"Титанік": маршрут пам’яті за сто років після трагедії

15-го квітня 1912-го року 52 000-тонний "Титанік", який проголошували непотоплюваним, зіткнувся з айсбергом та затонув, забравши з собою понад 1500 людських життів.

Цієї страшної події ніколи не забуде людство. Своєрідний маршрут пам’яті місцями, де побував величний корабель, або пов’язаними з ним якось інакше, мандрівникам пропонує СNN.

Белфаст, Північна Ірландія

Це місто можна назвати батьківщиною "Титаніку". На створення гіганта пішло три роки та близько 143 мільйонів доларів. 2-го квітня корабель відплив із Белфаста назустріч своїй загибелі.

Саутгемптон, Англія

10-го квітня "Титанік" вийшов із новенького доку компанії White Star та вирушив у фатальний круїз. 45 його пасажирів повернулися до Саутгемптону вже мертвими, були тут поховані, і їхні могили також відвідують туристи.

У Саутгемптоні можна побачити вуличні вистави, присвячені трагедії. 12-14-го квітня в місті проходить щорічний з’їзд British Titanic Society, один день роблять відкритим для публіки.

Шербур, Франція

Увечері того ж 10-го квітня корабель зайшов до порту міста Шербур, де на борт піднявся 281 особа, а 15 щасливчиків - зійшли.

Стоянка тривала 90 хвилин. На "Титанік" завантажили пляшки з вишуканим шампанським та вином і французькі сири, щоб догодити вишуканому смаку пасажирів першого класу.

У квітні 2012-го в прибережному парку розваг, Cité de la Mer, планується провести виставку, присвячену "Титаніку". На ній, зокрема, покажуть інтрер’єри судна, відтворені паризькими дизайнерами.

Коб, Ірландія

Коли 11-го квітня "Титанік" увійшов до його порту, поселення ще звалося Квінстаун. Саме він став останньою зупинкою лайнера перед катастрофою. Лише 44 із 123 пасажирів, що того дня сіли на корабель, повернулися живі.

У місті споруджено меморіал жертвам трагедії.

Сент-Джонс, Ньюфаундленд, Канада

Відносно недалеко від цього міста "Титанік" наштовхнувся на айсберг. Понівечений велетень спочивав на дні Атлантики до 1985-го року, аж поки не здобув нового призначення – став туристичним атракціоном.

Екскурсія на субмарині нині коштує від 12,5 тисяч доларів.

Галіфакс, Нова Шотландія, Канада

Чимало жертв катастрофи були поховані саме в Галіфаксі. Тимчасовим моргом у ті страшні дні став місцевий каток для керлінгу.

У Морському музею Галіфакса зберігається чимало моторошних експонатів, наприклад, черевички "невідомої дитини" – минули роки після поховання, коли її особу встановили.

Нью-Йорк, Сполучені Штати

705 пасажирів "Титаніку" таки дісталися Нью-Йорка, але вже на борту "Карпатії", яка підібрала людей із рятівних човнів.

Понад 5 тисяч різноманітних артефактів, забраних із судна, були продані на нью-йоркському аукціоні 11-го квітня. Одначе вони не порозліталися до різних колекцій мисливців за сувенірами, за рішенням суду всі предмети мусили відійти одному колекціонеру, який час від часу демонструватиме їх людям. Величезну колекцію оцінювали в 189 мільйонів доларів.

Бренсон, Міссурі, Сполучені Штати

Середній захід США – це доволі далеко від Атлантики, проте тут є своя версія "Титаніку" – двоповерховий музей Titanic Branson, побудований у формі корабля.

Другий такий є в місті Піджен Фордж, що в штаті Теннессі – і "на двох" вони мають 800 артефактів із "Титаніку".

Це трохи моторошно, але при вході до музею кожному відвідувачу вручають "посадковий талон" та дають ім’я когось із пасажирів або членів команди.

Вікторія, Австралія

Ім’я легендарного корабля носить тутешній ресторан-театр, чий власник вбухав у інтер’єр та спецефекти силу-силенну грошей, щоб відтворити сцену останньої вечері на "Титаніку".

У сусідньому ж місті Балларат до трагедії поставилися серйозніше – тут спорудили меморіал у пам’ять про загиблих музикантів, що грали на потопаючому кораблі.

Містік, Коннектікут, Сполучені Штати

На перший вигляд, акваріум – не надто доречний пам’ятник людської трагедії, однак тут, у Sea Research Foundation, доклали максимум зусиль, щоб передати атмосферу та емоції фатальної ночі.

Створенням інтерактивної експозиції займався колишній дизайнер зі студії Disney, базуючись на архівах Роберта Балларда, який у 1985-му знайшов на дні корпус "Титаніку".

У приміщенні, присвяченому катастрофі, температура повітря спеціально знижена, і в глядачів мимоволі виникає відчуття, що вони знаходяться на глибині в 3,8 тисяч метрів.

Фото з Flickr (11287317@N04, life-in-ni, 43729504@N06, tipsfortravellers, 24204209@N03, kevincappis, fergusonphotography, 40937690@N07), з сайтів titanic.com.au та mysticaquarium.org

Реклама:

Головне сьогодні