Головний архітектор Києва, конкурс і вибір мера

5 серпня Київська міська державна адміністрація оголосила проведення конкурсу на посаду головного архітектора міста. Перший конкурс привернув увагу ЗМІ, небайдужих і, задається, навіть байдужих киян.

Підозри в отриманні деякими кандидатами питань тесту до його проведення, подвійне тлумачення процедур та критеріїв обрання кандидатів, сумніви щодо їх порядності та професійності – це лише частина проблем, які виникли під час проведення конкурсу.

Основними, фундаментальними причинами провалу першого конкурсу були неврегульованість процедур та пострадянський формат посади "два в одному": директора Департаменту (чиновника) і Головного архітектора (спеціаліста).

Питання процедури були врегульовані Законом "Про державну службу", але посади так і не було розділено, а з цим виникає багато проблем, зокрема:

1. Поєднання в руках однієї особи функцій розробки регулюючої документації і видачі дозвільної на конкретні об’єкти є відверто корупційним та суперечить базовим принципам належного врядування.

2. Основна робота переможця конкурсу у форматі "два в одному" буде бюрократичною, а не стратегічною.

Практикуючі спеціалісти – архітектори, урбаністи, не готові перетворюватися на бюрократів. "Нові обличчя" просто не захочуть подаватися на конкурс через забюрократизованість посади.

Ми отримаємо тих самих кандидатів, про яких стало відомо часто неприємну інформацію протягом попереднього конкурсу. Ми знову обиратимемо кращого з гірших.

3. Головний архітектор – чиновник у форматі "два в одному" обмежений виконанням розпоряджень, не має свободи дій, не може ініціювати розробку стратегічних планів та документів.

Усе це є рудиментом радянської системи і прямо суперечить європейській практиці, що довела свою ефективність.

Київський міський голова, одразу після зупинення конкурсу, публічно пообіцяв "ініціювати внесення змін до законодавства про розділення посад головного урбаніста (архітектора) столиці та глави департаменту містобудування та архітектури", висловивши сподівання, "що всі кандидати, які брали участь в конкурсі, зрозуміють таке рішення, – що воно в інтересах міста та задля проведення справедливого конкурсу".

На жаль, ця обіцянка так і не була виконана. Невже мер забув про "інтерес міста" і "справедливий конкурс"?

Для мене головним досягненням першого конкурсу, визнаного неспроможним, стало об’єднання представників міських проектів, які вже майже 3 роки активно змінюють обличчя Києва.

Напередодні нового конкурсу це ж об’єднання, вже трохи навчене життям та більш досвідчене, звертається до Віталія Кличка з відкритим листом, в якому закликає дотриматися обіцянки і розділити посади головного архітектора та директора департаменту КМДА.

Це принциповий момент, критично важлива передумова для справжніх системних змін в нашому місті.

На завершення висловлю два основні сподівання від нового конкурсу, коли б він не почався:

1. Сподіваюся, ми побачимо більше співпраці і взаємоповаги між менеджментом міста та громадськістю в інтересах Києва.

Те, що є зараз, важко назвати співпрацею: громадськість в усьому, іноді безпідставно, звинувачує менеджерів, а менеджери стали на шлях ігнорування та дискредитації громадськості, яка не погоджується з рішеннями керівників міста.

Фехтування іронічними коментарями під постами у Facebook є захоплюючим, але деструктивним і руйнує залишки довіри та поваги між контрагентами.

2. Сподіваюся, що взаємне і публічне визнання помилок прискорить процес примирення і співпраці сторін в інтересах Києва.

Почну з себе. Я і моя громадська організація "Місто-сад" припустилися помилки: не перевірили повноту поданого пакету документів для участі у комісії з виборів архітектора.

[L]В результаті мені було справедливо, за формальною ознакою відмовлено представляти інтереси громадськості в конкурсній комісії. Закликаю менеджерів міста не боятися і визнавати свої помилки, щоб рухатися вперед.

Не розділяти посади архітектора і директора департаменту – це помилка, і помилка стратегічна. Вірю, що Віталій Кличко визнає та виправить її.

