Чому Меркурій вивчать аж у 2026 році, якщо туди можна долетіти за місяці? Стартувала нова місія

— 22 жовтня 2018, 13:07

Планета Меркурій може запропонувати нове розуміння того, як формується Сонячна система.

Саме за цим до неї вилетів космічний корабель BepiColombo, який оснащений "імпульсними двигунами", пише The Guardian.

До Меркурію вилетів космічний корабель BepiColombo

Його запустили в космос за допомогою ракети "Аріан-5" Європейського космічного агентства із європейського космічного порту в Куроу, Французька Гвіана ранком в суботу.

Експерти очікують, що BepiColombo розкриє таємниці найменшої планети нашої системи та дослідить планети, що знайдені на орбіті інших зірок. Це так звані екзопланети, і вчені сподіваютьcя, що вони можуть бути вони доступними для життя.

"Якщо ми хочемо зрозуміти нашу Землю, як на ній виникло життя, й чи може воно існувати і на інших планетах, ми повинні розуміти нашу Сонячну систему", – пояснює Джо Зендер, заступник наукового проекту BepiColombo.

Одна з найбільших загадок Меркурія – напрочуд висока щільність планети. При цьому, як вважають, вона має частково розплавлене ядро.

Вартуватиме місія BepiColombo 1,6 млрд євро. Це спільний проект Європейського космічного агентства та японського космічного агентства Jaxa. Корабель навіть складається з двох окремих модулів, які проектували нарізно ці установи.

Європейський та японський модулі розділяться та розпочнуть свої операції на початку 2026 року

Меркурій знаходиться лише на відстані 58 км від сонця, але він рідко знаходився в центрі уваги.

Попередні місії, які вивчали властивості планети, – зонд NASA Mariner 10, запущений в 1973 році, та місія Messenger, яка розпочалась у 2004 році.

BepiColombo названий на честь покійного Джузеппе "Bepi" Коломбо. Він був професором Падуського університету та ключовим розробником Mariner 10.

Обидві попередні місії повернулися із інтригуючими результами.

[L]Зокрема, вони виявили, що Меркурій має магнітне поле. Це було сюрпризом, адже раніше вважали, що планета надто швидко обертається (повний оберт за 59 земних днів), щоб мати магнітне поле.

Виявлено було також, що магнітне поле Меркурія компенсується 20%-вим радіусом планети, тобто певні особливості на південному полюсі відрізняються від тих, що знаходяться на півночі.

Меркурій також має екзосферу, дуже тонкий шар над поверхнею, що складається з атомів і молекул, що надходять з кори та сонячного вітру.

Однак, перш ніж BepiColombo зможе детальніше вивчити ці явища, він має подолати дві основні перешкоди.

З боку Сонця Меркурій має температуру 450°C, в той час як на іншій стороні – 180°C.

Доктор Сюзанна Імбер з університету Лестер пояснює, що "космічний корабель йде від однієї до іншої сторони лише протягом декількох десятків хвилин, при цьому його прилади повинні працювати при кімнатній температурі".

Японський модуль, щоб не підсмажуватись, як шашлик на барбекю, має обертатися 15 разів на хвилину, тоді як європейський модуль загорнули у спеціальну багатошарову ковдру та встановили на ньому радіатор для захисту.

Ще одна головоломка – потрапити на планету.

"Меркурій – це маленьке тіло, близьке до Сонця, – пояснює Імбер. – Ви можете летіти прямо до Меркурія та дістатися до нього через кілька місяців, але ви не зможете зупинитися, тому що гравітація Сонця вас засмоктує".

Щоб BepiColombo таки втрапив, куди треба, він буде "робити кроки", – розгойдуватися між Землею, Венерою та Меркурієм, – перш ніж потрапити на орбіту останнього наприкінці 2025 року.

Тільки після цього європейський та японський модулі розділяться та розпочнуть свої операції на початку 2026 року. Саме після цього рентгенівський телескоп MIXS допоможе пролити світло на склад Меркурію.

Цікаво, що дорогою команда також планує вивчити особливості Венери, включаючи її внутрішню структуру, хімічний склад і взаємодію із сонячною радіацією.

Очікується, що місія BepiColombo триватиме два роки після того, як корабель потрапить на орбіту Меркурію, але команда стверджує, що це може тривати й довше.

Реклама:

Головне сьогодні