Тест

Питання уряду в лоб: платити податок чи рятувати життя?

Як відомо, під час кризових ситуацій на поверхню дуже часто "випливають" ті питання, до яких не доходили руки, або не було політичної волі для їхнього розв'язання. І ось сьогодні благодійне середовище зіткнулося з одним із них.

Протягом останнього тижня ведеться активна діяльність, спрямована на те, щоб відправити важкопоранених на Майдані на лікування за кордон. Уже кілька десятків українців були відправлені до Литви, Польщі, Чехії, Німеччини та Австрії. Усі витрати щодо транспортування та лікування наших співвітчизників взяли на себе уряди цих країн.

Проте наразі в Києві залишилось кілька важкопоранених, зокрема, з вогнепальними пораненнями хребта, яких не взяла до себе жодна з європейських країн. За твердженням представників Міжнародного координаційного центру з гуманітарної допомоги постраждалим, відповідну допомогу цим пораненим в Україні надати не можуть і потрібне лікування за кордоном.

Саме тому вже кілька днів ведеться активний пошук лікарень та лікарів в Ізраїлі, які готові взяти їх на лікування. Проте це лікування не є безкоштовним. Ізраїльські клініки почали виставляти рахунки, які слід проплачувати наперед. А час уже йде навіть не на дні, а на години.

Як наслідок, ініціатива "Центр допомоги постраждалим на Майдані", яка веде всеукраїнський збір коштів на підтримку поранених та сімей загиблих на Майдані, отримала прохання про покриття витрат для Артема Запотоцького на суму сто тисяч доларів США.

Розуміючи всю складність ситуації та важливість оперативного прийняття рішення, було прийнято рішення про перерахування на картку брата Артема суми, еквівалентній ста тисячам доларів, з подальшою оплатою ним послуг ізраїльської клініки.

Транзакція відбулася 5 березня 2014 року.

Проте, отримавши гроші на свій рахунок, брат Артема Віталій опинився в ситуації, коли згідно з пунктом 169.4.1 169-ї статті та пункту 170.7.3 170-ї статті Податкового кодексу України він отримав дохід, що перевищує суму, яка дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

А отже, тепер має тепер сплатити податок на дохід фізичної особи в розмірі 19% від отриманої суми. А це майже 20 тисяч доларів, яких, звичайно, у родини не має.

У цьому випадку Центр допомоги постраждалим на Майдані опинився в ситуації вибору: заплатити 20.000 доларів податку за Артема, або оплатити термінове лікування ще кількох поранених – це сума депозиту, яку терміново слід внести, щоб ще кілька осіб змогли відправитися на лікування до Ізраїлю.

Крім Артема, сьогодні збираються активно кошти ще на сотні загиблих та постраждалих. І всі вони, якщо перевищують суму 1.600 гривень, підлягають оподаткуванню.

Наразі про це ніхто не думає, доки не отримають звернення від податкової з вимогою сплатити податок.

Про цю ситуацію благодійні фонди говорять уже кілька років. Уже навіть розроблені пропозиції від благодійного сектору щодо приведення даної статті податкового кодексу до європейської практики та стандартів.

Потрібна лише політична воля, щоб нарешті звести мораль та право до купи.

Благодійне середовище виступає із пропозицією до прем'єр-міністра, віце-прем'єра з гуманітарних питань та Міністра фінансів про термінове створення спільної робочої групи для опрацювання даного питання та внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Благодійний сектор очікує впровадження сучасних світових стандартів благодійної діяльності в Україні – для того, щоб і надалі мати можливість рятувати життя її громадян!

Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників, спеціально для УП