Тест

Куди в Україні поїхати спостерігати за зорепадом

Персеїди – один з найяскравіших метеорних потоків, або, як частіше кажуть – метеорних дощів, який щороку прикрашає зоряне небо у серпні.

Метеорний дощ Персеїд відбувається, коли Земля проходить через орбіту комети Свіфта-Туттля.

Наближаючись до Сонця, комета нагрівається, розсіюючи за собою уламки льоду, породи та пилу, які здуваються сонячним вітром і утворюють "хвіст" комети.

Уламки породи з ядра комети, потрапляючи до атмосфери Землі, згорають, спалахуючи наче зірки. Навіть крихітна частинка хвоста комети розміром з піщинку може спричинити яскравий спалах на зоряному небі.

Середня швидкість Персеїд при потраплянні у атмосферу Землі – 210 тисяч км/год. Зазвичай можна побачити більше сотні метеорів на годину.

Сама комета наближається до Землі лише один раз на 133 роки (наступного разу комета проходитиме крізь центр Сонячної системи аж 2126 року), але через її хвіст Земля проходить щороку.

Метеорний потік можна спостерігати влітку, приблизно з 23 липня до 22 серпня. Пік припадає на 12-13 серпня.

Також, взимку в Україні можна спостерігати ще один метеорний потік – Гемініди, які цього року відвідають земну атмосферу 13-15 грудня.

Швидкість цих метеорів нижче середньостатистичної для метеоритного дощу, а це означає, що вони будуть виднітися в небі набагато довше.

Шукати Гемініди на небосхилі слід неподалік сузір'я Близнюків. У цей час воно розташоване на заході, трохи вище сузір'я Оріона.

Метеорний потік Персеїди можна спостерігати влітку, приблизно з 23 липня до 22 серпня. Пік припадає на 12-13 серпня. Фото Kim Myoung Sung

ЧОМУ ТРЕБА ШУКАТИ ВДАЛЕ МІСЦЕ?

Обидва метеорні дощі досить яскраві, їх можна спостерігати навіть у великих містах. Проте, у місті краса зоряного неба суттєво погіршена світлом культурного походження.

Ілюмінація житлових і промислових районів створює ефект так званої полюції (від англійського слова pollution – забруднення, – ред.) – відбиття світла з землі приземними шарами повітря.

Чим більш забруднене повітря і чим більша його вологість – тим сильніше відбиття. А чим сильніша полюція – тим гірше видно зоряне небо.

Тому щоб насолодитись метеорним дощем, а тим більше, зробити гарні фото падаючих зірок, – треба шукати місця, не засліплені освітленням населених пунктів.

В Україні таких місць, на жаль, не так багато.

Взимку в Україні можна спостерігати ще один метеорний потік – Гемініди, які цього року відвідають земну атмосферу 13-15 грудня. Фото Павла Мокрицького

"ЗАПОВІДНИКИ" ТЕМНОГО НЕБА

Найвідповідальніше на планеті до темного неба ставляться у Тибеті.

Цього року понад 2,5 тисячі квадратних кілометрів тибетських земель отримали статус зони темного неба під особливою охороною.

Такий статус території запровадили, щоб астрономи і туристи могли безперешкодно дивитися на зірки, не побоюючись так званого світлового забруднення.

Тибет вважається одним з кращих місць для спостереження за зірками на планеті. Інші, найбільш вдалі місця спостереження зоряного неба також розміщені у віддалених важкодоступних місцях у гірських місцевостях.

У світі існує ще вісім резерватів темного неба в семи країнах. Переважно такі місцевості розміщені на території національних парків.

В Україні поки не створено жодного "заповідника темного неба". Проте є місця, які могли б отримати такий статус.

Понад 2,5 тисячі квадратних кілометрів земель Тибету отримали статус зони темного неба під особливою охороною. Фото talks.su

КУДИ ПОЇХАТИ ДИВИТИСЯ ЗОРЕПАД?

Для тих, хто бажає спробувати себе у спогляданні або фотографуванні космічних об'єктів і явищ, стане в пригоді онлайн-карта засміченості неба.

В Україні найкращими місцями для спостереження зоряного неба є найвіддаленіші частини Карпатських гір, розміщені поряд з румунським кордоном – Мармароський, Гринявський та Чивчинський масиви.

Населені пункти знаходяться далеко від цих місць.

Тут розміщені кілька великих природно-заповідних територій, які охоплюють "темні частини" карпатського неба. Це національні природні парки "Верховинський" (Чивчинські гори, Івано-Франківська область) та "Черемоський" (Гринявські гори, Чернівецька область), а також Карпатський біосферний заповідник (Мармарський заповідний масив, Закарпатська область).

