Тест

Кінопрем’єри тижня: "Мільйонер з трущоб", "Монстри проти Чужих"...

онстри проти Чужих"

Жанр: анімаційний фантастичний пародійний бойовик

Рік випуску: 2009

Країна-виробник: США

Режисери: Роб Леттерман, Конрад Вернон

Автори сценарію: Майа Форбс, Воллес Володарскі

Про що фільм: На супер-секретній військовій базі у США, армійське керівництво переховує кількох монстрів. Вони приречені довіку скніти у своїх камерах, але раптовий напад іншопланетян на Землю, докорінно змінює ситуацію. Монстри єдині, хто у змозі подолаті чужопланетного робота.

Команда суперпотвор складається із Кількаметрової Блондинки, людино-таргана, велетенського желе на ім'я Б.О.Б, людино-мавпо-риби та японського Комахозавра.

"Монстри проти Чужих" - нова анімаційна комедія від студії "Дрімворкс". Своїм теперішнім розквітом комп'ютерна анімація багато в чому завдячує тріумфальній появі "Шрека" у 2001 році. Успіхові "Шрека" посприяла його пародійність, цитування популярних текстів масової культури, а також неабияка ексцентричність персонажів.

Кіноіндустрія швидко засвоїла цей "джентельменський набір", який тепер присутній практично у кожній анімаційній стрічці. Такі мегахіти як "Суперсімейка", "Мадагаскар", "Кун-фу Панда" та "Воллі", цілком побудовані на цитатах та пародії.

Фільм "Монстри проти Чужих" - це також пародія. Об'єктом жартів у картині стали класичні американські та японські горори 50-х, де фігурували гіганські та злобливі мутанти, що нищили цілі міста, та наганяли жаху на їх жителів. Та цього разу монстри постають не руйнівниками, а захисниками людства від інопланетного вторгнення.

Велетенська Білявка потрапила у фільм прямісінько із старезних горорів категорії Б, як і Доктор Тарган, що повторив долю вченого зі стрічки "Муха" (1958).

Комахозавр - очевидно є екранним "родичем" іншої потвори, породженої радіацією - Годзили, а "відсутня ланка еволюції" - привіт знаменитій "фіджійській русалці" Барнума.

На додачу, автори "Монстрів проти Чужих" познущалися над "Планетою мавп" (косміт-завойовник виглядає як щось середнє між мавпою та восьминогом), "Війною світів", "Днем незалежності" та навіть "Іншопланетянином". Дісталося також таким соціальним явищам, як жіноча емансипація та розумова загальмованість деяких американських президентів.

Втім, стрічка Латтермана та Вернона явно не дотягує до картин таких оскароносних піксарівських режисерів як Ендрю Стентон та Бред Бьорд.

"Піксарівці", які часто вдаються до стилізацій, завжди дуже уважно підходять до деталей матеріальної культури, і прагнуть досягти максимальної реалістичності зображення. Так само прискіпливо режисери студії "Піксар" розробляють особистості та характери своїх персонажів, намагаються зробити їх живими та повнокровними.

Роб Леттерман та Конрад Вернон пішли іншим шляхом - Гігантика та її друзі-монстри виглядають скоріше дитячими іграшками, аніж повноцінними персонажами. Якщо герої фільмів студії "Піксар" стакаються із загрозами, що перетворюють їхнє життя на справжнісіньку драму, то сенс "Монстрів проти Чужих" банальний, мов у радянських мультиках - "найголовніше - дружба". За цих умов вишукана "пародійність" та "цитатність" фільму виглядає відірваною від свого убогого змісту.

Як завжди, озвучвали мультиплікаційних героїв голлівудські кінозірки. Різ Візерспун зіграла Велетенську Білявку, Сет Роджен залишився у своєму амплуа тюхтія і втілив Б.О.Ба, а Г'ю Лорі, звичайно ж, дісталася роль Доктора Таргана.

Втім, українським глядачам не варто засмучуватись через те, що "Монстри проти Чужих" пройдуть у нашому прокаті без голосу Доктора Хауза - український дубляж зрблений майстерно, а "рідні" мовні звороти, адаптовані до закордонного гумору, приносять у фільм додатковий шарм.

Оцінка фільму 3,5 з 5

"Мільйонер з трущоб"

Жанр: драма з життя жебраків у Індії

Рік випуску: 2008

Країна-виробник: Великобританія

Режисер: Денні Бойл, Лавлін Тандан (Індія)

Автори сценарію: Саймон Б'юфой, Вікас Сваруп (роман)

Акторський склад: Дев Патель, Фріда Пінто, Аніл Капур

Про що фільм: "Мільйонер з трущоб" - екранізація відомого роману Вікаса Сварупа "Q & A". Вісімнадцятирічний працівник телефонної компанії Джамал стає переможцем у програмі "Хто хоче стати мільйонером". Поліція підозрює юнака у шахрайстві, адже хлопець з нетрів не може знати відповіді на складні запитання. Під час допиту у відділку, Джамал розповідає історію свого життя, і пояснює, як він взнав правильні відповіді.

Вісім "Оскарів", які зібрав "Мільйонер з трущоб" цьогоріч, підтверджують давно помічену закономірність: золоту статуетку найчастіше отримують стрічки про пригоди різноманітних маргіналів, що розгортаються на фоні якихось суспілних негараздів.

