Як мандрувати вдвох і не повбивати одне одного

Цей матеріал написали Настя та Ілля з Crazzzy Travel, блогу, де вони пишуть про свої трохи божевільні подорожі.

Пара вже побувала в 37 країнах на 4 континентах і не збирається зупинятися. На їхньому блозі можна дізнатися, як стати професійним мандрівником або як об'їздити пів-Європи за 3 євро в день.

Ми подорожуємо разом уже майже чотири роки й можемо без сумнівів сказати, що безперервні подорожі – це справжнє випробування для стосунків. Однак, якщо ви подужаєте пересилити себе та обставини, ваше кохання вже ніхто й ніщо не зруйнує.Бути подорожуючою парою важко. Це доконаний, перевірений поколіннями факт. Необхідно постійно поступатися, шукати компроміси, ковтати образи... З іншого боку, що може бути більш романтичним, аніж мандрівка вдвох тривалістю в життя в буквальному сенсі цього слова?

Отож, як мандрувати, кохаючи (чи кохати, мандруючи) – і не повбивати одне одного?

Засновники блогу Crazzzy Travel

Перш ніж збиратися в дорогу...

Треба відверто відповісти собі на три головні запитання:

1. Чи довіряєте ви одне одному?
У випадку мандрівного кохання, довіра – найголовніше. Ви мусите бути на сто відсотків упевнені, що ваша половинка не кине вас посеред безлюдної дороги через якусь дрібну сварку й буде готова днювати й ночувати поруч із вами в сумнівної чистоти лікарні десь у Нікарагуа.

Берлінська стіна

2. Чи достатньо добре ви знаєте одне одного?
Подорожі – не місце й не час відкривати потаємні сторони вашого партнера. Тут незакритий ковпачок зубної пасти це не просто "пунктик", – це вимащений липкою синьою субстанцією рюкзак, який не відмиєш поки не досягнеш найближчої пральної машини, а вона може бути за тисячі кілометрів.

3. Чи можете ви проводити разом весь час, 24 години на добу, 7 днів на тиждень?
Це звучить як кліше, однак якщо відповідь хоч якось відрізняється від слова "так", то нічого навіть вирушати в дорогу. Деякі мандруючі парочки розповідають про те, що час від часу треба "відпочивати" день-два одне від одного. Але ми, по-перше, не знаємо, як це фізично робиться (ну от як, якщо ви живете в бамбуковому будиночку 2х2, і дітися звідки нікуди?..), а, по-друге, вважаємо, що в деяких країнах це може бути небезпечним, особливо для "слабкої" статі.

Коли ви мандруєте...

Необхідно чітко встановити правила. У нас вони вкрай прості.

1. Працюємо як команда.
Ми – не просто двоє закоханих, ми команда, як страхує, оберігає й підтримує одне одного. Під час з'ясування стосунків із черговим торговцем-шахраєм, у нас завжди одна позиція, навіть якщо насправді погляди на ситуацію різняться. Важливо захищати інтереси "пари", а не когось одного.

2. Ніколи не сваримось.
Що би не трапилось, усе можна "обговорити". У нас це називається так. Сварки, як у принципі й будь-які інші сильні негативні емоції (ревнощі, наприклад), можуть мати вкрай непередбачувані наслідки. Нікому не хочеться залишитися самому/самій посеред ночі на дорозі між містами з назвами, котрі не те що вимовити, прочитати важко. Тож тримаємось купи!

Грецький острів Міконос

3. Розділяємо обов'язки.
Ми завжди з жахом дивимось на пари із двома рюкзаками. Навіщо вам стільки?! Вона пакує, він несе. Це справедливо. Так само: вона готує їсти чи шукає ресторани, він організовує житло. Вона пере, він прораховує маршрут. Розподіл праці дозволяє не тільки зекономити купу часу, але й уникнути купи конфліктів. Плюс, кожен із часом стає "професіоналом" свого маленького діла. (Наприклад, у нас Настя вміє готувати суп за допомогою кип'ятильника, а Ілля – знайти доступне житло навіть там, де його немає апріорі).

4. Їмо й спимо.
Більшість сварок – від втоми. Довгі перельоти, безсонні ночі, несмачна одноманітна їжа роблять людей схильними до істерик і непередбачуваної поведінки. Смачно поїсти й добре поспати – ось запорука справжніх хороших стосунків у мандрах.

