Тест

Подорожі і меморіали: що не пропустити

Подорожі – це не лише і не завжди відпочинок і позитивні емоції. Доволі часто мандрівники обирають пізнавальний туризм, під час якого їх знайомлять, наприклад, з жахами життя в концентраційному таборі.

Підбірку таких місць, які варто відвідати, щоб ще краще відчути і зрозуміти історію, наводить путівник Lonely Planet.

Однак варто одразу зауважити, що тут йдеться здебільшого про злочини і знущання сильніших над слабшими: масові вбивства невинних людей.

Аушвіц-Біркенау (Польща)

Якщо у вас міцні нерви і стійка психіка, можна відвідати один із найбільших нацистських концтаборів, що існував з кінця травня 1940 до січня 1945 біля міста Освенцім "Аушвіц—Біркенау"

Концентраційний табір Аушвіц-Біркенау milan.boers

Тюрма Нельсона Мандели на Роббен Айленді (ПАР)

Ця тюрма стала домом на довгих 27 років Нельсону Манделі. Саме це місце понад 400 років використовувалось для ув’язнення політичних інакодумців.

Тюрма Нельсона Мандели. Фото James Mostert

Костніца в Седліце (Чехія)

Невелика церковка у чеському містечку Седліце вміщає кістки понад 40 тисяч людей. У цьому місці не творились жахіття – це склеп.

Люстра у церкві. Фото Daniel Wabyick

Тадж-Махал (Індія)

Цей меморіал завжди вражає. Імператор Шах Джахан так сильно сумував за коханою дружиною Мумтаз-Махал, що створив одну з найкрасивіших будівель (усипальню) у світі, аби зберігати у ній її тіло.

Тадж-Махал. Фото foxypar4

Меморіал Нанкінській різні (Китай)

Меморіальний зал різні в Нанкіні присвячений тисячам вбитих і десяткам тисяч зґвалтованим жінкам у 1937 році, коли японська армія взяла контроль над китайським містом Нанкін.

Меморіал Нанкінській різні. Фото taylorandayumi

Меморіал жертвам теракту 11 вересня (США)

Цей меморіал вшановує жертв терактів 11 вересня 2001 року.

Меморіал журтвам терактів 11 вересня 2001 року. Фото by Saucy Salad

Хіросіма, Японія

Кількість загиблих від першої атомної бомби становило 200 тисяч людей. У Хіросімі є багато меморіалів трагедії. Серед них і згаданий меморіал.

Меморіал жертвам загиблих у Хіросімі. Фото Rmonty119

Печера Актун-Туничіль-Мукналь (Беліз)

Перейшовши через белізькі джунглі, зайшовши у печеру, перепливши озерце. Можна побачити скелет юної жінки майя, можливо, принцеси, яка наполовину покрита блискучим кальцитом.

Вхід у печеру. Фото Beth and Anth

Цвинтар біля одинокої сосни у Галліполі, Туреччина

У Галліполі під час першої світової війни загинуло тисячі новозеландських і австралійських вояків. 25 квітня кожного року на цвинтарі біля одинокої сосни відзначається день АНЗАК – національне свято цих Нової Зеландії і Австралії. У цей час згадуються жителі країн, які загинули під час воєн.

Цвинтар біля одинокої сосни у Галліполі. Фото archer10 (Dennis)

Джалліанвала-багх (Індія)

Щоб мати уявлення про становлення Індії, варто відвідати Джалліанвала-багх, меморіал розстріляним жертвам мирної демонстрації в Амрітсарі (Північна Індія).

Меморіал Джалліанвала-багх. Автор фото - Amitoj911 (з Вікіпедії)

Тоді британські війська без попередження оточили натовп з тисяч протестантів і розстріляли їх. Загинуло за різними даними від 300 до 1000 осіб, ще більше було поранено.

Сонгмі (В’єтнам)

Меморіал мирним жителям кількох сіл, які були розстріляні американськими військовими.

Острів Горе в Сенегалі

Дім Рабів перетворився на музей мільйонам тих, хто потрапив у рабство. Двері неповернення – через них мільйонів темношкірих виводили і вивозили з континенту, аби перетворити на рабів.

Ворота, через які вивозили рабів. Фото Robin Elaine (з Вікіпедії)

Туол Сленг (Камбоджа)

Колишня тюрма нині є музеєм геноциду. Червоні кхмери використовували будівлю звичайної школи як місце для тортур.

Туол Сленг, вигляд ззовні. Фото з Вікіпедії (автор - Nefelimhg)