"Мільйонер з трущоб" розповідає про індійця-мусульманина, сироту та колишнього жебрака, який за своє коротке життя став свідком убивства власної матері, побував у рабстві, проїхав на потязі через Індію, а також не переставав шукати дівчину своєї мрії - красуню Латіку.

[L]Втім, "Мільйонер з трущоб" - це далеко не преший британський фільм на "східну тематику", що отримав "Оскар" у номінації "Найкращий фільм року".

Скажімо, у 1962 році перемогу здобув фільм Девіда Лінна "Лоуренс Аравійський", у 1982 році тріумфував фільм "Ґанді" Річарда Атенборо, а 1987 року переміг "Останній імператор", знятий італійцем Бернардо Бертолуччі.

Великий злам у сприйнятті Сходу відбувся наприкінці 70-х, коли була опублікована робота Едварда Саїда "Орієнталізм", що засуджувала панівний погляд на жителя Сходу як на неосвіченого, примітивного та недорозвиненого варвара, над яким можна і треба владарювати. З того часу слово "орієнталізм" стало лайливим, а "орієнталісти", такі як Лоуренс Аравійський надовго втратили свій героїчний ореол.

У 70-ті та 80-ті розквітли різноманітні міждисциплінарні студії, що прагнули зламати пануючий дискурс та однобічний погляд на світ, і дати можливість висловитися до того мовчазним меншинам: жінкам, чорним, гомосексуалам, жителям Сходу. Ця позиція преретворилася на домінуючу західну ідеологію. І "Мільйонер з трущоб" - це черговий фільм із позначкою "East friendly".

Не дивно, що фільм про Індію, знятий режисером із її колишньої метрополії Великобританії. Та навіть після занепаду колоніалізму, Індія представляється своєрідною провінцією Заходу, контроль якої здійснюється через телебачення.

Для Джамала Маліка доларові банкноти така ж буденність, як і стародавні індійські пісні, Тадж-Махал заповнений американськими туристами, а гра "Хто хоче стати мільйонером" популярна серед індійців не менш, аніж боллівудські фільми. Більше того, структура відомої британської телевікторини стає формою самого "Мільйонера з трущоб".

Після кожного запитання, Денні Бойл впроваджує довгий ланцюг флешбеків, які пояснюють, звідки Джамал дізнався відповідь. Ця жорстка структура, з іншого боку, слугує опертям для традиційної боллівудської історії про бідняка, який стає багачем та знаходить втрачену багато років назад кохану.

Цей бойлівський формалізм, що поєднує у собі здобутки кінематографу Заходу та Сходу, уримує фільм від перетворення на як банальну мелодраму, так і на суху документальну картину про життя нетрів.

Оцінка фільму 5 з 5

"Перше кохання"

Жанр: підліткова мелодрама

Рік випуску: 2009

Країна-виробник: Росія

Режисер: Єгор Дружинін

Автор сценарію: Олексій Кортнєв

Акторський склад: Юлія Савічева, Дмитро Бурукін, Ільзе Лієпа

Про що фільм: Дівчина Таня обожнює танцювати, але будинок культури, куди вона приходить на репетиції, незабаром перетворять на нічний клуб. ВипадковоТаня знайомиться із Сашею - сином жадібного власника будинку культури.

І хоча спочатку молоді люди мають абсолютно різні вподобання, кохання до Тані перетворє Сашу на справжнього фаната танців. Звичайно, що битва за будинок культури супроводжується боротьбою за кохання - батьки Тані і Саші не лише мають протилежні погляди на життя, але й давно ворогують між собою...

На що сподіватися: "Перше кохання" - це чергова історія Ромео та Джульєтти, що була знята на останній хвилі популярності всіляких танців та катань на льоду із зірками. Позаяк автори стрічки стверджують, що фільм розраховано на дитячу та підліткову авдиторію, і наповнено страшенно повчальним змістом, можна впевнено сказати - слави "Брудних танців" творіння Єгора Дружиніна не досягне.

Втім, режисер картини також є відомим хореографом, тому цілком можливо, що танцювальні номери порадують око глядача. Загалом, "Перше кохання" варто переглянути хоча б для того, аби дізнатися, що ж там вийшло у Єгора Дружиніна - колишнього юного дарування, знаменитого завдяки ролі Петі із дилогії про Петрова та Васєчкіна.

"Лотта з містечка винахідників"

Жанр: добрий дитячий мультик

Рік випуску: 2006

Країна-виробник: Латвія-Естонія

Режисери та автори сценарію: Янно Польдма, Гейкі Енрітс

Ролі озвучували: Катя Чіллі, Ані Лорак, Гарік Сукачов

Про що фільм: У маленькому містечку на березі моря живуть звірятка, які полюбляють винаходити різні прилади. Поки що звання найкращого винахідника належить Оскару - батькові веселої та кмітливої собачки Лотти. Ще у містечку мешкають заєць Степан із дружиною та сином Павликом, а також котик Бруно із мамою.

Степан марнує час на невдалі спроби захопити оскарові лаври, а Бруно мріє про повернення додому свого тата-штовхача ядра (він одного разу так сильно кинув свій снаряд, що полетів за горизонт разом із ним). Якось Лотта із друзями знаходить японську бджолу Сусумо, яка починає вчити звірят прийомам дзюдо.

Нездорове захоплення чужоземним бойовим мистецтвом призводить до несподіваних ускладнень і порушує спокій Містечка Винахідників.

На що сподіватися: на мультик для дітей до 10 років, із кумедними звірятками, веселими пригодамия, піснями, та позитивними емоціями.

Автор - Анна Купінська