Остенде: місто яхт, чайок і щирих посмішок

Скільки себе пам’ятаю, мене завжди вабили приморські міста. Причому не переповнені розімлілими від спеки відпочиваючими курорти, а справжні портові міста – з запахом моря і мазуту, з присмаком риби і солі, з криками чайок і гудками паромів. Сама не знаю, звідки у мене цей потяг до мореплавства...

Отож, плануючи свою поїздку до Бельгії, я, звісно, не могла оминути Остенде – найбільший бельгійський порт. Більше того, саме з нього було вирішено починати знайомство з країною.

На усі 100% втілити цей план у життя не вдалося – міжнародний аеропорт в Остенде приймає лише чартерні рейси. Тому бронювати квиток на літак слід було до Брюсселя, а вже звідти потягом добиратися до узбережжя ще не баченого мною Північного моря. У літні місяці бельгійська залізниця запроваджує так звані summer tickets – квитки по єдиній ціні на усі рейси, незалежно від відстані. Куди б ви не їхали, проїзд коштуватиме вам 7,5 євро.

Від Брюсселя до Остенде потяг їде півтори години. Ви виходите на перон, робите перший вдох – і розумієте, що ви потрапили до моря. Від залізничної станції портові споруди відділені лише стіною. Ви відразу відчуваєте той особливий, солонуватий присмак вітру, котрий дме вам в обличчя з моря. Його не сплутаєш ні з чим!

Про що слід пам’ятати туристові, котрий щойно приїхав до Остенде? Про те, що ніколи, за жодних обставин не слід годувати місцевих чайок! За це вас можуть навіть оштрафувати: плакати з попередженнями розвішані всюди. Спочатку це видається негуманним, але спробуйте лише придбати щось їстівне на місцевому рибному ринку і пройтися вздовж набережної – і ви зрозумієте, що нахабність місцевих пернатих дійсно переходить усі межі.

До речі, про ринок. Він сам по собі вартий уваги – на прилавках можна побачити просто-таки дивовижні морепродукти. Тут же продаються і готові страви. Майте на увазі, що місцеві кухарі дуже полюбляють до всього підряд додавати цибулю. Я, наприклад, її не особливо люблю.

Що обов’язково варто побачити в Остенде? Звісно, якщо ви приїхали у портове місто, то і дивитися слід насамперед порт. Височенний маяк, щогли численних красунь-яхт і по-своєму не менш ефектні буксири, рейдові катери, баржі, плавкрани – милуватися усім цим я ладна годинами.

Скористайтеся нагодою скупатися у Північному морі. І хай вас не лякає його назва – температура води тут цілком прийнятна для морських ванн. Найближчий до залізничної станції міський пляж – піщаний, широчезний і досить чистий – починається відразу за портом. Загалом в Остенде 5 пляжів, усі вони доглянуті й безплатні.

Якщо є час, обов'язково проїдьтеся на знаменитому береговому трамваї - це найдовша трамвайна лінія у світі, вона тягнеться на 67 кілометрів, вздовж усього бельгійського узбережжя Північного моря. Проїхати її з кінця в кінець можна за 2 години 21 хвилину.

З архітектурних пам'яток в Остенде найпомітнішою є неоготична церква Святих Петра і Павла висотою 72 метри. Стрімкі вежі видно здалеку – тож вам навряд чи вдасться її оминути. Так само, як і численні вуличні пам'ятники, оригінальні бари і кав'ярні, яскраві вітрини бутіків і... посмішки перехожих. У містах біля моря люди завжди готові щиро посміхнутися, ви помічали це? :)

Реклама:

Головне сьогодні