"Мистецький Арсенал" як лікеро-горілчаний завод?

За останні три доби мені обірвали телефон журналісти, колеги, музейники та представники громадського сектора. Всі ставлять одне й те саме запитання – коли почнеться конкурс на посаду керівника "Мистецького Арсеналу".

Справа в тому, що в лютому Президент України підписав закон, який вводить новий порядок конкурсного призначення керівників державних закладів культури.

З цього закону випливає, що конкурс мав би бути оголошеним 14 березня, оскільки в мене, як у керівника Мистецького Арсеналу, закінчується контракт.

Проте, попри це, наш орган управління – Державне управління справами (ДУС), судячи з усього, вирішило не оголошувати конкурсу. І це незважаючи на закон і те, що всі необхідні для конкурсу документи були їм надіслані ще минулого тижня.

Таким чином, в ДУС зовсім не збираються проводити конкурс за новим законом, оскільки, на відміну від 3 000 000 відвідувачів наших культурних проектів, не вважає Національний культурно-мистецький та музейний комплекс "Мистецький Арсенал" закладом культури.

Вони бачать у ньому виключно "підприємство" і хочуть проводити конкурс у порядку, який передбачає Постанова Кабінету Міністрів "Про проведення конкурсного відбору керівників суб'єктів господарювання державного сектора економіки".

Виходить, що закон, підписаний Президентом, не є законом для Управління справами Президента.

Звісно, чиновникам ДУС набагато цікавіше розглядати "Мистецький Арсенал" як держпідприємство, нарівні з лікеро-горілчаним заводом або відомчою аптекою, адже це робить можливим єдиний зрозумілий їм вид "управління", який забезпечує кулуарність та усуває "несподіванки" конкурсного відбору директорів.

Державне управління справами не вважає "Мистецький Арсенал" закладом культури. Фото: prostir.museum

З огляду на це, ДУС анітрохи не хвилює те, що закон "Про культуру" передбачає, що підприємства також є закладами культури і входять в базову мережу закладів культури.

Схоже, що вони вирішили забути Статут "Мистецького Арсеналу", який однозначно зараховує його до закладів культури, а також кілька Постанов КМУ, які навіть прописують порядок фінансування Арсеналу як закладу культури.

Цікаво, чи здогадується про це Президент? Адже коли він підписав прогресивний закон про конкурсне призначення керівників державних закладів культури, все культурне співтовариство цьому раділо.

Напрошуються висновки.

Державний апарат, коли йому вигідно, стає не здатним на двотактні операції. Вони можуть розпізнати державне підприємство або заклад культури, але побачити два в одному, як передбачає законодавство, їм не до снаги.

Також їм абсолютно невідомо, що закон має вищу юридичну силу, ніж підзаконний акт.

Звісно, відмову від прогресивної та публічної процедури вибору керівника "Мистецького Арсеналу" за новим законодавством можна трактувати як випадковість або технічну помилку дрібного клерка.

Але хтось може дуже резонно припустити, що це свідомий крок, яким чиновники хочуть відсіяти небажаних та незговірливих. Адже не всі вони хочуть будувати Музей для майбутніх поколінь зі світовою колекцією, а ось кулуарно і без зайвих свідків розпорядитися долею 10 гектарів землі в центрі міста хотів би багато хто.

А закони нехай працюють для тих, у кого немає привабливих активів.

Має рацію Яніна Соколова, яка вчора у своїй публікації помітила, що призначення конкурсної процедури з відбору керівника "Мистецького Арсеналу" стане лакмусовим папірцем для ДУС.

Як бачимо, ця реакція лакмусу сталася і відповідь є очевидною.

P.S.

Поки я готувала цей текст, нам доставили листа від в.о. керівника ДУС. У ньому без зайвих пояснень повідомили, що вони не бажають продовжувати зі мною контракт або укладати новий.

Це ще раз доводить, що жодної помилки клерка не було – ДУС і не думало оголошувати конкурс за новими правилами, а просто хоче дочекатися травня і за старою схемою все вирішити тихо і без зайвого шуму.

Можу ще додати, що показники роботи "Мистецького Арсеналу" і ті результати, яких досягла наша команда за останні п’ять років, дозволяють мені впевнено брати участь як у конкурсі за новою, більш продуманою, процедурою, так і за старою, яку обирає ДУС.

Однак тон їхнього листа та сигнали з ДУС дають підстави припустити, що найближчим часом проти мене може бути розпочата брудна кампанія з використанням фейкових "вбросів" у ЗМІ, замовних депутатських запитів, показових прокурорських перевірок, неочікуваних відсторонень від роботи та іншого.

Ми знаємо, хто де-факто керує ДУС, знаємо, що в його кар’єрі були і більш гучні виборчі кампанії, тому закликаємо громадськість бути насторожі і не дати поховати "Мистецький Арсенал".

Реклама:

Головне сьогодні