Космос змінює ДНК. NASA порівняло здоров'я близнюків на орбіті та Землі

Астронавт Скотт Келлі провів 340 днів на Міжнародній космічній станції. Тривале його перебування у космосі дозволило дослідити, як за цей період змінювалося його здоров'я, повідомляють у NASA.

Фото: NASA

[L]Цікавим є той факт, що на Землі у Скотта залишився брат-близнюк Марк. Під час польоту Скотта на Міжнародну космічну станцію, дослідники збирали дані щодо його здоров'я та здоров'я його брата.

У ході експерименту "Дослідження близнюків" учені вивчили геноми братів та зібрали дані про їх фізичне та психологічне здоров'я.

Деякі зміни у організмі Скотта зникли вже через кілька годин або днів після посадки, а деякі – залишились після шести місяців.

Ось деякі з основних нових знахідок:

Теломери Скотта – кінці хромосом, які скорочуються, коли люди стають дорослішими – стали набагато довшими у космосі.

Про це раніше йшлося у попередніх результатах дослідження, які NASA опублікувало ще у 2017 році. Тепер агентство уряду США підтвердило цей факт та з'ясувало, що протягом двох днів після посадки астронавта на Землю теломери знову стали коротшими.

Після приземлення Скотт мав дефіцит кисню у тканинах, надмірну кількость вуглекислого газу у крові. Відбулися також зміни у його імунній системі. Близько 7% генів Скотта мали довгострокові зміни, інші 93% швидко повернулися до норми.

У Скотта значно не знижувались когнітивні здібності під час перебування в космосі, проте дослідники побачили їх зменшення після того, як він приземлився. У офісі NASA припускають, що це могло статися через адаптацію до гравітації Землі та напружений графік, в якому працював Скотт після закінчення місії.

У організмі астронавта виявили зміну рівня запасу поживних речовин в організмі, ознаки кисневого голодування і велику кількість різних запалень.

У організмі астронавта виявили зміну рівня запасу поживних речовин в організмі, ознаки кисневого голодування і велику кількість різних запалень.

Після приземлення Скотт мав дефіцит кисню у тканинах і надмірну кількість вуглекислого газу у крові. Відбулися також зміни у його імунній системі.

Близько 7% генів Скотта мали довгострокові зміни, інші 93% швидко повернулися до норми.

Теломери Скотта – кінці хромосом, які скорочуються, коли люди стають дорослішими – стали набагато довшими у космосі.

Про це йшлося у попередніх результатах дослідження, які NASA опублікувало ще у 2017 році. Тепер агентство уряду США підтвердило цей факт та з'ясувало, що протягом двох днів після посадки астронавта на Землю теломери знову стали коротшими.

"Всі ці висновки інтегруються й узагальнюються дослідницькими групами, а вчені також оцінюють можливий вплив цих результатів на майбутні космічні поїздки за межі навколоземної орбіти", – зазначають у NASA.

Реклама:

Головне сьогодні