6 червня Генпрокуратура подала адміністративний позов до Окружного адміністративного суду Києва щодо визнання протиправним і скасування зазначеного порядку.

Реклама:

Головне сьогодні