Бібліотека Євромайдану: Етажерки замість барикад

Бібліотека в "Українському домі" з’явилися зовсім нещодавно – після того, як протестувальники Євромайдану звільнили будівлю від представників внутрішніх військ, які там знаходилися.

За п’ять днів існування спільнота залучених у процес творення бібліотеки людей виросла з двох осіб на декілька порядків.

"Українська правда. Життя" поговорила з творцями бібліотеки – Віктором та Інною Бісовецькими.

Ідея

А почалося все… з чашки кави.

Інна пояснює, що за ранковою кавою вона чоловіком Віктором дізналися про звільнений "Український дім":

"Це були просто слова: "А може, ми би там щось зробили? – Може. – А що ми там можемо зробити? – А давай бібліотеку". І ми її зробили. Це була спонтанна ідея".

Бродити ця спонтанна ідея почала давно. Спершу подружжя поміняло місце відпустки – замість Вільнюсу поїхали до Києва на Євромайдан. І вже на Євромайдані вони відчули брак чогось важливого.

Віктор говорить, що їм не хотілося "бути революціонером", але хотілося "бути частиною цього руху".

Проблема була в тому, що подружжя не знайшло собі застосунку – пробували будувати барикади, але якось не склалося. В цей момент стало ясно, як говорить Віктор, що "насправді на Майдані кожен знаходить себе і самовиражається".

Створення бібліотеки стало таким способом знайти себе та самовиразитися.

Тут і далі - усі фото зі сторінки "Бібліотеки на Майдані" у Facebook

Початок

Все починається в житті з малого. Тож спочатку Інна та Ігор пішли на Житній ринок і попросили дати їм декілька порожніх коробок.

Потім Інна з подругою ці коробки оформили, щоб вони були яскраві та помітні. А Віктор створив спільноту на Facebook.

На початку ця спільнота мала всього 4 "лайки" - два від Віктора та Інни і два від їхніх друзів. Знаючи це, особливо цікаво спостерігати, як швидко зростає коло залучених у спільноту людей.

Інна здивована тим, як змінилася ця ідея з коробками:

"Ніхто з нас не уявляв навіть, що це буде справжня бібліотека з полицями, книжками, з професійними бібліотекарями у якості волонтерів. Ми це уявляли трошки по-іншому. Думали, що треба зробити гарну коробочку з книжками, щоб люди помічали її. Та покласти туди якісь книжечки, щоб люди, які там ночують, які там сидять, мали змогу погрітися і якось відволіктися".

Тобто спочатку вочевидь ішлося про ініціативу, подібну до "буккросінгу" - до речі, схожу справу вже організувала Тетяна Терен під стелою Незалежності, це було ще на тому "старому" Майдані до 30 листопада.

Що тепер?

Все почалося з коробки, що була наповнена книжками. Ці книжки привезли друзі Інни та Віктора. Серед першого внеску до бібліотеки Євромайдану – книжки Акуніна, серія детективів Агати Крісті англійською мовою, посібник "How to Get into the Top MBA Programs".

Поки готувалася перша коробка з книжками від друзів, з’явився наступний доброчинець із ще одним пакетом книжок. Так ввечері в Українському домі з’явилися перші дві коробки із написом "Бібліотека Майдану", які стояли на столі.

Сьогодні Бібліотека Майдану має стелажі, а волонтерять там не тільки ентузіасти-симпатики, але і фахові бібліотекарі. Це дуже популярне місце обігріву та відпочинку.

Тепер книжки приносять охочі кияни, а також – письменники та видавці, що привозять новенькі книжки.

За правилами спільноти, до бібліотеки не приймають книжки совєтських авторів. Також не беруть книжки в поганому стані. Неписаний девіз – нести те, що несли б у власну бібліотеку.

Серед хітів – книжки про історію, визвольну боротьбу, теоретичні праці з економіки тощо. Один із чемпіонів читацьких запитів – "Залишенець" Василя Шкляра.

Чи є проблеми? Звісно, є.

Головна проблема – відсутність шаф. Адже книжок виявилося набагато більше, ніж чекали Віктор з Інною, коли починали цю справу. П’ять наявних шаф уже заповнені книжками, в окремих коробках також лежать дублікати книжок.

Друга проблема – передача книжок з регіонів. Логістика? Ні, інше, пояснює Інна: "Проблема не в тому, щоб отримати книжки з регіонів. Проблема в тому, що їх немає де складати. Ми не можемо їх приймати".

Книжки, що не поміщаються в наявний простір, і які потужності Бібліотеки Майдану не встигають опрацювати, вирушать у сільські бібліотеки. Туди ж надішлють всі книжки бібліотеки після закінчення Євромайдану.

Віктор говорить, що результат і популярність ідеї бібліотеки – з його спостережень за "географією Майдану":

"Я зрозумів, що в географії Майдану є своєрідні місця, де збираються певні категорії людей. На Майдані є "місце сили" – це барикади, є "місце духу" – це сам Майдан, і немає "місця розуму". Я вирішив, що Український дім може бути такою частиною. Тоді Майдан буде дуже цілісний, географічно в тому числі".

Зараз Бібліотека Майдану потребує робочих рук. Тож книголюби можуть не тільки читати, але й допомогти іншим знайти свою книжку – як бібліотекарі.

Тут можна послухати на розмову з засновниками, а також волонтерами та читачами

Реклама:

Головне сьогодні