Найсмачніші напої світу
Корисні та не дуже, для дорослих і для малечі, оригінальні та добре відомі, ті, що втамовують спрагу та заряджають бадьорістю – Топ-50 найсмачніших напоїв світу представило видання CNN.
Перше місце в рейтингу, за правом, посіла проста чиста вода.
На другій сходинці опинилася найпопулярніша солодка газованка планети - Coca-Cola. Її придумав фармацевт Джон Стіт Пембертон у 1886-му році, як засіб від головного болю.
Як підрахували дослідники, за 2008-й рік кількість випитої "Коли" в цілому світі склала 85 бляшанок на людину.
Кава, що походить із Ефіопії, опинилася на третій сходинці, наступний щабель автори рейтингу віддали пиву, а п’ятий – чаю, який є найбільш вживаним напоєм у світі після води.
За всім добре відомими лідерами серед напоїв іде Air mata kucing або ж напій із лонгану, фрукту, що росте в Малайзії, Китаї, Таїланді. Підсолоджують його традиційно льодяниковим цукром-кандіс.
Air mata kucing |
На сьомій сходинці перебуває "король соків" – апельсиновий. За ним іде червоне вино, яке, на думку дослідників, мешканці Євразії уперше скуштували 8 тисяч років тому. Біле вино теж увійшло до першої двадцятки.
Дев’яте місце з-поміж найсмачніших мають джин із тоніком. Завершує Топ-10 запашний гарячий шоколад, куди треба не забути повкидати маленькі зефіринки – маршмеллоуз.
Далі йде улюблена іспанцями сангрія. На дванадцятій сходинці розташувалася суміш, який автор називають напоєм, який рятує життя у спекотний день, бо основні його інгредієнти – найсоковитіші в світі плоди. Кавуново-огірковий пунш готується так: треба кинути того й того до блендеру, додати лаймового соку та цукрового сиропу, змішати і насолоджуватися.
13-те місце належить розчинному напою Kool-Aid, який полюбляють дітлахи в Північній Америці. На одну сходинку нижче від нього опинився пастіс – французька анісова горілка, далі – менш хмільне японське саке.
Хабу-саке настоюють на зміях |
До Топ-20 увійшов лимонад – який колись готували з самих лише лимонів, води та цукру. Як з’ясували історики, в Єгипті його почали змішувати щонайменше півтори тисячі років тому. Попри досить велику кількість цукром, лимонад може бути й корисним для здоров’я – вважається, що він поліпшує травлення, зупиняє діарею та позбавляє від печії.
Напій Es kelapa muda в Індонезії найбільше полюбляють діти. До кокосового молока додають кольоровий сироп та скибочки кокосу.
Es kelapa muda |
Коктейль "Секс на пляжі" винайшов молодий бармен із Флориди. Тоді він уперше змішав персиковий лікер, апельсиновий та журавлиновий сік із горілкою.
Британський родич гоголь-моголя, егг-ног, готується на основі сирих яєць, молока та цукру. Він асоціюється з затишним передріздвяним вечором, коли галаслива родина в химерних светрах збирається разом. Для дорослих її членів існує й алкогольна версія егг-ногу.
Егг-ног |
Раки в Туреччині зазвичай "женуть" із винограду або інжиру. Хмільний напій підходить до морепродуктів, його смачно закушувати динею, сиром, кебабом, добре пити перед вечерею, після вечері – коротше кажучи, раки можна пити де завгодно, з чим завгодно та в будь-який час.
Напій Bubble Tea ("Бульбашковий чай") придумали тайванці. "Родзинкою" чайно/молочно/фруктового коктейлю є кульки–перлинки тапіоки, які людина поволі всмоктує через трубочку та розжовує.
Bubble Tea |
Коктейль "Ірландська автомобільна бомба" є традиційним атрибутом парубоцьких вечірок у цій країні. Готується він зазвичай із віскі, вершкового лікеру і темного пива - стаута.
Певно, найсмачнішим алкогольним коктейлем у Бразилії є "Кайпірінья", яку змішують із рому з кашасою, лаймом, льодом, тростинним цукром.
Своє гідне місце в Топ-50 посіли також шампанське, мінеральна вода, морквяний сік та Fanta.
Раксі – це "самогонка", яку мешканці Непалу роблять із пшона або рису. Її запах б’є в ніс, вона обпікає горлянку, але дає несподівано м’яке приємне сп’яніння.
Жителька Непалу готує раксі |
Фрукт шикуваса мало відомий на Заході, японці ж розводять його кислий сік водою або додають до коктейлів.
Гарячий напій Sujeonggwa у Кореї готують із сушеною хурмою, корицею, імбиром та чорним перцем. Готується він дуже довго, але смак винагороджує всі зусилля.
Sujeonggwa готується кілька годин |
До найсмачнішої п'ятдесятки також зарахували енергетик Red Bull, відоме на весь світ пиво Guinness, коктейлі "Піна колада" та "Мохіто", мартіні, шотландський віскі й мексиканську текілу. Не забули про солодкий лікер Baileys, чай із льодом, молоко та шоколадно-молочний шейк.
Індонезійський чендол – це радше рідкий десерт, аніж напій. Його основні інгредієнти – густе кокосове молоко, пальмовий цукор, розкришений лід, а ще "черв’ячки" з рисового борошна.
Манго лассі, напій, що походить із Індії, видання називає "внутрішнім сонцезахисним засобом". Це коктейль із йогурту, молока та манго, солодкий і освіжаючий.
Фото з сайтів jeddahbeautyblog.com, healthfulpursuit.com та Flickr (by Fennicienta, Kalense Kid, goe2m2003, jay-one, Dissonanc3, tehkici, .bernadette., ANV Recife, gregw66, Julia.johansen, Diyana Kamaruza)