Саме тут знаходяться найбільш сприятливі місця для фотографування небесних об'єктів на довгій витримці в Україні.

В Україні найкращими місцями для спостереження зоряного неба є найвіддаленіші частини Карпатських гір. Фото Павла Мокрицького

"Безумовно, тільки в горах можна отримати "найвідірваніші" від буденної дійсності фотографії зорепадів, зроблені на довгих витримках. Вічні гори і миттєві зорепади", – захоплено розповідає знавець небесного склепіння Павло Мокрицький, який вже п'ятий рік поспіль організовує в Україні астротури з телескопами.

Водночас, Павло уточнює, що погода в горах рідко буває спокійною. Тож треба "ловити вікна", тобто моніторити прихід антициклону.

[L]"Для умов середньогір'я швидкість вітру почасти важливіша за процент хмарності неба, бо швидкість вітру саме на хребті подається для Карпат тільки двома високогірними лавинними метеостанціями. І в той час, як у селі попід хребтом штиль – на горі може розігратися справжня вистава Свиборга", – уточнює Мокрицький.

Не тільки погода може завадити спостереженню за зорями в горах – банально не всі можуть собі дозволити дістатись гірських хребтів з телескопом.

Менш яскраво, але теж гарно метеоритні дощі можна дивитися на території приморських національних парків: "Білобережжя Святослава" (Кінбурнська коса, Миколаївська область), "Джарилгацький" (острів Джарилгач, Херсонська область), "Приазовський" (азовські коси Запорізької області) та "Меотида" (азовські коси Донецької області). Тут небо лишається не засліпленим наполовину – з боку моря.

На території приморських національних парків небо лишається не засліпленим наполовину – з боку моря можна спостерігати зорепад. Фото furzyk73/Depositphotos

Втім, ми говоримо про зорепади – найбільш виразне явище темного неба.

Щоби насолодитись, наприклад, потоком Персеїд, треба лише туристичний каремат і готовність мінімум півгодини споглядати нічне небо. Також бажано щоби в цю пору не було Місяця.

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ АСТРОЛЮБИТЕЛЮ-ПОЧАТКІВЦЮ?

"Перш ніж планувати свій власний астротур, в першу чергу треба вивчити астрокалендар, мати його при собі в електронному вигляді, а також набір найнеобхідніших програм для пошуку об'єктів на небі", – зазначає Павло Мокрицький.

Такі програми нині зручно встановлювати на смартфон. Це дозволить усвідомлено шукати об'єкти космосу на небі.

Якщо ви вже дістались до гір або морського узбережжя, то вигідно спостерігати планети та деякі найвиразніші об'єкти глибокого космосу в спеціальну техніку.

В умовах дикої природи Павло радить початківцю-астролюбителю мати необхідний мінімум, який він зможе і захоче з собою нести без ризику пошкодити оптику.

В умовах дикої природи Павло Мокрицький радить початківцю-астролюбителю мати необхідний мінімум, який він зможе і захоче з собою нести без ризику пошкодити оптику. Фото Павла Мокрицького

"Оптимальним буде спеціалізований астробінокль з підвищеною світлосилою (бажано вологозахищений) та штатив.

До штатива – підвищені вимоги на стійкість, жорсткість та поглинання вібрацій. Тому він однозначно має бути карбоновим і важким. Від пластмасового штатива ні в спостереженнях, ні тим більш в астрофото (з витримками до 1 і більше годин) ви не отримаєте результату.

Для фотоапарата стають актуальними запасні акумулятори, а зимою – дротовий радіопульт дистанційного керування.

Ну й, звісно – перехідник, що дозволить підключити фотоапарат до телескопу або астробінокля", – радить Павло.

Також важливою є проблема випадання роси після заходу сонця в умовах середньогір'я – у рівнинних умовах це змушує використовувати спеціальні технічні противоросники для біноклів та телескопів.

Якщо ви вже дістались до гір або морського узбережжя, то вигідно спостерігати зорепад у спеціальну техніку. Фото Павла Мокрицького

Мокрицький уточнює, що фотографування об'єктів нічного неба в похідних умовах Карпатами – досить складна річ, бо потребує стаціонарних умов, електрики для телескопів, але найбільше – багато годин чистого нічного неба і вітрозахищеності далекоглядних приборів.

"Таких умов у Карпатах, на жаль, ніде немає, на відміну від сусідньої Болгарії, де астролюбителі в рамках гірської обсерваторії можуть приїздити на власні астрофотосесії", – додає з сумом Павло.

Олексій Василюк, спеціально для УП.Життя