На Марсі знайшли лід, що може стати джерелом води для людей

— 12 січня 2018, 12:05

Група американських дослідників на чолі з астрогеологом Коліном Дундасом переконує, що відкриті нещодавно родовища льоду можуть стати джерелом води для людей, які у майбутньому захочуть вивчати природу Марса.

Фото nasa.gov

Результати свого дослідження науковці опублікували на порталі Science.

На певних територіях Марса є "водяний лід" просто під поверхнею планети, однак скільки його лишилося – дотепер невідомо.

Дундас із колегами використав дані 2 орбітальних космічних апаратів для вивчення 8 місць, де відбулася ерозія поверхні.

[L]Це дало змогу виявити скелясті утворення, які в основному складаються із льоду, який переходить із твердого стану в газоподібний, коли підпадає під вплив атмосфери.

ВІДЕО ДНЯ

Льодові утворення простягаються під поверхнею планети до глибини близько 100 метрів.

Науковці припускають, що вони можуть мати окремі шари, дослідження яких розповість про кліматичні умови в різні періоди існування Марса.

І навіть більше – вони можуть бути корисним джерелом води для майбутніх досліджень планети людьми.

"Ми дослідили 8 місць і виявили, що водяні поклади можуть розташовуватися 1-2 метри під поверхнею планети. Льодові утворення активно проступають через сублімацію льоду. Ми очікуємо, що вертикальна структура марсіанських льодових родовищ зможе зберегти дані про кліматичне минуле", – розповідають науковці.

Як відомо, засновник компанії SpaceX Ілон Маск збирається почати колонізацію Марса у 2022 році, а поки пропонує використовувати створену для польотів на "червону планету" ракету BFR як транспорт на Землі.

Також Маск ділився в Instagram відеосимуляціями польоту міжпланетного космічного корабля на Марс.

Реклама:

Головне сьогодні