5. Підходимо до всього з почуттям гумору.
Ну, наніс він піску повне ліжко, ну, наступила вона на єдину зарядку, ну, пропустили ви останній автобус на цьому тижні... Це все не привід засмучуватися й сваритися – світ великий і повний нових можливостей. Де сталась одна прикрість, буде десять приємностей.

Якщо посварилися

Так буває, що правила не працюють, або їх не дотримуються – і ви таки посварились. Подорож на межі зриву, сльози, крики й загалом вкрай неприємні почуття. Що ж його робити?

1. Скажіть: "Вибач!".
Навіть якщо це тисячу й один раз не ваша вина, у подорожах немає часу це з'ясовувати. Потяг не чекатиме, видовищні краєвиди й незабутні пригоди теж, тож краще навіть не відкладати в довгий ящик, а просто викинути свою образу.

2. Пробачте.
Лють і відчуття несправедливості охоплює нутро. Ну як вибачити? Дуже просто: глибоко вдихнути, згадати все, за що ви любите свою половинку, – і простити. Хоча би в думках, можна про це навіть не говорити. До речі, підхід "я тобі прощу, тобі ж гірше буде" тут також не працює, отож треба щиро вибачити.

3. Змініть тему.
Якщо помиритися не виходить, краще почати обговорювати більш приземлені речі: чи вже зроблені візи на наступну країну, де будете зупинятися в наступному місті й чи не варто піти поїсти (так, гарна вечеря вирішує всі проблеми).

Трохи романтики

Сумно, але факт: в умовах безперервних мандрів романтика зникає. Неможливо підтримувати шалені й пристрасні стосунки в брудній крихітній кімнатці без вікон, зовсім не розрахованій на усамітнення у випадку харчового отруєння.

Як примусити амура спакувати валізи й летіти за вами на край світу?

1. Влаштовуйте побачення.
Технічно вам не треба "бачитися", ви й так цим цілодобово займаєтесь. Однак у постійному проведенні часу разом немає того, що є на справжньому побаченні: компліментів, романтичного заходу сонця, вина на пляжі, букету квітів тощо. Черговий похід у ресторан можна перетворити на шалену романтичну пригоду, якщо замовити пасту з однієї довжелезної спагетини, як у кіно, чи навіть смачний рис у формі сердечка, взяти пляшку вина, ялозити ногою під столом... Ну, ви знаєте.

2. Святкуйте річниці.
Не все та річниця, що кожного року. Ще є щомісячні знаменні дати – початку спільних подорожей, купівлі спільного рюкзака, якоїсь божевільної пригоди чи там "отого вечора, коли щось там сталось" (тут підійде що завгодно, навіть бійка зі зграєю котів на острові в Сіамські затоці). Будь-яка річниця – це свято вашого кохання, не пропускайте їх. Ми, наприклад, відсвяткували "напіврічницю" публікацією нашої історії кохання.

3. Стежте за собою.
Пристойно виглядати в тропічному кліматі неможливо: по спині стікає піт, волосся липне до лоба, а на шиї виступає якась підозріла алергія. Те саме стосується й холодних широт: навіщо голитися, коли навколо холодно? Краще обростати хутром!

Наша відповідь: ні, не краще. Аби підігрівати стосунки, необхідно стежити за собою, вряди-годи пристойно вдягатися й тримати кількість волосяного покрову в пристойних рамках. Ваша половинка ні за що не пропустить і обов'язково оцінить позитивні зміни у вашому зовнішньому вигляді, навіть на вершині Кіліманджаро.

Святкуйте річниці

Наостанок

Подорожі впливають на стосунки радикально: або намертво їх цементують, або кришать на дрібненькі шматочки. Це хороший іспит на витривалість для будь-якого кохання й чудова можливість остаточно з'ясувати для себе, чи хочете ви провести із цією людиною решту свого життя.

Аби зменшити ризики та успішно пройти випробування, потрібно дотримуватися трьох простих правил:

1. Кохати
2. Бути заодно
3. Не сваритися

І все буде добре!

Хочете більше знати про те, як поліпшити ваші стосунки з допомогою подорожей? Приєднуйтесь до нас на Фейсбуці!

Настя та Ілля, Crazzzy Travel, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні