Дві дюжини найдивовижніших мостів світу

Свій 75-й день народження нещодавно відзначив величний міст Голден Гейт у Сан-Франциско. З цієї нагоди нагадати й про інші найбільш вражаючі мости світу, старовинні та ультрасучасні, вирішило видання CNN.

Міст Голден Гейт, Сан-Франциско, Сполучені Штати

Тисячі туристів нещодавно зібралися на мості Золоті Ворота у Сан-Франциско, щоби відзначити 75-річчя легендарної споруди. Люди веселилися, човни курсували протокою, а в небо злітали феєрверки.

На його зведення пішло 4 роки та 35 мільйонів доларів. Певно, найбільш упізнаваний міст у світі було відкрито в 1937-му році. Він і сьогодні лишається одним із найбільших інженерних див планети.

Харбор-Брідж, Сідней, Австралія

Через його дизайн місцеві мешканці охрестили міст "Вішалкою для пальт". Відкрито його було в 1932-му. На Новий рік міст використовують для захоплюючих шоу феєрверків.

Понте Веккьо, Флоренція, Італія

Старовинний міст через річку Арно, сьогодні Понте Веккьо сьогодні відомий своїми крамничками ювелірних виробів, сувенірів та предметів мистецтва.

Найдавніший у Європі міст вцілів під час Другої світової, за розпорядженням Гітлера.

Бруклінський міст, Нью-Йорк, Сполучені Штати

Відкритий у 1883-му, Бруклінський міст є одним із найстаріших підвісних мостів Америки. Він вважається символом Нью-Йорку та занесений до списку Національних історичних пам’яток.

Міст Міленіум, Гейтсхед, Велика Британія

Міленіум – перший та поки що єдиний у світі міст, що обертається. Коли його арка піднімається та опускається, щоб річкою Тайн могло пропливти велике судно, здається, ніби міст "підморгує".

Міленіум отримав чимало винагород за свій унікальний дизайн. Її Величність Єлизавета ІІ офіційно відкрила його в 2002-му.

Міст Цин Ма, Гонконг

Найбільший підвісний міст у світі має два рівня, якими рухаються потяги та автотранспорт. Аби Цин Ма встояв перед потужними тайфунами, конструкція проходила випробування аеродинамічною трубою. На зведення мосту пішло 930 мільйонів доларів.

На Цин Ма немає доріжок для пішоходів, зате на нижньому рівні є закрита проїжджа частина на випадок сильних вітрів.

Акасі Кайкьо або міст Перлин, Кобе-Наруто, Японія

Акасі Кайкьо сьогодні належить титул "Найдовший підвісний міст у світі". Його довжина становить 1991 метр. Серйозним випробуванням на міцність, яке міст Перлин із честю витримав, став землетрус у Кобе в січні 1995-го року.

Міст Ханчжоу Бей, Чжецзян, Китай

35-кілометровий Ханчжоу Бей з’єднує муніципалітети Цзясін та Нінбо, і є найдовшим у світі трансокеанічним мостом.

Над цим проектом протягом 9 років працювали понад 600 експертів.

Міст Наньпу, Шанхай, Китай

Міст Наньпу має досить незвичну, проте "компактну" спіральну форму.

Тауерський міст, Лондон, Велика Британія

30-го червня 1894-го року принц Уельський урочисто відкрив Тауерський міст, який став символом британської столиці.

Акведук Пон-дю-Гар, Гар, Франція

Цей акведук було зведено за часів Римської імперії, на думку істориків – між 19-м роком до нашої ери та 150-м нашої ери. Будівельники не використовували цементу, тому мусили дуже ретельно обробляти кам’яні брили вагою до 6 тон, щоб щільно підігнати їх одна до одної.

Міст Ройял-Гордж, Кенон-Сіті, штат Колорадо, Сполучені Штати

Ройял Гордж є найвищим у світі підвісним мостом. Він здіймається на 359 метрів понад річкою Арканзас.

Міст Сері Вавасан, Патраджайя, Малайзія

Цей міст автори вирішили зарахувати до рейтингу за його надзвичайну красу.

Міст Лупу, Шанхай, Китай

Лупу є найдовшим у світі сталевим арковим мостом, простягається на 3900 метрів.

Віадук Мійо, долина Тарн, Франція

Це найвищий автомобільний міст у світі, й коли долину Тарн вкриває туман, складається враження, що ти їдеш десь у небі понад хмарами.

Міст Васко да Гама, Лісабон, Португалія

Міст Васко да Гама через річку Тежу - не найдовший і не найвищий, проте, безперечно, дуже красивий.

Міст Кхаджу, Ісфахан, Іран

Фанатам мостів слід неодмінно внести Кхаджу до свого списку must-see. Міст побудували приблизно в 1650-му році.

Міст Дощу та вітру, провінція Ченьянь, Китай

Дерев’яний міст, який, за задумом авторів, нам нагадувати веселку, звели в 1916-му році. Причому при будівництві не було використано ані цвяхів, ані якихось заклепок.

Міст Санніберг, Клостерс, Швейцарія

Побудований у 1998-му році, в 2001-му міст Санніберг здобув почесну відзнаку Outstanding Structure Award за "естетичний вигляд та інноваційний дизайн".

Старий міст, Мостар, Боснія і Герцеговина

Міст через річку Неретву простояв 427 років, аж поки його не зруйнували під час військових дій у 1993-му. Згодом Старий міст було відбудовано та знов відкрито в 2004-му.

Ланцюговий міст Сечені, Будапешт, Угорщина

Збудований у 1849-му році, він у буквальному сенсі з’єднує Буду з Пештом. У 2001-му угорський пілот Péter Besenyei пролетів під мостом Сечені догори шасі.

Міст Нью-Брансуік Хартланд, Нью-Брансуік, Канада

Найдовший в світі критий міст має свій унікальний шарм.

Міст Конфедерації, острів принца Едуарда, Канада

Міцний та солідний, міст Конфедерації з’єднує острів принца Едуарда з материком і є найдовшим у світі мостом понад льодом.

Міст Хелікс, Марина-Бей, Сингапур

Дуже гарний сталевий міст звели лише за два роки.

Фото з Flickr (by ground.zero, Xenedis, rayced, Peter Zoon, eloc, cnmark, hto2008, le niners, The London Lettice, Uncle Buddha, Kilaana, rspl, jomaot, londondan, lukasz dzierzanowski, Nick Taylor, Phil & Delph, Chaos Creator, dleiva, Klearchos Kapoutsis, fotoproze, hampden10, artiephotography, Yen Baet)

Реклама:

Головне сьогодні