25 унікальних храмів світу. Фото

Архітектура храмів має дуже багату і неоднозначну історію, яка, однак, показує, що саме з будівництва храмів починалися і поширювалися всі архітектурні новаторства, найновіші стилі і напрямки у всьому світі.

До наших днів збереглися величні культові споруди великих цивілізацій стародавнього світу. А також з'явилося чимало сучасних зразків дивовижної архітектури релігійних споруд.

Хатльгрімскіркья

Лютеранська церква в Рейк'явіку - четверта за висотою будівля у Ісландії. Проект церкви був розроблений в 1937-ому році архітектором Гудйоуном Самуельсоном. На будівництво церкви знадобилося 38 років.

Церква знаходиться в центрі Рейкявіка, і її видно з будь-якої частини міста. Вона стала однією з головних визначних пам'яток міста, а також використовується в якості оглядової вежі.

Собор Лас-Лахас

Один з найбільш відвідуваних храмів Колумбії. Будівництво храму завершилося в 1948-ому році. Неоготичний собор побудований безпосередньо на 30-ти метровому арочному мосту, що з'єднує дві сторони глибокої ущелини.

Дбають про храм несуть дві францисканські громади, одна - колумбійська, інша - еквадорська. Таким чином, собор Лас-Лахас став запорукою миру і союзу між двома південноамериканськими народами.

Нотр-Дам-дю-О

Бетонна паломницька церква, побудована в 1950-55 роках у французькому місті Роншан.

Архітектор Ле Корбюзьє, не будучи релігійним, погодився взятися за проект, за умови, що католицька церква надасть йому повну свободу творчого самовираження.

Спочатку нестандартна будівля викликала бурхливі протести місцевих, які відмовлялися подавати в храм воду і електрику, однак до теперішнього часу туристи, які приїжджають подивитися на нього, стали одним з основних джерел доходу роншанців.

Ювілейна церква

Або Церква Милосердного Бога Отця - це суспільний центр в Римі. Вона була побудована архітектором Ричардом Мейером в 1996-2003 роках з метою пожвавити життя мешканців району.

Храм побудований зі збірного залізобетону на трикутному майданчику на кордоні міського парку в оточенні 10-поверхових житлових і громадських будівель.

Собор Василя Блаженного

Православний храм розташований на Червоній площі в Москві. Широко відомий пам'ятник російської архітектури і одна з найвідоміших пам'яток Росії.

Він був побудований в 1555-1561 роках за наказом Івана Грозного в пам'ять про перемогу над Казанським ханством. Згідно з легендою, архітекторів собору, за наказом Івана Грозного, зробили сліпими, щоб вони не змогли більше побудувати подібного храму.

Міланський собор

Всесвітньо відома, четверта за величиною церква в світі, розташована в самому центрі Мілана і є його символом.

Це пізньоготичне диво, що має цілий ліс шпилів і скульптур, мармурових гострокінцевих башточок і колон. Біломармуровий собор будувався більше 5 століть.

Церква Святого Сімейства

Церква в Барселоні, що будується на приватні пожертвування починаючи з 1882-ого року - це знаменитий проект Антоніо Гауді. Незвичайний зовнішній вигляд храму зробив його однією з головних визначних пам'яток Барселони.

Однак, через складність виготовлення кам'яних конструкцій, собор вдасться добудувати не раніше 2026-ого року.

Церква Парапортіані

Сліпучо-біла церква розташована на грецькому острові Міконос. Храм був побудований в 15-17 століттях і складається з п'яти окремих церков: чотири церкви побудовані на землі, а п'ята розташована на цих чотирьох.

Ставкирка в Боргунні

Одна з найдавніших збережених каркасних церков знаходиться в Норвегії. Металеві деталі при будівництві ставкирки Боргунд не використовувалися. А кількість деталей, з яких складається церква, перевищує 2000.

Міцний каркас стійок збирався на землі і потім піднімався в вертикальне положення за допомогою довгих жердин.

Собор Пресвятої Діви Марії

Кафедральний собор католицької архієпархії Бразиліа споруджений в стилі модернізм за проектом відомого архітектора Оскара Німейера. У 1988-ому році Оскар Німейєр отримав Прітцкерівську премію за проект Собору.

Будівля складається з 16 гіперболоїдних колон, що символізують руки підняті до неба. Простір між колонами закрито вітражами.

Церква Грундтвига

Лютеранська церква, розташована в Копенгагені, Данія. Є однією з найбільш знаменитих церков міста та рідкісним прикладом культової споруди, побудованої в стилі експресіонізму.

