Географічне меню: п’ять смачних страв п’яти країн
Тим, для кого відвідини музеїв, ярмарків та архітектурних пам’яток чужої країни – лише те, чим заповнити час між прийомами їжі, має сподобатися ця географічно-кулінарна добірка туристичного порталу Lonely Planet.
На мапу світу можна поглянути як на величезне меню, пише lonelyplanet.com.
Кускус у Касабланці, Марокко
Щойно прибудете до Касабланки, одразу прямуйте на бульвар де ла Корніш, оберіть ресторанчик собі до душі та замовляйте склянку м’ятного чаю й тарілку кускусу.
Готується він з манної крупи на парі, в спеціальному казані, що зветься couscoussier. До готової страви додають тушковані овочі або курку, ягня чи рибу.
Тапас у Барселоні, Іспанія |
Patatas bravas (картопля в гострому томатному соусі), calamares fritos (смажені кальмари), croquetas de jamón (котлети з хамону), chorizo (ковбаски зі свинини), berenjenas gratinadas (запечені з сиром баклажани) – це лише деякі зі славнозвісних іспанських закусок або тапас.
Смачні наїдки ви знайдете в численних закладах на вулиці Ла Рамбла. Зійдете за місцевого, якщо відкладете виделку на стіл та наколюватимете тапас зубочисткою або братимете пальцями.
Насі горенг на острові Пенанг, Малайзія |
Назва Nasi goring перекладається як "смажений рис". Його їдять по всій Індонезії та в Сінгапурі. Найкраще куштувати насі горенг на острові Пенанг, де його пропонують з яток на вулиці.
До страви додають курятину чи морепродукти, овочі, яйця та солодкий соєвий соус.
Гамбо в Новому Орлеані, Сполучені Штати |
Ласувати гарячим супчиком гамбо або солодкими пончиками беньє в Новому Орлеані така ж природна річ, як слухати джаз, зідеко чи блюз.
Що до супу, то готується він на міцному бульйоні з морепродуктів чи копченого м’яса. Загущується страва бамією або підсмаженим борошном. Готовий гамбо наливається в миску з вареним рисом.
Фейжоада в Ріо де Жанейро, Бразилія |
Ваші смакові рецептори святкуватимуть свій власний карнавал, якщо ви скуштуєте національну бразильську страву feijoada – тушені чорні боби зі свининою. У ресторанах Ріо до неї зазвичай кладуть просто шматки м’яса, але будьте готові до того, що вам можуть стрітися вуха, язики або ж закручені хвостики. Також майте на увазі, фейжоада – непросте випробування для шлунку, тож, попоївши, краще полежати на дивані, ніж одразу мчати на пляж Іпанема.
Фото з Flickr (stuart_spivack, avlxyz, missmeng, danielgreene) та Fotopedia.com |