Подивіться на Литву поза екраном. Чому треба побачити країну по-справжньому

Наскільки б гарна картинка не була на вашому FullHD екрані з 4К зйомкою прийшов час вийти за її межі і побачити світ вживу. Очі - от найкраща камера.

За підтримки ЄС ми відкриваємо для вас незвичні туристичні стежки Литви. Сьогодні ми розкажемо чому треба побачити країну своїми очима, а не через екран.

Автор Andrius Aleksandravičius

Хочете подолати свій страх висоти? Відчуйте красу на 360°. Немає кращої терапії від акрофобії, ніж стояти на 180-метровій відкритій платформі на знаменитій Вільнюській телевежі - одній з найбільших у Європі. І як тільки ви подолаєте приплив адреналіну, вже не зможете відірватися від краєвидів міста.

Коли ви переборете самого себе, спускайтесь, у місті ще багато пам’яток, на які варто подивитися. У Вільнюсі існують не просто парки, у них є цілі ліси!

А щоб оцінити масштаб озеленення міста, треба відправитися у одне з багатьох вражаючих місць. Але ця пригода для справжніх авантюристів.

Якщо ви себе таким відчуваєте, натягніть туристичні черевики та пройдіться 100-кілометровою стежкою по місту. Цей маршрут повністю оминає Вільнюс.

М'яка земля набагато комфортніше для бігу, ніж асфальт, тому рекомендуємо на ній також зайнятися кардіо. Будівництво траси було натхненне Спільнотою литовських бігунів. Офіційним початком маршруту є пагорб під назвою Stalo kalnas у центрі Вільнюса, але ви можете розпочати із будь-якої точки або пройти його окремими ділянками.

Якщо ви оббіжете всю стежку і вам буде мало, можете також здійснити марш до Варнікайського лісу, що знаходиться в історичній столиці Литви - Тракай.

Цей краєвид буде більш дикий, ніж міський. Ви втечете на природу, в яку справді можете занурити свої почуття та тіло.

Під час заворожуючої прогулянки по звивистій стежці довжиною 3,5 км ви побачите туманне болото Ільґеліс, крихітні озера та мальовничий ліс.

Зберіть чорницю, брусницю, суницю або журавлиною та насолодіться ароматами лісу!

 Автор Janis Žekanis

Перемістившись на литовського узбережжя та піднявшись на дюну Парнідіс на південній стороні поселення Ніда, ви відвідаєте місце проживання великих пісків.

Це єдине місце в Національному парку Куршська коса, де ланцюг плавучих дюн зберігся до наших днів. Тут мешкають піщані дюни, соснові ліси і навіть популяція бродячих лосів.

Опинившись там, не пропустіть чарівну перспективу, яка відкривається з вершини Парнідіс. На південь від неї відкривається вид на плавучі дюни в заповіднику Гробштас.

Вчені підрахували, що через пануючі західні вітри ці мандрівні дюни рухаються від 0,5 до 10 м на рік.

 Автор Janis Žekanis

Після натуралістичних пейзажів слід все таки вибратися в друге за величиною місто Литви. Стріт Арт стає все більш популярним видом мистецтва.

Мурали, фрески та графіті розповідають історію, служать оригінальною оправою і мають тривалу цінність.

Якщо ви використовували свій телефон здебільшого для селфі минулого року, прийшов час згадати, що в ньому існує панорамна функція.

Вона вам точно знадобиться в Каунасі, де масивні фрески просто чекають, поки хтось зробить їх відомими в інстаграмі.

По всьому Каунасу з’являються великомасштабні фрески, написані професійними художниками, та стіни, присвячені вільному та законному самовираженню.

Одним з найвідоміших настінних розписів є Майстер (Мудрий старий), який займає площу 440 квадратних метрів. Це, мабуть, перший масштабний твір вуличного мистецтва в Литві.

 Автор Andrius Aleksandravičius

А якщо захочете в Каунасі уникнути шуму повсякденного життя в оточенні чистого споглядання та спокою, вам треба їхати в Монастир Пажайсліс.

Абатство розташоване на околиці Каунаса і випромінює відчуття умиротворення та краси. Це один з найкрасивіших ансамблів стилю бароко в Литві.

У XVII столітті канцлер Великого князівства Литовського Кріступас Жигімантас Пакас побудував святиню для монахів-камадолів на краю Каунасу, на той час у глухому лісі.

Його особливість - унікальне архітектурне рішення завдяки строгій осьовій композиції. У будівлях монастирського ансамблю збереглося близько 140 фресок різного розміру.

А наостанок полічи зірки. У Литві існує багато оглядових майданчиків, побудованих в одних з найкрасивіших місць країни.

Але незабутні враження вас чекають саме в Молетанському музеї етнокосмології. В нього є дікілька фішок. По-перше, він побудований у формі НЛО.

А також він не просто розказує про космос, а поєднує візуальні, емоційні, етнічні, духовні, когнітивні, прагматичні, прогностичні та онтологічні відносини із Космічним Світом.

Суть музею - стосунки людини і суспільства з Космічним світом.

Литва багатогранна та незвична. В ній поєднується затишок європейського міста та неперевершеність прибалтійської природи, що так бережно зберігає країна в незайманому стані. Це все і є справжня Литва.

Якщо вам набридло дивитися на життя через екран телефону, побачте світ на власні очі. Вийдіть за межі екрану у Литві.


За підтримки ЄС.
Програма інвестиційних заходів фондів Європейського Союзу на 2014-2020 роки

Головне сьогодні