Конкурс проектів майбутньої церкви виграв в 1913-ому році архітектор Педер Клінт. Будівництво тривало з 1921 по 1926 рік.

Собор - мала базиліка Славної Богоматері

Це найвищий в Латинській Америці католицький собор. Його висота 114 м + 10 м хрест на вершині. Форма собору була створена під враженням від радянських супутників.

Первинний проект собору запропонував дон Жайме Луїс Коельо, а спроектував собор архітектор Жозе Аугусто Беллуччі. Собор споруджувався в період з липня 1959 по травень 1972.

Церква розради

Розташована в іспанському місті Кордові. Зовсім ще молода церква була спроектована архітектурним бюро Vicens + Ramos минулого року за всіма правилами мінімалістичних канонів. Єдиним відступом від обов'язкового білого кольору є золота стіна на місці вівтаря.

Храм св. Георгія

Печерна церква, цілком вирубана в скелях, знаходиться в ефіопському місті Лалібела. Будівля являє собою хрест 25 на 25 метрів і на стільки ж йде під землю. Це диво було створено в 13-ому столітті за наказом царя Лалібела.

Церква Святого Йосипа

Українська Греко-католицька церква Св. Йосипа в Чикаго була побудована в 1956-ому році. Відома у світі завдяки 13 золотим куполам, які символізують 12 апостолів та Ісуса Христа.

Собор Богоматері в сльозах

Собор у формі бетонного шатра височить над італійським містом Сіракузи. В середині минулого століття на місці собору жила літня подружня пара, у яких була статуетка Мадонни.

Одного разу статуетка стала "плакати" людськими сльозами. До міста кинулися паломники зі всього світу. На честь неї був побудований величезний собор, який прекрасно видно з будь-якої точки міста.

Соляний собор Сіпакіра

Собор Сіпакіра в Колумбії висічений у твердій соляній скелі. До вівтаря веде темний тунель. Висота собору - 23 м. Він вміщує понад 10 тис. осіб.

Раніше в цьому місці була шахта, яка використовується індіанцями для отримання солі. Коли необхідність у цьому відпала, на місці шахти з'явився храм.

Каплиця кадетів Академії ВПС США

Розташована в штаті Колорадо на території військового містечка і тренувальної бази філії академії льотчиків ВПС США. Монументальний профіль будівлі каплиці створюють сімнадцять рядів сталевих рам, що закінчуються піками на висоті близько п'ятдесяти метрів.

Будівля розділена на три рівні, і в його залах проходять служби католицької, протестантської і іудейської конфесій.

Михайлівський Золотоверхий монастир

Один з найдавніших монастирів у Києві. Включає Новозбудований Михайлівський Золотоверхий собор, трапезну з церквою Іоанна Богослова і дзвіницю.

Каплиця тернового вінця

Дерев'яна каплиця розташована в Еврика-Спрінгс, штат Арканзас, США. Каплиця була зведена в 1980-ому році за проектом архітектора Є. Фей Джонса. У світлій і просторій будівлі каплиці є 425 вікон.

Арктичний собор

Лютеранська церква в норвезькому місті Тромсьо. За задумом архітектора, зовні будівля складається з двох трикутних конструкцій, що зливаються та вкриті алюмінієвими пластинами. Будівля повинна викликати асоціацію з айсбергом.

Розписна церква в Арборі

Розписні храми - найбільш знамениті архітектурні пам'ятки Молдови. Церкви прикрашені фресками і зовні, і всередині. Кожен з цих храмів значиться у Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Мечеть в Тирані

Проект культурного центру в столиці Албанії Тирані, в який увійдуть мечеть, ісламський культурний центр та Музей релігійнї згоди. Міжнародний конкурс на проект виграло в минулому році датське архітектурне бюро BIG.

Каплиця фермерів

Бетонна каплиця на краю поля поблизу німецького міста Мехерніх була побудована місцевими фермерами на честь свого святого покровителя брудера Клауса.

Надувна церква

Голландський філософ Френк Лос (Frank Los) вигадав надувну церкву Transparent Church, яку можна звести в будь-якому куточку земної кулі і за будь-яких умов: на фестивалях, приватних вечірках та інших масових заходах. Надувна церква легко вміщається в багажнику автомобіля і в готовому вигляді вміщує близько 30 парафіян.

За матеріалами Adme.ru.

Реклама:

Головне сьогодні