Тест

Куди гайнути з Києва: 5 варіантів мандрівки одного дня

При цьому зовсім не обов'язково мати авто.

5 варіантів одноденної мандрівки пропонує Kyiv Post.

Батуринський палац, Чернігівська область

Петро І у XVIII сторіччі перетворив резиденцію українських гетьманів на попіл, щоби знищити саму згадку про незалежність та державність України. Палац останнього українського гетьмана, Кирила Розумовського реконструювали на початку ХХІ-го сторіччя за оригінальними старовинними кресленнями.

Неподалік розташований дім судді Василя Кочубея, зведений у другій половині XVII-го сторіччя. 16-річна донька Кочубея, Мотря мала роман із гетьманом Іваном Мазепою, котрому на той момент було 65. Листи закоханого гетьмана до дівчини збереглися, їх можна побачити в музеї. А ще – старовинні знаряддя тортур.

Дістатися можна автом, або ж потягом до Конотопа, а звідти автобусом до Батурина.

Качанівський палац, Чернігівська область

Немовби загублена в часі, Качанівка складається з палацу XIX-го сторіччя, церкви та кількох невеликих будівель. Палац оточують озера та мальовничий парк із місточками та алеями. Усередині збереглися залишки вітражів, сходів із червоного дерева, мармуру.

Із мінусів – поблизу немає жодного ресторану, тому їжу варто взяти з дому.

Автобус до Качанівки вирушає з Дарниці щодня о 9:00, в повертається о 14:40.

Дендропарк "Олександрія", Біла Церква

"Олександрія" – це найстаріший ландшафтний парк України. Він займає 400 гектарів понад річкою Рось. Названо парк на честь Олександри, дружини польського шляхтича Францишека Ксаверія Браницького. Від резиденції Браницьких нині лишилося небагато, проте руїни лише додають паркові романтики. Туристи можуть помилуватися Китайським місточком, Колонадою "Луна", озерцями, потічками та водограями.

Від київського вокзалу на Білу Церкву ходить автобус. Від вокзалу в Білій Церкві до парку можна дістатися автобусом №13.

Палац Радомисль, Житомирська область

У палаці нині знаходиться єдиний в Україні музей неканонічних ікон, значну частину яких малювали селяни. Палац Радомисль, зведений у XVII-му сторіччі, спочатку був паперовою фабрикою, якою керували монахи. У ньому збереглися вінтажні машини. Для туристів тут проводять майстер-класси з виготовлення паперу старовинним способом.

Від метро "Житомирська" до Радомишля, а звідти до палацу можна доїхати автобусами.

Дендропарк "Софіївка", Черкаська область

Дендропарк "Софіївка" було створено в Умані в XVIIІ-му сторіччі. Це був символ кохання графа Станіслава Потоцького до дружини Софії.

Тисячі туристів щороку відвідують парк, щоби побачити статуї героїв "Іліади" та "Одісеї", побувати у гроті Каліпсо та пропливти підземним Стіксом. "Софіївка" – це рай не лише для любителів давньогрецької міфології, а й для фотографів та художників.

Від київського залізничного вокзалу до Умані можна дістатися автобусом, від центрального автовокзалу – маршруткою.

Фото з Flickr (by Oleksandr Nechyporenko, lights2008, PH0T0Z2010, Andrew_dub_11, NaGraDim)