Тест

Одеса, Познань, Кошице: Нерозгадані міста Східної Європи

Той, хто побував у Празі, Будапешті чи Києві, може хвалитися, що відкрив для себе Східну Європу. Але, на щастя, підкреслює видання CNN, багато прекрасних міст поки що лишаються осторонь від туристського ажіотажу.

Топ-10 міст – нерозкритих секретів Східної Європи представляє сайт CNN.

Познань, Польща

Галаслива та енергійна, Познань швидкими темпами завойовує репутацію міста, найкращого для знайомства з польською кухнею. В ресторанчиках Старого міста готують pierogi – варені кульки з тіста з начинкою – та golonka (ніжна свиняча рулька, яка подається з хріном).

У вільний від їжі час автори радять відвідати пам’ятник студентам кріптологам, яким у 1932-му році вдалося розгадати механізм німецької шифрувальної машини Enigma. На тригранному обеліску є цифри та імена кріптологів.

Одеса, Україна

Якщо до Познані видання радить їхати по смачні страви, то до Одеси – по гедонізм у цілому, адже саме це місто має репутацію "столиці свят" колишнього Союзу.

Місцеві мешканці та гості збираються коло Потьомкінських сходів та гріються на пляжі Ланжерон, а любителям клубів видання радить прямувати на вулицю Катеринінську.

Клітини мозку можна потішити в Одеському літературному музеї.

Сібіу, Румунія

Сібіу називають "Прагою без туристів", а такої гостинності, як тут, не знайдеш більше ніде в Румунії.

Із цікавинок міста видання радить Музей полювання Августа фон Шпісса, де зберігається багата колекція старовинної зброї та опудал птахів та голів тварин.

Карлові Вари, Чеська республіка

Бульварами цього елегантного міста свого часу прогулювались Бетховен, Вагнер, Ґете та Джеймс Бонд (під час зйомок стрічки "Казино "Рояль").

"Полагодити" здоров'я можна в численних спа та санаторіях Карлових Вар. Фунікулери піднімають бажаючих на пагорби, що оточують місто. На одному з них розташований пам’ятник Петрові І.

Котор, Чорногорія

Котор - недоторканий куточок сучасного світу. Все старе місто було оголошено об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Тут мало що може порушити спокій туриста: лише плескіт оливкового кольору води чи випадковий скрип від пришвартованої поруч яхти.

Подивитися на малюнки стародавніх морських битв, а також на незручні на вигляд костюми мореплавців, можна у морському музеї Maritime Museum.

Дуррес, Албанія

Це прибережне місто, в годині їзди від Тирани, є улюбленим місцем відпочинку молодих албанців.

Тут можна провести цілком ледачий день, граючи у волейбол на жовтому піску та здійснюючи набіги на пляжний бар, де можна скуштувати місцеве пиво Korca, що коштує копійки.

Ввечері можна спробувати свіжого морського окуня в одному із ресторанів.

У "позапляжний" час, є можливість прогулятися до нещодавно розкопаного римського амфітеатру на 1500 глядачів.

Велике Тирново, Болгарія

Ефектно розташоване на пагорбі між двома гігантськими ущелинами, колишня столиця середньовічної Болгарії є неймовірно атмосферним містом.

Вимощені бруківкою вулиці містечка, переплетені між крихітними червоними дахами будинків і візантійські церковні куполи додадуть подорожі романтичного усамітнення.

Крім того, тут знаходиться один із найстильніших готелів Болгарії із тьмяними ретро-лампами, шкіряними кріслами та терасами на даху.

Кошице, Словаччина

Місто з міщанськими будинками у стилі бароко та золотими шпилями готичного собору, який словаки називають "Перлиною Сходу", є набагато більш привабливою альтернативою буденній Братиславі.

Крім того, тут знаходиться єдиний в Європі циганський театр, який ставить циганські вистави і показує їх протягом року.

Є також єдиний у центральній Європі музей воскових фігур.

Фото з Flickr (by Edek Giejgo, altrix, sui géneris, daliphoto, Been Around, imredubai), exploreua.com, tour-firm.ru.