Гутглюк, Гютерглюк і Глюкштадт - найщасливіші міста Німеччини

20-го березня світ відзначав міжнародний день щастя. До цієї події журнлалісти видання Deutsche Welle вирішили з'ясувати чи щасливо живеться мешканцям нымецьких міст із "щасливими" назвами: Гутглюк, Гютерглюк і Глюкштадт. Glück (глюк - щастя, удача в перекладі з німецької).

Глюкштадт - міста-вдача, місто-мрія

Юний за німецькими масштабами Глюкштадт (Glückstadt) веде свій відлік з початку 17-го століття. Саме тоді Крістіан IV, король Данії та Норвегії, герцог Шлезвіг-Гольштейнський, поставив перед собою дуже непросте завдання - заснувати місто, яке склало би конкуренцію великому торговому центру Гамбургу. Простіше кажучи: "наздогнати і перегнати".

Місце для фортеці - новобудови було обрано не випадково. Розташування по нижній течії Ельби давало можливість контролювати судноплавне сполучення, а близькість до державних кордонів дозволяла втілювати в життя військові плани честолюбного короля.

Ім'я новому поселенню Крістіан IV дав особисто, підкресливши: "Все має вдатися, і все обов'язково вдасться, а тому місто має називатися Містом-Удачею" ("Dat schall glücken und dat mutt glücken, und denn schall se ok Glückstadt heten!"). Герб був обраний відповідний: гола Фортуна - богиня долі і успіху. Однак масштабним планам не судилося здійснитися. Глюкштадт так і не "обставив" Гамбург за обсягами торговельних угод.

Сьогодні його населення не перевищує 12 тисяч осіб, причому - цікавий поворот долі - багато з них переїхали сюди на постійне місце проживання з колишнього міста-конкурента. Герхард Бласберг (Gerhard Blasberg), обер-бургомістр Глюкштадта, знає причину:

"Це гарне історичне містечко з відносно недорогою інфраструктурою. У нас є школи, музеї, галереї. На роботу в Гамбург можна дістатися всього за 45 хвилин, а земля коштує тут набагато дешевше. Загалом, Глюкштадт може запропонувати багато чого. Тут варто провести хоча б один день".

Є у Глюкштадта та інші "родзинки". Сьогодні він вважається одним з центрів гастрономічного туризму. Справа в тому, що протягом більше сотні років місто славиться особливим способом приготування голландського оселедця "Матіас" (Matjes)​​. Колись це була їжа для найбідніших верств населення, а сьогодні ця оброблена за старовинними рецептами рибка вважається вишуканим делікатесом, що посідає перші позиції в меню всіх ресторанів міста.

Глюксбург - щасливий квиток до сімейного життя

Дивно, але ще одне містечко з "вдалою" назвою теж розташовується в землі Шлезвіг-Гольштейн. Незважаючи на своє географічне положення - північ Німеччини - Глюксбург (Glücksburg ) пробуджує теплі почуття у мешканців і гостей міста. Його коник - оздоровчий туризм.

Найчистіше морське повітря, численні центри здоров'я та інфраструктура для активного відпочинку приваблюють туристів з усього світу. У пошуках тиші і спокою в Глюксбурзі облаштовуються бізнесмени з розташованого неподалік Фленсбурга і літні сімейні пари з Гамбурга.

Однак візитною карткою міста по праву вважається замок Глюксбург, який і дав незвичайне ім'я місту. Назва замку в свою чергу походить від девізу його засновника - Ганса III Шлезвіг-Гольштейн-Зондербургского: "Дає Господь щастя і мир "(Gott gebe Glück mit Frieden). У розкішних інтер'єрах відбулося не одне королівське весілля представників династії Глюксбургів.

Сьогодні можливість сказати заповітне "Так" в капелі або замку є у наречених і не блакитної крові. "З початку цього року у нас було зареєстровано більше 200 пар. До нас приїжджають молодята з багатьох країн світу. Я дуже сподіваюся, що їхнє спільне життя складається особливо щасливо", - розповідає Сюзані Ашерон (Susanne Ascheron), молода керівниця Фонду замку Глюксбург. Не минає жодного тижня, щоб у найвишуканішій залі замку - Червоній - не обмінялася обручками хоча б одна пара. Так що чергу за порцією весільного щастя варто займати заздалегідь.

Гутглюк і Гютерглюк: щастя багато не буває

Офіційний сайт комуни Фулендорф (Fuhlendorf) землі Мекленбург - Передня Померанія, до якої відноситься поселення Гутглюк (Gutglück), пропонує свою версію походження незвичайної назви.

Одного разу мандрівник побачив посеред пустого поля людину, яка будувала будинок. Здивувавшись, він крикнув йому: "Ну що, удачі тобі!" (Na denn, gut Glück). Пізніше на цьому місці виросло невеличке село. Цікаво, що і назва комуни Фулендорф (з діалекту перекладається як "Село ледарів") мешканці міста пояснюють через історію з подорожнім.

Цього разу він спробував дізнатися дорогу у першого зустрічного пастуха. Той ні слова не сказав у відповідь, а потрібний напрямок ліниво показав ногою. "Так, це дійсно село ледарів", - зауважив на це мандрівник. Мешканці Гутглюка ставляться до подібних історій іронічно, і вважають, що їх місто нічим не відрізняються від інших невеликих німецьких містечок.

Одна з невеликих комун району Анхальт-Цербст землі Саксонія-Ангальт сьогодні носить приємне ім'я Гютерглюк (Güterglück). Імовірно, колись тут знаходилося слов'янське поселення, назване на честь бога ранкової зорі Ютробога (Jutro) - Juterclic.

Пізніше назва трансформувалася в Juterblic, а потім прийняло сьогоднішню форму. У комуні є все для щасливого життя: школа, спортзал, невеликий зоопарк і навіть незвичайна визначна пам'ятка - величезний водопровідний кран. Справа в тому, що раніше Гютерглюк був важливим залізничним вузлом.

І, тим не менше, на питання про найщасливіше місто Німеччини голова спілки активних мешканців Гутерглюка Юрген Баумгарт (Jürgen Baumgart) рішуче відповідає: "Це не ми, - і додає, - від назви місця щастя жодним чином не залежить".

Реклама:

Головне сьогодні