Цікаві правила поведінки за столом у країнах світу

Подорожі світом вимагають від туристів знання певних правил, серед яких - правила поведінки за столом.

І хоча місцеві пробачать вам порушення застільного етикету, краще запам'ятати деякі особливості, щоб справити в незнайомій країні гарне враження.

Поради путівників Lonely Planet та BBC допоможуть зорієнтуватися в нескладних і, часом, кумедних правилах поведінки за столом у різних куточках Землі.

Почнемо з Японії. Тут вас обов'язково почнуть поважати, якщо ви будете голосно всмоктувати локшину. А от підливати в свою склянку алкогольні напої вкрай нечемно.

Алкоголь, в першу чергу, наливається в склянку людини, яка сидить поруч - у відповідь отримаєте таку ж люб'язність.

У місцевих закладах Непалу повністю відсутнє самообслуговування, а в гостях рекомендується просити добавку. Ніхто не повинен вставати з-за столу під час колективного обіду. Але якщо потрібно терміново вийти, необхідно вибачитися і вимовити bistaii khaanus ("будь ласка, їжте повільно").

У Китаї не рекомендується вертикально вставляти в рис палички - виникає асоціація з поминальними свічками. Пригощати когось, використовуючи свої палички, вважається поганим тоном, адже це також пов'язано з похоронними традиціями не лише у Китаї, але й в більшості країн Азії.

Не варто принижувати професійність португальських кухарів у ресторані проханням принести сіль або перець. А у Франції негарно обговорювати фінансові питання за їжею.

Побачивши в Мексиці людину, яка обідає, де б це не було, обов'язково скажіть provecho ("смачного"), таким чином ви продемонструєте свої хороші манери і повагу до культури країни.

Щонайменше здивування викличте ви у ефіопів, якщо оберете індивідуальну порцію. Адже в Ефіопії завжди їдять "з загального казану", часто не використовуючи жодних ложок та виделок.

І зберігайте стриманість у виборі кращих шматків, інакше вас вважатимуть жадібним і нецивілізованим. До речі, м'ясо тут подається в останню чергу.

Згідно з нормами ввічливості цієї дивовижної країни туристи не повинні доливати останні краплі вина в чийсь келих, інакше цій людині доведеться купувати наступну пляшку. Найчемніше вилити їх у власний.

Відвідуючи австралійські паби, будьте готові хоча б один раз за вечір купити всім присутнім аперитив.

А в Швейцарії не забудьте цокнутись.

І не відсиджуйтеся збоку зі своїм напоєм - така поведінка вважається дуже нечемною.

Фото з Flickr (by chekmate_seattle), touristclub.com.ua, 1001eda.com, sergey-bp.livejournal.com, topbloger.livejournal.com, partners.visitrenotahoe.com

За матеріалами Autotravel.ua

Реклама:

Головне сьогодні