Звичайно, міський голова має вибір: проігнорувати це звернення, навіть попри авторитет осіб (близько 60 лідерів міських проектів), які під ним підписалися, чи виконати свої обіцянки в інтересах Києва.

Це буде його вибір та вибір його команди, відображення поточного історичного моменту. Але ми робитимемо усе, що від нас буде залежати для того, щоб Київ отримав достойного та ефективного головного архітектора.

Відкритий лист:

Шановний Київський міський голово!

Вже 9 місяців столиця України живе без головного архітектора.

Київ – одне з найдавніших і найбільших міст Європи, яке критично програє в якості життя навіть регіональним українським центрам – Вінниці, Харкову та Львову.

У світовому рейтингу якості життя у великих містах "The Economist Intelligence Unit" Київ знаходиться на 132 місці зі 140. В місті триває масштабна війна між недобросовісними забудовниками та громадою.

Ключову роль для виходу з цього стану відіграє Департамент архітектури та містобудування. Він безпосередньо чи опосередковано контролює головні сегменти міської економіки – будівництво, зовнішня реклама, транспорт, туризм, істотний сегмент ринку роздрібної торгівлі.

На жаль, протягом більш ніж 20 років головні архітектори міста були заручниками або генераторами цих грошових потоків і об'єктами корупційних атак.

Півроку тому відбулася спроба провести конкурс на заміщення посади головного архітектора, яка була вкрай невдалою.

Підозри в отриманні деякими кандидатами питань тесту до його проведення, подвійне тлумачення процедур та критеріїв обрання кандидатів, сумніви щодо їх порядності та професійності - це лише частина проблем, які виникли під час проведення конкурсу.

Основними, фундаментальними причинами провалу конкурсу були неврегульованість процедур та пострадянський формат посади "два в одному": директора Департаменту (чиновника) і Головного архітектора (спеціаліста).

Питання процедури були врегульовані Законом "Про державну службу", водночас формат посади все ще суперечить сучасним потребам міста, породжує багато проблем, зокрема:

1. Поєднання в руках однієї особи функцій розробки регулюючої документації і видачі дозвільної на конкретні об’єкти є відверто корупційним та суперечить базовим принципам належного врядування.

2. Основна робота переможеця конкурсу у форматі "два в одному" буде бюрократичною, а не стратегічною.

Практикуючі спеціалісти - архітектори, урбаністи, не готові перетворюватися на бюрократів.

[L]"Нові обличчя" просто не захочуть подаватися на конкурс через забюрократизованість посади. Ми отримаємо тих самих кандидатів, про яких стало відомо часто неприємну інформацію протягом попереднього конкурсу. Ми знову обиратимемо кращого з гірших.

3. Головний архітектор - чиновник у форматі "два в одному" обмежений виконанням розпоряджень, не має свободи дій, не може ініціювати розробку стратегічних планів та документів.

Усе це прямо суперечить європейській практиці, що довела свою ефективність і є рудиментом радянської системи.

Ви як Київський міський голова публічно пообіцяли "ініціювати внесення змін до законодавства про розділення посад головного урбаніста (архітектора) столиці та глави департаменту містобудування та архітектури", висловивши сподівання, "що всі кандидати, які брали участь в конкурсі, зрозуміють таке рішення, - що воно в інтересах міста та задля проведення справедливого конкурсу".

На жаль, Ви не виконали свою обіцянку.

Віталію Володимировичу, Ви має великий політичний вплив та можливості. Але не використовуючи їх, на жаль, демонструєте лише, що єдина мета конкурса - не системні зміни, а обраня людини, яка буде ставити потрібні підписи.

Незважаючи на публічну заяву про вирішення фундаментальної проблеми, що стала на заваді проведенню конкурсу, прохання членів конкурсної комісії та представників громадськості розділення посад головного архітектора (урбаніста) і директора департаменту так і не відбулося.

9 місяців тому саме громадськість вимагала проведення відкритого та прозорого конкурсу, голосно закликаючи керівництво міста здійснити справжні зміни. Ми активно долучилися до попереднього, на жаль, неспроможного конкурсу.

