У чорнобильську зону скоро знову пускатимуть, але не "туристів"

— 25 листопада 2011, 15:30

Про це заявив керівник Держагентства з управління зони відчуження Володимир Холоша на прес-конференції у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що 2 грудня офіційно будуть опубліковані нові правила відвідування зони, після чого стане можливим таке відвідування.

"Ми про туризм взагалі не порушуємо питання. Ми говоримо про використання права громадян, як вітчизняних, так і іноземних, на отримання інформації й на відвідування зони", - заявив він.

При цьому Холоша підкреслив, що "туристів у зоні не буде, будуть відвідувачі".

Голова відомства уточнив, що, відповідно до нових правил, для відвідування зони відчуження необхідно буде подати письмовий запит у Державне агентство з управління зоною відчуження за 10 днів до самого відвідування.

У письмовому запиті мають бути зазначені координати людини, яка бажає відвідати зону відчуження, громадянство, мета і терміни відвідування, характер інформації, яку збираються отримати під час відвідування зони, а також письмове підтвердження того, що людина не має юридичних суперечностей для відвідування зони відчуження.

Холоша зазначив, що потенційним відвідувачам може бути відмовлено у відвідуванні зони у випадку недосягнення ними 18-річного віку, неповного чи недостовірного заповнення запиту, несприятливих погодних умов у районі зони відчуження, а також у випадку причетності осіб, які бажають пройти на територію зони, до терористичної діяльності.

На запитання про те, чим відрізняються нові правила відвідування зони відчуження від попередніх, він відповів, що якщо раніше заявка подавалася за 5 днів до відвідування, тепер – за 10, крім того впорядковані деякі вимоги по маршрутах відвідування.

Холоша також уточнив, що місто Прип'ять буде закрите для відвідування у дні пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.

Раніше Генпрокуратура повідомила, що Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним наказ Міністерства надзвичайних ситуацій від 18 лютого 2011 року про порядок відвідування зони відчуження ЧАЕС, яким дозволялося її відвідування через турфірми громадянами України та іноземцями, тому що це не передбачено законом про правовий режим цієї території.

У ГПУ зазначили, що даний порядок відвідування зони відчуження не був погоджений із Міністерством внутрішніх справ, підрозділи якого

Реклама:

Головне сьогодні