У Греції відпочила рекордна кількість туристів

— 13 вересня 2013, 11:05

Президент об'єднання грецьких туристичних компаній Андреас Андреадис, якого цитує Deutshe Welle, повідомив: "Ми цього року поставили перед собою амбітну мету - 17 тисяч туристів, і зараз усе вказує на те, що завдання виконане, а може, навіть і перевиконане".

Це означає зростання на 10 відсотків у порівнянні з 2012 роком. При цьому цією статистикою не охоплені туристи, які відпочивають на круїзних лайнерах. А прибутки туристичної галузі, за даними грецького Центробанку, збільшилися на 18 відсотків, тішиться керівник об'єднання грецьких туристичних компаній.

Уперше від початку кризи у Греції зросла кількість туристів з Німеччини. За прогнозами, цього року очікується збільшення на 15 відсотків у порівнянні з попереднім роком.

Крім того, греки нині не лише намагаються повернути старих гостей, а й привабити до себе туристів з нових ринків. І, як виявляється, успішно. Кількість туристів з Росії, за попередньою статистикою, на кінець цього року може перевищити мільйон осіб. Потік відпускників з України має збільшитися вдвічі у порівнянні з минулим роком. А із сусідньої Туреччини, як очікується, уперше приїдуть понад 800 тисяч туристів.

Водночас багатьом грекам зараз зовсім не до відпусток, адже відпочинок на курортах власної країни їм не по кишені. З міркувань заощадження, за даними опитувань, понад 60 відсотків греків відмовилися від планів літнього відпочинку або вирішили провести лише декілька днів у друзів чи родичів у селі.

Скорочення внутрішнього туризму справді є проблемою, пояснює Андреас Андреадис. З 2008 року оборот у цьому секторі зменшився вдвічі, нині він становить лише 1,5 мільярда євро на рік.

Натомість статистика стосовно іноземних гостей демонструє протилежну тенденцію: тут зафіксовано 11,5 мільярдів євро за рік. "Для економіки зростання кількості іноземних гостей є дуже важливим, адже від нього залежить платіжний баланс країни", - зазначає Андреас Андреадис.

Якщо такий позитивний тренд триватиме, то туризм може стати одним з найважливіших рятівних якорів для кризової країни, котра вже шостий рік поспіль перебуває у рецесії. Вже нині туризм, судноплавство та сільське господарство є найважливішими стовпами грецької економіки.

Грецький прем'єр-міністр Антоніс Самарас вірить, що туризм зможе стати локомотивом зростання, який витягне країну з кризи. "Ми повинні протриматися до літа, з вересня наша економіка піде вгору", - пообіцяв він своїм співвітчизникам.

Натомість економіст Танассис Мавридис, директор грецького фінансового порталу Capital.gr, налаштований скептично: "Наша економіка потребує історії успіху. Туристичний бум - це потрібний сигнал у потрібний час, але це ще не привід для стрибання від радості".

Хоча туристична галузь демонструє зростання, Греція продовжує залишатися на рівні, значно нижчому від її можливостей, і недостатньою мірою використовує свій потенціал у сфері туризму, вважає Мавридис.

Цього року туристичний сезон у Греції триватиме довше, ніж зазвичай, прогнозують експерти. В осінні місяці близькосхідні маршрути користуються великим попитом у туристів. Однак через політичні заворушення в Єгипті та інших країнах регіону чимало людей можуть переорієнтуватися на відпустку в Греції.

Схожої думки - і президент об'єднання грецьких туристичних підприємств Андреас Андреадис. Але він також застерігає, що імовірний удар по Сирії може зашкодити грецькому туризму, особливо у сфері круїзних подорожей.

Реклама:

Головне сьогодні