Фестивальний квітень в Україні: що, де, коли?

Прихід теплих днів активізує в нашій країні фестивальне життя. Нарешті прийшла пора витрусити зимовий пил з наметів і спальних мішків, змастити велосипеди, відпроситися з роботи на додатковий день і з радістю подорожувати, насолоджуючись різноманітними та захоплюючими фестивалями.

"Французька весна" вже традиційно приносить тепло в Україну. Цього року з 4 по 27 квітня по-французьки будуть "фестивалити" Київ, Львів, Харків, Одеса, Донецьк і Дніпропетровськ.

Програма фестивалю обіцяє вражаючі театральні дійства, концерти, кінопокази, зустрічі з відомими письменниками, художні виставки та інші чудові заходи, адже цього року Україна та Франція відзначають двадцятиріччя дипломатичних відносин.

Відкриється "Французька весна" фантастичним дійством "Шалені дзвонарі" від компанії Transe express 4 квітня о 20:30 на Софійській площі у Києві.

Ще один квітневий виставка-фестиваль - "Великодня писанка", пройде у Національному комплексі "Експоцентр України" (проспект Академіка Глушкова, 1) у Києві 6-8 квітня.

Учасниками фестивалю стануть майстри писанкарства, лозоплетіння, вишивки, гончарства, ткацтва, килимарства, різьбярства, національного одягу, художніх виробів зі шкіри, бісеру, сиру, ковальської справи та інших видів декоративно-ужиткового мистецтва.

Відвідувачі виставки зможуть побачити шедеври народний майстрів і спробувати створити власний під досвідченим керівництвом.

Організатори обіцяють майстер-класи та конкурси, концерт духовної музики і навіть писанкові розписи на асфальті.

16 квітня на Буковині смакуватимуть весну на першому Фестивалі березового соку. Майже все село Банилів-Підгірний Сторожинецького району Чернівецької області візьме участь в організації та проведенні цього незвичайного фестивалю.

На тих, хто в другий день Великондня - "поливний понеділок" відвідає цей фестиваль, чекатимуть лекції про корисні властивості березового соку, майстер-класи з екологічного збору соку, дегустації соку та традиційних буковинських страв, ярмарок натуральних продуктів харчування місцевого виробництва (молочні продукти, мед, сухофрукти, варення), творчі майстерні з лозоплетіння та писанкарства, концерти, конкурси і спортивні розваги на свіжому повітрі.

Дістатися туди можна на власному автомобілі з Чернівців за маршрутом Сторожинець - Буденець - Череш - Бунилів-Підгірний. Рейсовими автобусами Чернівці - Гільча та Сторожинець - Банилів-Підгірний.

У передостанні вихідні місяця, 21-22 квітня, любителі фестивалів постануть перед складним вибором, адже саме на ці дні анонсовано цілих три фестивалі.

Так, один із них - фестиваль "Писанка" в Коломиї - вже став традиційним. У місті, яке називають "столицею писанок" пройдуть Великодні ігри, співатимуть традиційні веснянки та гаївки, показуватимуть вистави і, звісно ж, навчатимуть писанковому розпису на майстер-класах.

Відчути атмосферу народного свята та долучитися до традицій можна буде 21-22 квітня на площі перед музеєм "Писанка" (проспект Чорновола, 43). У самому ж музеї можна буде побачити понад 6000 писанок з різних регіонів України та країн світу.

20-22 квітня ті, хто віддає перевагу духу історії та лицарським турнірам, варто відвідати Кам'янець-Подільський, де з нагоди відкриття туристичного сезону пройде історичний фестиваль "Porta Temporis".

Упродовж трьох днів відвідувачі фестивалю зможуть побачити старовинний військовий табір, роботу ремісничих цехів, фаєршоу, змагання лучників, вистави вуличних театрів та лазерно-світлове дійство.

Відчути себе в Середньовіччі допоможуть майстер-класи з танців та музичні твори XIV-XV.

Та справжньою родзинкою фестивалю стане штурм Руської Брами. Бої відбуватимуться на 5-метрових стінах, у бійницях, проходах і галереях, біля воріт, у підвалі і на підходах до фортифікаційної споруди. В ході штурму, учасники, навіть, збираються застосовувати таран, метальні машини і облогові драбини.

Організатори запевняють, що ні глядачі, ні пам'ятка архітектури Руська Брама під час цих баталій не постраждають.

Спуститися в каньйон до Руської Брами можна повернувши ліворуч біля Вірменського бастіону по дорозі до Старої Фортеці, або, пройшовши трохи далі, спуститися сходами з Турецького мосту ліворуч і одразу повернути ще раз ліворуч на стежину.

Справжнім подарунком для гурманів, стане гастрономічний фестиваль "Львів на тарілці", що вперше відбудеться 20-22 квітня у Львові на подвір'ї Палацу Потоцьких (вул. Коперника, 15).

Організатори фестивалю збираються нагадати всім про особливий смак страв і традиції львівського куховарення.

Львів'ян та гурманів з усієї країни запрошують долучитися до смачного свята, познайомившись з фірмовими львівськими стравами, регіональними назвами ласощів, відвідати ярмарок-презентацію, а також побувати на вечері за великим столом під відкритим небом.

І наостанок - про елегантний і красивий "Сакура Фест", який розпочнеться наприкінці квітня в Ужгороді, в пору цвітіння сакур вздовж набережної річки Уж.

Цьогоріч пора цвітіння японської вишні на Закарпатті очікується в 20-х числах квітня. Тоді ж, десь між 25 та 30 квітня, в Ужгороді пройде фестиваль "Сакура Фест-2012".

Під час фестивалю відбуватимуться різноманітні мистецькі заходи — кінопокази, виставки, майстер-класи з ікебани, каліграфії та чайної церемонії.

Крім того, в Ужгороді збираються посадити ще більше сакур і запустять небесні ліхтарики в пам'ять про Фукусіму та Чорнобиль.

Попри те, що зараз, на початку квітня, по всій країні ще тривають холодні дощі, після Великодня синоптики обіцяють справжнє тепле літо.

Весна приготувала багато сюрпризів, цікавих історій та захоплюючих подорожей.

За матеріалами autotravel.ua.

Реклама:

Головне сьогодні