10 дивовижних міст на скелях. Фото

У нашому світі існують неймовірні архітектурні споруди, які являють собою не просто вдало та гарно побудований будинок, а дещо більше…

Йдеться про непросте поєднання архітектури та природи. Коли із каменю чи піску виростає ціле місто, унікальне за своїми архітектурними формами та дизайном.

Пропонуємо переглянути добірку міст, побудованих на кручах і скелях.

Кастеллфоллі де ла Рока, Іспанія

Кастеллфоллі де ла Рока вважають одним з найкрасивіших сіл в Каталонії. Воно побудоване на базальтових кручах, між двома річками.

Більшість будівель знаходяться на самому краю скелі. Здається, що вони можуть впасти будь-якої миті. Розмір всього селища - не більше кілометра. Найстаріші його частини були побудовані в Середньовіччі та мають вузькі вулички. Будинки тут зроблені з вулканічної породи.

Рокамадур, Франція

Рокамадур – крихітне село, засноване на скелястому уступі в південно-західній Франції. Будинки Рокамадура "виростають" крок за кроком. За часів Французької революції, село, що з'явилося у часи XII століття, було майже кинуте напризволяще.

Утім, у наш час воно знову стало популярним і сюди щороку приїжджають тисячі туристів.

Боніфачо, Франція

Боніфачо – місто в південній частині Корсики. Самі споруди і укріплення простягаються вздовж вершин скелі заввишки 70-метрів. Міські кручі були вимиті океаном так, що будівлі знаходяться на самому краю прірви і, здається, нависають над водою.

Акапулько, Мексика

Акапулько – оригінальне мексиканське курортне місто, яке посіло визначне місце в історії. З 1950 року сюди тікають втомлені зірки Голлівуду і мільйонери. Однак, воно залишається популярним туристичним місцем і серед звичайних людей.

Меса Верде, США

Меса Верде знаходиться у Колорадо і є батьківщиною древніх людей. Це є археологічний заповідник індіанської культури в США.

У ХІІ ст. індіанські племена починали будувати будівлі у невеликих печерах і під гірськими виступами вздовж стін каньйону. До 1300 року, індіанці залишили Меса Верде, але місце їх проживання чудово збереглося.

Причина їхнього раптового зникнення досі невідома. Гіпотези ж найрізноманітніші: від неврожаю через посуху до вторгнення чужих племен з Півночі.

Нагір’я Бандіагара, Малі

Нагір’я Бандіагара – піщана скеля в Малі, висотою майже 500 метрів. Ці скелі "всіяні" стародавнім житлом печерних людей.

Вони вирізали свої печери доволі високо, уникаючи раптових повеней, які є характерними для цієї місцевості.

Ронда, Іспанія

Ронда знаходиться в провінції Малага в Іспанії. Місто розташоване в горах на висоті 760 метрів і розколоте на дві частини річкою Гуеделевін.

На допомогу туристам є три мости, які перетинають каньйон. Архітектура міста отримала свої риси від римлян і маврів, які колись володіли цією територією.

Аль Хайяра, Ємен

Аль Хайяра є історичним містом на скелі в Горах Ємену, розташованих на захід від міста Менеха. Воно є одним з найбільш значущих і легкодоступних гірських сіл в Ємені.

Село було буквально вбудоване в гору в ході видобутку каменю. Аль Хайяр існує з ХІІ ст. Такі конструкції, як зерносховища і цистерни з водою, дозволяли цьому поселенню протистояти довгим облогам.

Позітано, Італія

Позітано є однією з найпопулярніших визначних пам’яток в Італії. Місто ніби розсіяне зверху донизу, аж до самого схилу, який веде до узбережжя. На початку ХХ ст. Позітано являло собою бідне рибальське поселення, а зараз воно дуже популярне серед туристів.

Острів Санторіні, Греція

Санторіні – один з грецьких вулканічних островів. Він відомий завдяки своїм чудовим мальовничим пейзажам і дивовижному заходу сонця, за яким можна спостерігати з міст Фіра і Оіа.

Оіа було побудоване на вершині гострих скель біля недіючого вулкана, а Фіра знамените поєднанням венеціанської архітектури з низкою інших стилів. Серед білосніжно-білих будинків на вулицях цих міст можна відшукати безліч ресторанів, таверн і готелів.

За матеріалами ВСвіті.

Реклама:

Головне сьогодні