Вирватися з міста. Фастів та нова локація фонтану з Майдану

Вирватися з міста. Фастів та нова локація фонтану з Майдану

Якщо на цьому тижні у вас всього два вихідних, а відпустка вже була, або ще буде не скоро, то не засмучуйтесь.

Їхати на море чи в гори "Українська правда. Життя" цього разу вам не пропонує, але й вдома сидіти не обов’язково.

Ось невеличкий краєзнавчий маршрут Київщиною – і гарно, і недалеко.

ОДИН ДЕНЬ НА ВИЇЗДІ

Пропонуємо розпочати з Фастова. Це місто обласного значення із майже 50-тисячним населенням. Перед усім – великий залізничний вузол.

Найяскравішою його пам’яткою є неоготичний костел Воздвиження Святого Хреста (1911 року). Скульптором був італієць Еліо Саля, який, відомий оздобленням ряду архітектурних візитівок Києва, зокрема і Будинку з химерами.

Костел Воздвиження Святого Хреста. Фото з m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Також у Фастові є велика пивоварня виробничою потужністю 120 мільйонів літрів на рік.

Там проводять екскурсії. Регулярні по четвергах і якщо набереться певна кількість бажаючих. А у вихідні – лише для організованих груп за попередньою домовленістю.

У фірмовий же магазин можна зайти без домовленостей.

Поблизу пивзаводу, над річкою Унава, розташована найстаріша будівля міста – дерев’яна Покровська церква (1740 року).

Покровська церква. На задньому фоні пивзавод. Фото з holy-mozart.livejournal.com

Якщо приїдете залізницею, то на вокзалі зможете побачити ще одну пам’ятку – паровоз і вагон, де 1 грудня 1918 року було підписано попередній, так званий передвступний, договір про Акт злуки між УНР та ЗУНР.

Щоб потрапити всередину на екскурсію слід домовитись із директором музею-вагону Едуардом Модзилевським (067-404-00-68), який і проведе цікаву та пізнавальну екскурсію.

Попереджу, що це не саме той вагон Винниченка-Петлюри, який жартома називали пересувною столицею, проте експозиція розкаже про часи Директорії і після екскурсії зможете вважати себе обізнаним.

Музей-вагон на вокзалі у Фастові. Фото з io.ua

Також у місті є краєзнавчий музей, каскадна дамба на річці (біля пивзаводу) та старе польське кладовище з цікавими скульптурами та надгробками. Деякм з них понад сто років. Тут поховані, як зрозуміло з назви, поляки, а ще німці, євреї, українці та росіяни. Також тут є могила видатного винахідника у галузі зварювання Миколи Банардоса.

Каскадна дамба на річці Унава (біля пивзаводу). Фото з b17.kiev.ua

Далі варто вирушити у село Томашівка на річці Ірпінь (20 км).

Тут зберігся розкішний палац Хоєцьких (1903 року). З 2000-го року комплекс маєтку перейшов у власність монахів Свято-Введенського монастиря, які влаштували тут свій скит – Ризоположенчеський монастир. Вони ж і зробили розкішну реставрацію і зараз садиба є пам’яткою архітектури національного значення.

Палац Хоєцьких у Томашівці.Фото з elektraua.livejournal.com

Навколо комплексу розбитий парк з алеями, фонтанами, скульптурами. Весь він огороджений кам’яною стіною з баштами. Є навіть невеличка страусина ферма та кілька вольєрів з іншими екзотичними птахами.

Путівники називають палац "Версалем Фастівщини". Фото з elektraua.livejournal.com

Із Томашівки вирушаємо в село Буки Сквирського району.

Дорогою, в селі Кожанка, можна зупинитись біля дерев’яної Покровської церкви (1758 року).

А в Буках до вашої уваги цікавий ландшафтний парк з безліччю скульптур, альтанок, мостів, з водоспадами, фонтанами та годинниковою вежею. А ще маєток, модерновий храм та приватний зоопарк.

Все це на гранітних берегах річки Раставиця, починаючи з 1996 року, набудував місцевий заможний аграрій та меценат Іван Суслов (його син Євген був нардепом від БЮТ 5-го і 6-го скликання).

Церква святого Євгенія та дзвіниця на честь батька Леоніда Кучми Данила. Другий президент допоміг Суслову дістати рідкісні ліки для сина. Фото з mr-brut.livejournal.com

На території парку, на стінах будівель можна часто побачити "щасливе" число 7, що символізує ініціали господаря – Суслов Іван Миколайович.

Кажуть, до того тут було сміттєзвалище.

Вид на маєток Суслова. Фото з kati.com.ua

Однією із фішок парку є фонтан "Дружби народів" біля входу. Це саме той водограй, який прикрашав Майдан Незалежності у столиці до його реконструкції і мав 1500 струменів, що на той час символізували 1500 років Києву. Іван Суслов його викупив, полагодив і поставив у своєму парку.

Фонтан з Майдану. Фото з zorge-richard.livejournal.com

Загалом, весь комплекс справляє приємне враження, хоч він і дещо "кітчуватий". Один раз сюди точно варто з’їздити.

Зворотний шлях ліпше прокласти через Білу Церкву, в якій можна відвідати дендропарк "Олександрія" як це свого часу робили, наприклад, Шевченко, Міцкевич та Пушкін.

Найбільший (понад 400 га) архітектурно оформлений ландшафтний парк в Україні має найбільшу (вибачте за тавтологію, але це справді так) серед парків і садів України колекцію рослин понад 2500 видів. А закладений він ще у 1788 року, тому напевне є ще і найстарішим.

Парк "Олександрія". Фото з r-naumov.livejournal.com

ЯК ДОЇХАТИ

Найкраще, звичайно, поїхати на власному авто. Увесь маршрут, якщо їхати зі столиці складе 300 кілометрів.

До Фастова кожного дня, починаючи з 5:30, повно електричок та потягів. В дорозі в середньому півтори години.

Попутка на Bla Bla Car коштуватиме 25-30 грн.

До Томашівки з Фастова їздять маршрутки, а от вибратись на Буки буде складніше, бо громадський транспорт з Фастова у тому напрямку не їздить.

[L]Якщо ж у приорітеті лише ландшафтні парки, то ліпше з Києва їхати на Білу Церкву, звідти до Сквири, а потім у Буки. Так само і повертатись.

Виїхавши раненько і не надто затримуючись на локаціях можна проїхати весь маршрут за один день.

На випадок, якщо захочете розтягнути задоволення на два дні, то у Фастові та Ковалівці є готелі. Проте наполегливо радимо ночувати в наметі, обравши гарненьке місце на березі котроїсь з річок.

Вхід до парків та музеїв безкоштовний, окрім "Олександрії" (10 грн). Екскурсії платні. У пивоварні та музеї-вагоні за домовленістю, у парках – від 20 грн (залежно від опцій та маршруту).

Захар Колісніченко, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні