Воїни світла. Незручні донецькі волонтери

Донецькі волонтери постійно створюють масу неприємностей. Президент каже — от коридор, через який цивільним можна безпечно виїхати із зони бойових дій. Волонтери з групи "Відповідальні громадяни" перевіряють на собі і констатують: це неправда.

Екс-губернатор Донеччини Сергій Тарута запевняє міжнародні гуманітарні місії в тому, що по ту сторону фронту працювати неможливо. А волонтери переконують їх їхати. І місії успішно працюють в Донецьку та в області.

Група "Відповідальних громадян" великою мірою органічно вплітається у всеукраїнський контекст. Вони, як й інші волонтерські рухи, перебрали на себе функції держави. Їх ніша стосується соціального захисту українських громадян на окупованих територіях Донецької області.

На рахунку цих волонтерів уже є евакуація людей з місць бойових дій з подальшим їх облаштуванням; допомога випадково пораненим — таких предостатньо в лікарнях Донецька з-поміж звичайних мешканців; доставка медикаментів, гігієнічних наборів і харчів у бомбосховища, а також — допомога найменш захищеним соціальним категоріям: самотнім мамам, пенсіонерам, людям з особливими потребами.

На подвір'я приватного будинку Олексія Рябіна влучив снаряд. Постраждала ціла сім'я — батьку відірвало ногу, мама і троє дітей отримали легші поранення. Волонтер Євген Шибалов бере у потерпілого список потрібних медикаментів. Тут і далі - усі фото автора

Водночас, група "Відповідальних громадян" так само сильно дисонує з всеукраїнським контекстом, оскільки у цьому середовищі основний поділ іде не за принципом своїх і чужих, але по лінії "мир-війна".

У їх щоденному лексиконі звичними стали терміни "партія війни" і "партія миру", що ними волонтери означують різні групи впливу, з якими їм доводиться стикатись. І "партію війни" волонтери сприймають напружено.

Графіті на стіні одного з будинків житлового масиву "Октябрський" у Донецьку.

Надають гуманітарну допомогу "Відповідальні громадяни" принципово і виключно мирним мешканцям. Але не питають у своїх підопічних, чи ходили ті на референдум і кого підтримують. Аргумент "так їм і треба, самі накликали на себе війну" на "Відповідальних громадян" не діє.

- В поселке под Торезом от голода умерла бабушка. Она незадолго до смерти звонила нам. А мы не успели, - розповідає активіст руху Євген Шибалов.

- Ви вже туди їздили?

- Нет.

- А плануєте?

- Да. Теперь точно — да.

Торез-Шахтарськ-Харцизьк-Зугрес — це населені пункти, які фактично утворюють єдину агломерацію. Це і до війни була депресивна територія. Зараз, судячи зі свідчень волонтерів, тут просто пекло. Після зазначеного випадку "Відповідальні громадяни" взяли під опіку сиротинець у Шахтарську, бо в Торез ввійшла інша гуманітарна місія.

Сиротинець-привид у Шахтарську. Як розповіли "Відповідальні громадяни", де-юре його не існує — евакуювали ще в липні. Але справа в тому, що з того часу з'явилися нові діти. Зараз у притулку 15 вихованців. "Поэтому официально приюта нет, он вывезен. А фактически — есть", - пояснюють волонтери.

У групі "Відповідальні громадяни" зараз до двадцяти волонтерів. Усі живуть в Донецьку. Кістяк — четвірка перщопрохідців: Марина Черенкова, Дмитро і Євген Шибалови, Енріке Менендес.

Точніше, їх навіть п'ятеро — є ще Лариса Івашечкіна. Коли попередні перелічені працюють більше в полі, то Лариса взяла на себе роботу з бухгалтерією (група працює з благодійним фондом "Сопричастность") і оформляє документи при отриманні допомоги від міжнародних гуманітарних організацій.

Марина відповідальна за міжнародну співпрацю (гуманітарні місії "Лікарі без кордонів, "Люди в біді", "Червоний хрест"), Діма — за логістику (доставка, збір, збереження, сортування речей, що потім розподіляються серед мирного населення). Енріке курує інформаційне висвітлення діяльності групи і ситуації в регіоні у медіях.

Женя допомагає Марині з "міжнародкою", а також їздить у найбільш небезпечні райони і розвідує невідомі бомбосховища.

Енріке і Діма після одного з волонтерських буднів. До слова, офис знаходиться в готелі "Рамада". Тут зупиняються журналісти з усього світу (ті, які відважуються приїхати в Донецьк). Готель дав "Відповідальним громадянам" одну з кімнат для переговорів

Щодо розвідувальних експедицій, то, попри заяви деенерівців, що всі бомбосховища пораховані і оснащені, ніхто до кінця не знає, скільки їх є насправді і де вони знаходяться. Тому Женя Шибалов сідає зранку за кермо і рушає в невідоме на пошуки підземель із людьми.

Про нові і нові бомбосховища "Відповідальним громадянам" розповідають мешканці вже виявлених. Зазвичай відшуковувати бомбосховища доводиться, лавіруючи під обстрілами — в найближчих до лінії фронту районах чи населених пунктах.

Коли чутки про залюднене підземелля підтверджуються, волонтери беруть їх під опіку і вже возять їм допомогу постійно. Станом на зараз вони доставляють їжу та гігієнічні пакети у 17 таких точок.

Зазвичай "бомбосховища" — це смердючі і холодні підвали, не пристосовані до життя.

У них живуть діти, дорослі і тварини. Їдять і сплять разом. Разом хворіють.

Женя Шибалов про собаку: ""Как звать - хз, она не представилась. Живет на Жилплощадке (Петровский район, на границе Донецка и Марьинки). Кошки, собаки есть везде. Люди их подкармливают, потому что перед обстрелом первыми вниз бегут животные. Живая сигнализация. В основном прибиваются бродячие. Домашних с собой почти никто не берет".

З останнього такого бомбосховища на шахті Челюскінців один з волонтерів вернувся з грипом, інший — з інфекцією ока. Саме в цьому сховищі мешкає дуже багато дітей.

Це Артемчик. Йому два роки. Він живе разом з мамою Машею, сестричкою і двома братиками в бомбосховищі на шахті Челюскінців. Там останнім часом всі хворіють: то грипом, то ще якою заразою.

Окрім місць компактного виживання, "Відповідальні громадяни" також займаються пенсіонерами.

"В этот день мы знали, по какому поводу едем, но не придавали особого значения. Сколько уже видели голодных, больных, беспомощных людей. Купили лекарства и продукты…

Лидия Онуфриевна встретила нас слезами. Из-за сахарного диабета у нее началась гангрена на обеих ногах. Из-за военных действий не удалось оказать помощь своевременно. Да еще и у сына случился инсульт. Денег на медикаменты и продукты естественно нет.

Женщина кричит от боли физической, плачет от боли душевной. На следующий день ей должны были делать ампутацию одной ноги. Лидия Онуфриевна сказала нам, что после операции уже не вернется.

Я не решаюсь звонить и узнавать, как всё прошло. Стыдно за собственную беспомощность перед ситуацией и обидно, что больше всего сейчас страдают самые безобидные и кроткие люди", - розповідає в однойменній фейсбук-групі ще одна волонтерка "Відповідальних громадян", Оля.

Серед калейдоскопу таких от випадків трапляються і кумедні історії. Як от з Енріке. В офіс до "Відповідальних громадян" (їм дали безкоштовно приміщення місцеві бізнесмени) подзвонила бабуся. Попросила про їжу. А також — аби привіз допомогу обов'язково Енріке Менендес.

Справа в тому, що Енріке показували по телевізору, бабусі він здався інтелігентним представником молоді. Відмовляти у задоволенні жінці поспілкуватись з Енріке, і собі — за цим поспостерігати, волонтери, звісно, не хотіли. Тому нав'ючили на нього пакети з допомогою і відправили до бабусі в гості.

Старенька поїла його чаєм, годувала варенням. Одяглася у нарядне плаття, навіть зачіску зробила. Розповідала про все своє життя і показувала фотографії в альбомі. Чотири години підряд! Наостанок подарувала медаль свого покійного чоловіка, яку він отримав за участь в громадянській війні в Іспанії у складі радянського експидеційного корпусу.

Зазначити, що Енріке був здивований — це як не сказати нічого. Менендес, до слова, українець іспанського походження — дідусь його з тих країв.

Частково чи повністю під опікою у "Відповідальних громадян" три інтернати і притулки (серед них геріатричний), 8 лікарень (у тому числі психіатричні).

До слова, психічних розладів все більше останнім часом. У Донецькому психоневрологічному диспансері №1 зараз 186 пацієнтів. Недавно приміщення постраждало від обстрілів. Але лікарня працює.

Найпоширеніший діагноз — розгубленість. "Є такий, виявляється," - здивовано розводить руками Женя Шибалов.

Пацієнти Донецького психоневрологічного диспансеру №1 гріються біля пічки і годинами дивляться у вікно.

- Розгубленість у психіатрії ( синоніми - афект здивування , афект розгубленості ) - психопатологічний розлад, що проявляється у формі болісного нерозуміння хворим свого стану і (або) навколишнього середовища. Супроводжується тугою, тривогою, страхом, - з сайту likar.info.

Ще люди з особливими потребами живуть у приватних помешканнях. З останньої мандрівки до таких підопічних Шибалову найбільше запам'ятався хлопчик Ілля з затримкою в розвитку — у нього синдром Штурге-Вебера.

Живе з мамою. Йому 11 років, але сприймає світ як дворічна дитина. Він навчився радісно вимовляти одну-єдину фразу: "Жизнь такая штука!..".

Ходив по квартирі за Шибаловим і постійно її повторював.

Після бомбосховищ і лікарень, після помешкань хворих дітей і пенсіонерів з гангренами і пролежнями, після виїздів в область, де люди вмирають з голоду, "Відповідальні громадяни" розбрідаються по своїх домівках. І вже там, на самоті, хтось бореться з поганими передчуттями, хтось займається спортом до півсмерті, хтось повільно занурюється у тягучу апатію. Аби завтра все почалося знову.

Як пояснив Женя, вони разом з друзями взялися за волонтерство не тому, що були певні у своїх силах, а тому, що просте спостерігання зводило з розуму. Це був якраз той випадок, коли жах від бездіяльності пересилює страх помилитися.

В Києві їх або прямо звинувачують, або підозрюють в колаборціонізмі. У Донецьку — в співпраці з українською стороною. Поки волонтерам вдавалося викручуватись. У столиці їх часто запитують про те, чому деенерівці дають групі працювати. По-перше, ініціатива потрібна у тому числі і терористам — інакше велика кількість людей були б просто приречені на смерть.

Так звана ДНР не здатна забезпечити соціальний захист мирним мешканцям. По-друге, "Відповідальні громадяни" неухильно дотримуються принципу допомоги виключно мирному населенню. По-третє, допомагає публічність — люди вже їх знають, добре про них відгукуються. Як наслідок, з групою доводиться рахуватися навіть сепаратистам. А "Відповідальні громадяни" продовжують робити своє.

Антон Синявський розміщує на складі подарунок від бізнесмена, який сам вже виїхав з Донецька. Це вантажівка дитячого харчування і памперсів. До слова, найкрупнішими пожертвами допомагають донеччани-переселенці. Також "Відповідальні громадяни" отримували посилки від волонтерів з Харкова, Одеси, Києва і Маріуполя. На карткові рахунки гроші переказують люди з усієї України, а ще — Європи і навіть Росії. Ну і самі місцеві жителі зносять в офіс до "Відповідальних..." одяг, іграшки і взуття.
Діма Шибалов несе гостинця у лікарню в Будьонівському районі Донецька. Тут глядять дітей, від яких після народження відмовилися батьки. У медичному закладі спочатку чомусь боялися просити про допомогу — по телефону казали, що їм нічого не треба і клали слухавку. Але волонтери навідалися туди безпосередньо. Виявилося — допомога критично необхідна. "Удушаем заботой. От нашей опеки еще никто не уходил", - сміються активісти.
Марина Черенкова знайшла у бомбосховищі 106-ї школи малу модницю (район Петрівка). Разом міряють обновки, які волонтери привезли з гуманітарною допомогою.
Енріке Менендес подобається дівачатам

Довідка

1) Для перевода по Украине для частных лиц:

Карта ПУМБа - 4283 3713 0032 4840, владелец Дмитрий Шибалов.

Реквизиты для зачисления средств в национальной валюте (грн) на карточный счет № 26256975914036.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Карта ПриватБанка - 5168 7423 4873 6798, владелец Евгений Шибалов

==========================================================

2) Для перечисления средств из-за рубежа (в т.ч. из России):

В Долларах США:

Account with Institution, BIC: BKTRUS33DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY AMERICASNEW YORK, USA

Beneficiary Bank, BIC: SABRUAUK ‘SBERBANK OF RUSSIA’ JSC Kyiv, Ukraine CORRESPONDENT ACCOUNT NUMBER: 04421742

Beneficiary: 26207000053594 SHYBALOV DMYTRO

----------------------------------------------------------------------------------------------

В Евро:

Account with Institution: DEUTDEFFDEUTSCHE BANK AG FRANKFURT/MAIN, GERMANY

Beneficiary Bank, BIC: SABRUAUK ‘SBERBANK OF RUSSIA’ JSC Kyiv, Ukraine CORRESPONDENT ACCOUNT NUMBER: 100947712600

Beneficiary : 26207000053594 SHYBALOV DMYTRO

----------------------------------------------------------------------------------------------

В Российских рублях:

Банк-Посредник: ОАО "Сбербанк России", Москва, РФ БИК 044525225, К/С 30101810400000000225 ИНН 7707083893СВИФТ: SABRRUMM

Банк Бенефициара: /30111810100000000540 АО "CБЕРБАНК РОССИИ" Киев, Украина

Бенефициар: 26207000053594 Шибалов Дмитрий Иванович

----------------------------------------------------------------------------------------------

Кроме того, Вы можете отправить средства через Western Union, Золотую Корону, Unistream, Money Gram. Получатель Настя Фурман

==========================================================

3) Безналичные переводы для организаций:

В гривне:

Реквизиты БФ "Сопричастность": код ЕГРПОУ № 26351323, р/с 26009008388601 в АТ"БАНК"ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ" м. Київ, МФО 300131. Назначение платежа: целевая благотворительная помощь пострадавшим в результате военных действий на востоке Украины

----------------------------------------------------------------------------------------------

В Евро:

The bank details of the ‘Prychetnist’ CF are: Enterprise Code (EGRPOU) No. 26351323, Account in EURO 26009008388601. BANK OF BENEFICIARY: JSC "BANK "FINANCE AND CREDIT" KIEV, UKRAINE

SWIFT://FBACUAUX. INTERMEDIARY BANK: DEUTSCHE BANK AG, FRANKFURT AM MAIN,DE GERMANY. ACCOUNT: /ACC. 100-9477696-00 SWIFT:// DEUTDEFF

The purpose of payment: beneficen

Усі фото автора

Реклама:

Головне сьогодні