Мис Айя: шлях морем. Фото

Якщо відпочивати влітку у Балаклаві, то обов'язково варто вирушити на морську прогулянку чи рибалку. Зазвичай, маршрути, які пропонують придбати на набережній, є доволі простими і складаються з купання у відкритому морі, подорожі в бік пляжу Василі і мису Фіолент, чи у бік Інжира.

Фотограф Сергій Анашкевич, у своєму ЖЖ, пропонує прогулятися альтернативним маршрутом і роздивитися скелі і берегову лінію, що прямує до мису Айя та Загубленого світу.

Якщо обійти мис Святого Георга і прямувати вздовж живописної берегової лінії у підвенно-західному напрямку, можна побачити цікаві ландшафти, незважаючи на те, що вулканічна діяльність, навідміну від Фіоленту, тут вже не зустрічається.


Відразу за глиняним насипним схилом починається Золотий пляж.

Він розташований на вузькій смузі берега у западині під хребтом Муркум-Улле. Це доволі популярне місце і дістатися сюди можна або на катері, абр пішою стежкою середньої важкості.

А от під хребтом Маркума-Мале розташована ціла низка невеличких пляжів, які дуже люблять шанувальники приватного відпочинку і нудисти. Це Інжири. Насправді їх налічується декілька штук: Ближній, Дальній, Середній.

Подорожуючи далі, можна побачити скелю Перший Шпиталь, або як її ще називають - Ближній зуб. Її особливість у тому, що вона має зворотній уклін стіни, яка нависає над морем. Через неї, відкривається вид на скелю у вигляді гребеня дракона, яку багато хто вважає мисом Айя.

Другий Шпиталь чи Дальній Зуб. За ним розташувалася затишна бухта, в якій дуже приємно купатися. Доступу з берега сюди немає, але в акваторії часто можна побачити катери із туристами, які із задоволенням плавають.

Далі - знову той самий гребінь дракона. Це ще не мис Айя. Насправді, це гора Самналих-Бурун, що спускається до моря і звершується відомою Ушакової стінкою. Цей мис в народі зветься Носорогом чи Рогом Носорога.

Чим ближче наближаєшся до нього, тим меншим здається гребінь.

Біля самої скелі, гребінь стає зовсім не помітним. Уже за наступним виступом, можна помітити Ушакову стінку. На ній помітні сліди від ядер.

Справа в тому, що у часи адмірала Ушакова, ця скеля була мішенню для пострілів і військових учень корабельних артилеристів Чорноморського флоту. Саме тому поверхня скелі має сліди від ядер.

І саме за цією "пораненою" скелею можна побачити мис Айя.

Однак, майже під самим мисом, знаходиться славнозвісний Загублений світ. Його так називають, бо його вкрай складно дістатися з берега. Для цього необхідно знати правильну партизанську стежку і вміти користуватися мотузками, під час спуску і підйому. Ще кілька років тому, це місце було дуже популярним серед поціновувачів дикого відпочинку.

Утім, цього пляжу легко дістатися за допомогою катеру, тож він давно перестав бути загубленим.

Але з позаминулого року наметів ви тут вже не побачите. Крім одного. В ньому постійно мешкає єгер, який навіть не дає причалювати катерам, човнам та надувним матрацам. Аргумент - заповідна територія.

"Насправді ж причиною є активне будівництво чергової резиденції самізнаєтекого", - пише блогер.

"Скоро у цих бакланів з'являться нові сусіди", - зазначає автор.

Реклама:

Головне сьогодні