Саме оголошення конкурсу спонукало низку відомих урбаністичних проектів Києва до об’єднання і наша позиція залишається незміною.

5 серпня було анонсовано новий конкурс на заміщення посади "два в одному".

На жаль, без розділення посад Головного урбаніста і Директора департаменту ми не бачимо доцільності проведення такого конкурсу.

Ви як Київський міський голова маєте виконати свою обіцянку та ініціювати розділення посад головного урбаніста (архітектора) столиці та Директора департаменту містобудування. Після цього оголосити проведення конкурсу на заміщення вказаних посад.

Женя Кулеба — ГО "Місто-сад"

Фінберг Арсеній — "Интересный Киев"

Ірина Соловей — ГО "Гараж Генг"

Мельничук Григорій — Рада з урбаністики Києва

Скляревський Ігор — ГО "Агенти змін"

Miriam Dragina — Kyiv Market

Валентина Зотова — Школа CANactions

Гладштейн Ілля — Фестиваль кіно та урбаністики "86"

Калюк Павло — об’єднання сусідів "Подоляночка"

Бесчастна Богдана — ГО "Парк Наталка"

Анна Устенко — DreamKyiv

Кравченко Олена — ГО Структура

Хорунжий Артем — ГО Тисни

Петелицький Михайло — Екопарк Осокорки

Щелкунов Сергій — ГО "Врятуй Жовтень"

Косецький Андрій — Рада з Урбаністики Києва

Драженко Алевтина — КП "Київпастранс"

Кайдан Тарас — ГО "Хмарочос"

Anna Dobrova — ГО "МістоДія"

Мельник Володимир — Київський велотрек

Олійник Антон — архітектурний офіс BURØ, buro-o.com

Юлія Салій — ГО "Хмарочос"

Пирогова Дарина — Асоціація велосипедистів Києва

Потіха Дмитро — "Неинтересный Киев"

Володимир Корольов — "Неинтересный Киев"

Олександр Колодько — ГО "Агенти змін"

Петрощук Євген — проект "Двір Правди"

Руденко Анна — ГО "Інститут успішного міста"

Самойленко Владислав — ГО "Асоціація велосипедистів Києва"

Повшедний Владислав Владиславович — Департамент містобудування та архітектури

Вогник Микола — "Новий Київський Велотрек"

Ферлей Ольга — ГО "Оціум"

Цудікова Алла — проект "Місто Тварин"

Матвієнко Денис —архітектурний офіс BURØ, buro-o.com

Драженко Ольга — Архитектор-урбаніст, спеціаліст по зв’язкам з громадськістю проекта "Київські парки"

Зиміна Світлана — КНУБА

Козира Андрій — Wargaming

Янченко Галина — ГО "Антикорупційний штаб"

Харчук Сергій — Власник компанії " Рутенія -Тур", депутат Київради

Беспалов Дмитро — ТОВ "А+С Україна"

Zotov Grisha — Prescription

Юрій Ігнатенко — Конкурс "Территорія Гідності", Перша премія у номінації "Міжнародний культурний центр"

"Український дім на Європейській площі", "Мистецька сотня"

Олександр Стукало — Видавництво "Темпора"

Олександра Мазур — "Киевпроект"

Кожем'яченко Надія Олегівна — Три-Пілля проект

Григоренко Ярослава — "Ласка"

Растопша Катерина — "Архіматика"

Всеволод Яцрес — ТОВ АБ Агора

Макаренко Олександр —S3T

Жила Дмитро — ЗСУ

Бондаренко Ірина — Український інформаційний центр велотранспорту

Дёмин Максим — Архитектор

Дудниченко Олена —Приватний підприємець

Кондратенко Анастасiя — Киянка

Лозовський Олександр — Антураж мануфактура

Карiна Агаханова — Приватна особа

Хамандяк Ірина — Будівельна компанія

Юрій Піддубняк — Приватна особа

Реклама:

Головне сьогодні